петък, 03 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7786 прочитания

    По дрехите посрещат, а понякога и наемат

    Вижте полезни съвети как да се облечете за интервю за работа от консултанта Кристина Крънчева
    16 април 2013, 15:08 a+ a- a

    Снимка: Изток-Запад

    Правилният избор на облекло за интервю не гарантира, че ще получите работата, но със сигурност няма да е повод за отказ. Въпреки че вашите знания и компетентност са решаващи за решението на работодателя, външният ви вид е не по-малко важен. 

    Универсалното правило е да се съобразите със стила на обличане в компанията, в която кандидатствате, което изисква предварително да се запознаете с него.  Правилата за облеклото при интервю почиват върху принципа „облечи се за работата, която искаш, а не за тази, която имаш“. Позната е също поговорката „По дрехите посрещат, по ума изпращат“. Най-важното е да изглеждате спретнати и чисти, съветва консултантът Кристина Крънчева в новото и ревизирано издание на „Бизнес етикет“, което ИК „Изток-Запад“ пуска на българския пазар.

    Ето какво трябва да имате предвид външния си вид, ако ви предстои интервю за работа:

    За мъжете

    Косата трябва да е чиста, прическата – поддържана. Ако обичате аксесоарите, обмислете добре кои биха били подходящи. Вероятно се харесвате с гривна и обица, но има фирми, които изрично забраняват на служителите си от мъжки пол да носят такива накити.  Обувките трябва да са задължително лъснати и в добро състояние. Оставете маратонките и джинсите за свободното си време. Забравете и за белите чорапи – те никога не подхождат на панталон, различен от анцуг. Чорапите трябва да са достатъчно дълги, така че когато седнете, да не се вижда окосмената част на крака. Вратовръзката е препоръчителна, но не и ако носите риза с къс ръкав. За да не сбъркате при избора на облекло, по-добре се облечете по-официално, отколкото супермодерно или по-неглиже. Ще имате самочувствие и увереност, ако носите дрехи, които ви харесват и с които ви е удобно.

    За жените

    Прическата трябва да е подходяща – дългата коса изглежда по-добре, когато е прибрана. Гримът вече е стандарт, но винаги е дискретен. Силният грим е приемлив и подходящ към вечерно облекло. Същото важи за маникюра – не трябва да бие на очи. Лакът не е задължителен, но ако все пак сте с лак, избягвайте декоративния маникюр или крещящите цветове. Аксесоарите трябва да са с мярка – семпъл медальон, пръстен, обици и часовник са достатъчни. Висящите обици, големите пръстени и едрите колиета не са за работното място.

    В никакъв случай не бъдете боса независимо от температурата навън. Ако сте с пола, обърнете внимание на чорапогащника – не е подходящо да е фигурален или мрежест. Оставете вкъщи любимата раница, когато отивате на интервю – вземете си чанта. Особено внимание обърнете на обувките. Те трябва да са с идеално поддържани токове и винаги лъснати. Избягвайте обувки с дебели подметки, защото те създават като цяло „тромав“ вид. Избягвайте всичко, което ви придава „сладникав“ вид (панделки, дантели, блузи с изправени яки), защото то може да накара хората срещу вас да ви приемат несериозно.

    Освен за облеклото и външния вид, в книгата Крънчева споделя полезни съвети как да се държите по време на срещи, за спазването на етикета на маса, вниманието към отношенията в офиса, при телефонните разговори или бизнес кореспонденцията, успешните пътувания и умело подбраните подаръци. „Бизнес етикет” излиза за пръв път през 2008 г., а новото издание предлага изцяло ревизирано, прецизно осъвременено и богато допълнено съдържание.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 1 ден
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 1 ден
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 2 дни
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 2 дни
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19