вторник, 20 април 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  525 прочитания

  Нов роман на Елиф Шафак излиза на български през лятото

  „The Island of Missing Trees” е посветен на войната в Кипър
  09 март 2021, 14:25 a+ a- a

  Елиф Шафак обяви, че през лятото ще излезе нейният най-нов роман, в който тя за първи път се обръща към болезнената история на разделения Кипър.

  Световната премиера на англоезичното издание е на 5 август, като в България романът също ще излезе през август под логото „Анишър“, запазена марка на издателство „Егмонт“.

  „The Island of Missing Trees“ (в пр. от англ. ез.: „Островът на изчезналите дървета“) проследява тайната любовна връзка между Костас, който е кипърец от гръцки произход, и Дефне, кипърка от турски произход. Събитията се развиват през 1974 г., скоро след като на острова избухва война. Междувременно в Лондон, десетилетия по-късно, Ада, тяхната дъщеря тийнейджърка, е под влиянието на наследените семейни травми.

  Романът има три направления: превратът и войната в Кипър от 1974 г. и трагедията на хилядите, изчезнали заради конфликта; периодът, когато Костас и Дефне отново намират един другиго през 90-те г.; и настоящето, ситуирано в днешен Лондон, където Ада скърби за загубата на майка си и отчаяно иска да научи повече за историята на своите родители.

  В духа на творчеството на Елиф историята има и друг, неочакван елемент – смокиново дърво, транспортирано от Кипър до Англия. Едно дърво, погребано, за да оцелее през студената зима и разкаже история, чийто свидетел е от древността.

  Отличена с множество литературни награди, Елиф Шафак е автор на 18 книги, като 11 от тях са романи. Тя пише както на английски, така и на турски език, а творбите ѝ са преведени на 54 езика.

  Последният ѝ роман „10 минути и 38 секунди в този странен свят“ е номиниран за наградите „Букър“ и „Ondaatje Prize” на Кралското литературно общество във Великобритания, а на Острова книжарниците Blackwell го обявяват за книга на годината. По-ранният ѝ роман „Любов“ е включен от Би Би Си в престижната селекция от „100 романа, които промениха нашия свят“.

  Елиф Шафак е доктор по политически науки и е преподавала в Турция, САЩ и Обединеното кралство, където е и почетен член на колежа „Сейнт Ан“, Оксфорд. Тя е член и вицепрезидент на Кралското литературно общество, участва в Съвета по творческа икономика към Световния икономически форум, както е основател и член на Европейския съвет за международни отношения. Радетел за равенството на жените, на правата на ЛГБТК+ и на свободата на словото, Шафак е вдъхновяващ оратор и двукратен лектор на ТED Global.

  Удостоена е с титлата Chevalier des Arts et des Letters за приноса ѝ към значими публикации в цял свят, а през 2017 Politico я избира за една от дванайсетте личности, които биха направили света по-добър.

  Елиф Шафак е била в журито за много литературни награди, включително председател на Welcome Prize, а в настоящия момент е в журито на наградата ПЕН/Набоков.

  Британският драматург и писател Ханиф Курейши я определи като „една от най-добрите писателки в света днес“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60-годишна възраст с повишен риск от тромбози
  Всички, получили първа доза от ваксината на AstraZeneca, които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина, обяви министърът на здравеопазването
  преди 9 часа
  Стартира платформа, където всеки може да сподели очакванията си за бъдещето на Европа
  Платформата е достъпна на 24 езика, което позволява на гражданите от целия ЕС да споделят идеи и мнения
  преди 10 часа
  Фирми могат да кандидатстват за финансиране на проекти за когнитивна роботика
  Максималното финансиране, което може да спечели един проект, е до 100 хил. евро
  преди 10 часа
  Над 150 000 дози ваксини срещу COVID-19 пристигнаха у нас
  Следващата доставка до края на седмицата ще е от Janssen
  преди 11 часа
  Softprom навлиза на българския ИТ пазар
  Компанията предлага решения за киберсигурност
  преди 12 часа
  Тунис облекчава условията за организирани групи от туристи
  Отпада изискването за задължителна 5-дневна карантина