вторник, 28 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3329 прочитания

  Над 160 институции, организации и компании от цялата страна отварят врати чрез „Мениджър за един ден“ на JA Bulgaria

  Сред най-обявяваните позиции са „директор“ на компания“, „ръководител“ или „мениджър“ на отдел, както и „кмет“
  10 април 2023, 10:23 a+ a- a

  Джуниър Ачийвмънт България стартира 21-вото издание на „Мениджър за един ден“ 2023 и месец след обявяване на кампанията, има над 160 регистрирали се институции, организации и компании, готови да предложат най-атрактивните ръководни позиции на младежи от цялата страна, съобщават от организацията.

  Вече над 25 години JA България е водеща нестопанска международна организация у нас, с утвърдена репутация в предоставянето на иновативно и модерно образование от най-ранна възраст до университета.
  Портфолиото от образователни продукти и услуги включва програми в 3 тематични области: предприемачество, финансова грамотност и умения за работа. JA използва т.нар. прогресивен или надграждащ, предишните етапи, модел на образование („от АБВ до PhD“), чрез който устойчиво се изгражда ключовата компетентност: предприемчивост и инициативност. Образователната философия на JA се базира на методите на учене чрез правене и смесено обучение (blended learning) с използване на дигитализирано интерактивно съдържание и високи технологии. Бизнес моделът на организацията се отличава с тясно сътрудничество с бизнеса и хората от практиката, които участват в създаването и предоставянето на образователно съдържание, обучение и услуги, както и разработването на политики в областта на образованието и предприемачеството. Екипът на организацията вярва и работи за каузата „От предприемчиви хора към щастлива нация“. JA България е член на JA Worldwide и JA Europe и годишно достига до 45,000 ученици и студенти от 450 населени места в страната.

  „Вече 25 години JA Bulgaria създава предприемачи, променя нагласи и съдби. Нашата цел с тазгодишното издание на „Мениджър за един ден“ е да достигнем до повече градове в страната, за да предоставим равен шанс на младото поколение по пътя им в кариерното ориентиране. С гордост споделяме добрата новина, че в това издание на „Мениджър за един ден“ в момента са активни над 470 позиции за кандидатстване, като възможностите за участие са над 1500, тъй-като домакините ще приемат по средно над 3 участника за всяка обявена позиция,” споделя Милена Стойчева, изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България. Поради големия брой желаещи да се регистрират и участват, крайния срок за одобрение на кандидати ще бъде между 10 и 16 април, в зависимост от решениета на органзиацията домакин.

  „Мениджър за един ден“ отваря множество възможности. Това е програма за кариерно ориентиране, чрез която младежи (16+) минават през процеса на кандидатстване, одобрение, и участие в желана от тях организация – домакин. За някои от участниците, това е първата стъпка в кариерното им ориентиране. За повечето това е възможност да създадат първата си автобиография, да опишат своите интереси и да споделят защо са избрали точно тази организация или компания. Някои от кандидатите добавят кратък текст на своите виждания по теми свързани с организацията, за която кандидатстват – това им помага да се отличат от другите кандидатствали. Организаторите поощряват младежите да се представят по начин, който най-добре описва техните интереси и виждания за желаната професия. Безценна е възможността да се започне работа в мечтана компания, с професия, която носи удоволствие да се работи ежедневно. За други, които участват повече от веднъж, „Мениджър за един ден“ дава възможност да се потопят в различна организация или компания.

  От JA Bulgaria споделят, че младежите, които са участвали веднъж, искат да участват следващата година отново. Често срещано е участници да успеят да достигнат до 3 различни участия през годините, но има и такива, които започват от рано и успяват да участват и по шест пъти, като често избират различни сектори и роли, спрямо които участват.

  „Всеки един опит е ценен и се радваме, че през годините инициативата привлича все по-голям брой участници, както и професионалисти желаещи да представят своите професии чрез „Мениджър за един ден“, допълват още от JA Bulgaria. Институциите и компаниите, които припознават потенциала на „Мениджър за един ден“ и протягат ръка на младото поколение, вярват в това, че с личен пример и принос, заедно можем да помогнем в израстването му. Един ден участие, може да остави трайна следа в тяхното развитие, и да ги насочи осъзнато да преследват развитие в образованието си, както и да тръгнат по стъпките на мечтана професия.

  Този етап от развитието на младите дава възможност те да бъдат чути, а техните идеи и виждания да достигнат до екипите и ръководителите на организациите, които ги приемат като домакин. Често срещана практика е успоредно със знанията, които научават през този ден, младежите да имат шанс да изложат вижданията си по ключов въпрос и да дадат своите препоръки. В някои случаи на избрани отличили се кандидати се предлага и развитие, чрез стаж, а неведнъж дори се е стигало до предложение за започване на първа работа. Данните на организацията сочат, че младежите, които са чуаствали в образователни програми и инициативи на Джуниър Ачийвмънт имат средно 68% по-добра успеваемост и при търсене на първа работа.

  Сред трите най-често обявявани позиции са „директор“ на компания“, „ръководител“ или „мениджър“ на отдел, както и „кмет“. Традиционно много училища и дори детски градини отварят и позиция „Директор“ и „Преподавател“ за един ден. Позициите „Президент“ и „Вицепрезидент“ на Република България привличат най-голям брой кандидатури – средно над 100 младежа кандидатстват всяка година. Тази година президентът на Република България Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова отново отварят врати и за поредна година ще приемат следващите достойни участници в ролите на президент и вицепрезидент. Инициативата се радва и на силна подкрепа от страна на Министерството на образованието и културата, Министерството на финансите, Министерството на иновациите и растежа, които планират да отворят средно по три различни позиции за кандидатсване.

  Много силно участие се забелязва и сред общинските институции. Тази година вече има отворени над 20 позиции за „Кмет“ на град или община и е видимо, че инициативата достига до най-различни краища на страната. Силна подкрепа има и от официалните партньори, които приеха възможността да отворят врати в офисите си из цялата страна. Сред градовете, в които има най-голям брой предлагане на позиции за сега са: София, Бургас, Варна, Русе и Пловдив.

  „Когато искате да отидете на някъде или да постигнете успех в кариерата, първото и основно нещо, което трябва да направите е първата крачка. А след нея, ще направите и следващата. Важно е да сте активни, да се поинтересувате за възможностите и да изберете своят път. Започни от тук! Това е вашият шанс - участвайте в „Мениджър за един ден, като канидидатствате за избрана позиция най-късно до 16 април!“ споделя Васил Димитров, Мениджър Маркетинг и корпоративни партньорства на Джуниър Ачийвмънт България.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Китай ще подпомага производството на чипове с $47,5 млрд.
  Една от основните области, върху които ще се фокусира третата фаза на фонда, е оборудването за производство на чипове
  преди 18 часа
  Paysera България дебютира на ВЕАМ пазара на БФБ
  Компанията за дигитални платежни услуги планира да увеличи капитала си с 2 млн. лв.
  преди 20 часа
  Standard & Poor's потвърди рейтинга на България и стабилна перспектива
  Агенцията прогнозираприемане в еврозоната най-късно началото на 2026 г. и ръст малко под 3% за периода 2025-2027 г.
  23 май 2024, 15:30
  Eldrive започва да изгражда собствени зарядни паркове за електромобили
  Освен зарядните станции в парковете ще има кафенета и магазини
  23 май 2024, 13:52
  „Смарт Органик“ вече се търгува на основния базар на БФБ
  Тя е първата компания, преминала от малкия пазар beam на основния Standard на Борсата