понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2426 прочитания

    Българският розов домат има шанс да стане космическа храна

    Той може да стане част от менюто на Европейската космическа агенция под формата на специално ястие
    06 декември 2021, 16:34 a+ a- a

    МЕТРО България съвместно с Института по криобиология и хранителни технологии разработи специална космическа рецепта за крем супа от розови домати. Aвторската рецепта е на су-шеф Веселин Дойков от МЕТРО Академия и покрива всички изисквания за консумация в космоса. За направата ѝ са използвани традиционни български продукти, като по този начин компанията цели да затвърди кулинарното ни наследство като устойчиво на времето и да го запази на трапезата на бъдещите поколения. Традициите в националната ни кухня се предават от поколение на поколение и запазват духа на българската история и култура.

    Един от най-емблематичните продукти за родната кухня е именно българският розов домат, който присъства в голяма част от традиционните ни ястия. Автентичният селскостопански продукт е символ на традиционния български вкус и е неизменна част от родната трапеза още от средата на 19-ти век. Точно поради тази причина розовият домат заема главна роля в космическата рецепта на МЕТРО България. За приготвянето на крем супа от розови домати с мус от краве сирене готвачът използва родни селскостопански продукти, част от програмата на МЕТРО „Отгледано с грижа в България“.

    Институтът по криобиология и хранителни технологии, чиято основна дейност е създаването на космическа храна, пък се погрижи за сложния процес на лиофилизация, с цел да се съхранят хранителните характеристики на ястието. По време на процеса за приготвяне на космическа храна, продуктите се дехидратират, което позволява по-дългото им съхранение, както и пакетирането им във вид, удобен за транспортиране и консумация в космоса.

    „Институтът по криобиология и хранителни технологии от години работи с български производители на зеленчуци и плодове и точно поради тази причина ние се припознахме в мисията на МЕТРО България за запазване на българските продукти, като част от родната трапеза. За нас участието ни в начинанието на МЕТРО е много важно, защото вярваме, че българското кулинарно наследство има място в космическото меню и може да премине пределите на нашата страна.“, споделя Илиана Начева, директор на Институт по криобиология и хранителни технологии.

    Разработването на рецепта с традиционни български продукти за космоса е част от третата фаза на кампанията на МЕТРО България „Фестивал на розовия домат“, която тази година се фокусира върху важността от съхраняването и предаването на кулинарното ни наследство на бъдещите поколения. В рамките на проекта компанията запозна потребителите с историята и произхода автентичните селскостопански продукти, предизвика хоби-готвачи да представят своя модерен прочит на традиционни български ястия, организира фермерски пазар с български продукти и сподели съвременни рецепти за приготвяне на зимнина. Третата фаза на кампанията - „Вкусът от миналото в бъдещето“, насочва вниманието върху бъдещето на кулинарното ни наследство и как то ще се предава на идните поколения. Разработената рецепта съхранява традиционния български вкус и разказва историята за неговата непреходност във времето и пространството.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 7 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 8 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 9 часа
    преди 12 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата