вторник, 27 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  8907 прочитания

  Върн Харниш: Големият успех изисква време

  Кои са универсалните стъпки за постигане на устойчив растеж – Върн Харниш, световен експерт по предприемачество, пред Economy.bg
  01 април 2014, 08:55 a+ a- a

  Върн Харниш е основател на световноизвестната организация на предприемачите Entrepreneurs’ Organization (ЕО). В продължение на 15 години той е председател на програмите на Масачузетския технологичен институт (MIT) Birthing of Giants и Advanced Business.
  Харниш е основател и изпълнителен директор на Gazelles – глобална компания за обучение и коучинг. Заслужено наречен „The Growth Guy”, Харниш е и коментатор в сп. Fortune.
  Той е автор на книгата Mastering the Rockefeller Habits, а заедно с редакторите на сп. Fortune Харниш пише книгата The Greatest Business Decisions of All Times.
  Председател е на годишните форуми, посветени на растежа – Growth Summits, в Северна Америка, Австралия, Европа и Латинска Америка.

  Разговаряхме с г-н Харниш в рамките на конференцията SEE Growth Summit 2014, на която той беше един от лекторите.

  Коя е универсалната формула за растеж?

  Г-н Харниш, Вие сте председател на годишните форуми, посветени на растежа – Growth Summits, в Северна Америка, Австралия, Европа и Латинска Америка. В този смисъл има ли универсална формула за растеж?
  Считам, че има четири решения, които ако приложите правилно, ще можете да растете във всяка ситуация. Между другото, обемът на глобалната икономика е 74 трилиона долара. И дори тя да отчете спад от 5%, възможностите за бизнес са огромни, така че възползвайте се. Що се отнася до четирите решения, първото е да наемеш правилните хора. Второто е да имате работеща стратегия. Ако бизнесът моделът ви не е работещ, ще загубите много време. Но затова трябва да придобиете нужната рутина. И последно - може да имате чудесен екип, чудесна стратегия, отлично изпълнение, но не можете без пари. Ако си свършил парите, играта приключва за теб. Така че хора, стратегия, изпълнение и пари са универсалните 4 стъпки, върху които се фокусираме, за да помогнем на всеки, които иска да расте.

  Пътувайки по света, какво е впечатлението Ви, приключи ли кризата?
  Осъзнах, че всяко поколение счита, че светът върви към своя край. Аз съм на 55 години и си спомням, че като дете имахме бомбоубежище вкъщи. Ако погледнем обаче данните, ще видим, че един от ключовите показатели – броят на хората, убити във война, постоянно намалява. Аз пиша за списание Fortune и като във всяка медия максимата е - „If it bleeds, it’s leads”. Място намират лошите новини. Не би трябвало да го казвам, но наистина смятам, че хората трябва да спрат да четат новини. Защото те ни изпълват с негативизъм. Вместо това по-добре се фокусирайте върху положителното. Има невероятно много възможности, които надхвърлят размера на глобалната икономика, от които хората могат да се възползват. Трябва да оставиш в миналото стария си начин на мислене и някои от старите си пазари и да се възползваш от тези възможности.

  Трите най-важни съвета към малките и средни компании

  Ако трябва да дадете топ три съвета на собствениците на малки и средни компании, какви биха били те?
  Когато съзрете възможност или предизвикателство, помислете за това КОЙ би могъл да е точният човек, който да ви помогне. Стив Джобс например търси помощ от Дон Хенли (вокалист на The Eagles) и др. Така че да потърсите помощ е най-важното. На второ място, започнете с нещо по-малко, тествайте, и то бързо. Опитайте се да разберете какво ще се окаже работещо. И на трето място, не се отказвайте! Това е 25-годишно пътуване. Имам статистика, която показва, че почти винаги е нужно толкова време за постигане на истински голям успех. Стив Джобс казва, че винаги се изумява как изключителният успех изисква ужасно много време. Ако трябва да обобщя – намери помощ, осъзнай, че има огромни възможности пред теб, започни с нещо по-малко и просто не се отказвай.

  Как да вдигнеш бизнеса си на крака по време на криза?

  Как можеш да спасиш бизнеса си, ако изпитваш трудности и икономиката е в криза?
  Всички сме имали трудности. След 11 септември изгубих милиони долари за шест седмици и компанията ми едва не фалира. Но след като преминеш през етапа на страданието, трябва да се съвземеш и да решиш каква ще е следващата ти стъпка към новата цел. Не можеш да стоиш на едно място. Имам си любима фраза – „Всеки ден над повърхността е хубав ден”. Докато имаш сили да се вдигнеш, можеш да направиш всичко.

  Защо препоръчвате на хората да изоставят старите си навици? И по какъв начин това е свързано с растежа?
  По-скоро става дума за това, как да промениш навиците си. За мен се оказа работещо намирането на peer coach. Защото не можеш да постигнеш това сам. Имам добър приятел Себастиан Рос в Барселона. С него сме се разбрали всяка година да правим по 5 промени – да спрем с някои неща или да започнем други. Например аз искам да мога да правя по 50 лицеви опори . В момента съм на 40 и всеки ден му докладвам броя, който съм успял да направя. Удивително е, че когато трябва да докладваш на някой друг напредъка си, това те кара да правиш повече усилия.

  Как да задържим топ кадрите в екипа си?

  Как можем да привлечем и задържим талантите днес?
  Всеки се пита какво трябва да направи, за да мотивира служителите си. Проучванията показват, че повечето хора имат вътрешна мотивация. Ние като лидери трябва да си зададем друг въпрос. Кое е нещото, което демотивира хората и което трябва да бъде премахнато? Върху това бих се фокусирал аз.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Йоловски: 47 млн. е-рецепти, 80 млн. е-прегледа и 45 млн. е-направления са регистрирани у нас
  Дигитализацията в българското здравеопазване е над средноевропейското ниво, отчете министърът на електронното управление
  преди 7 часа
  Schneider Electric инвестира 107 млн. лв. в нова производствена база в Пловдив
  По проекта, за който компанията получи сертификат за инвестиция клас А, се предвиждат 110 нови работни места
  преди 9 часа
  United Group финализира придобиването на Булсатком
  Компанията стъпи на българския пазар през 2020 с придобиването на Vivacom
  преди 12 часа
  Луксозно жилище с отстъпка? Такива са 22% от сделките
  Пазарът на жилища от средно висок и висок клас у нас се очаква да продължи да бъде стабилен, сочи проучване на Colliers
  преди 12 часа
  Проучване: С 1/3 ще се стопи трудоспособното население у нас до 2050
  Трудовият пазар в България е с най-лошата прогноза в ЕС, сочи доклад на Allianz Trade