неделя, 05 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8054 прочитания

    Пол Дейл-Харис: Оцелява и успява позитивният екип

    За изграждането на екип, който оцелява и успява под високо напрежение, вижте какво сподели един от лекторите по време на лятната конференция на БАУХ
    21 май 2014, 14:58 a+ a- a

     

    Изграждането на успешен екип в условията на глобална криза през последните 6-7 години е сериозно предизвикателство за мениджърите днес. Работата с екипи, които трябва да се справят с трудности и проблеми, нарасна значително. Днес фокусът е не просто върху изграждането на добър екип, а на гъвкав екип, който оцелява и успява под високо напрежение. Как да постигнем това?  По този въпрос говори консултантът Пол Дейл-Харис, който бе един от лекторите на традиционната лятна конференция на Българската асоциация за управление на хора (БАУХ). Петнадесетото издание на форума се проведе в периода 15-17 май 2014 във ваканционен клуб „Ривиера“, Златни пясъци

    Пол Дейл-Харис има над 15-годишен опит в консултирането на топ мениджъри и техните екипи от Европа, Близкия Изток и Африка. Преди да започне да се занимава с консултиране, Пол работи в два сектора - бързооборотни стоки и инвестиции в недвижими имоти, като заема високи управленски позиции. Има магистърска степен по Психология от Оксфордския университет, учил е Организационно поведение в колеж Birkbeck, Лондон.

    Какво означава гъвкавост и какви са характеристиките на гъвкавия екип?

    Гъвкавостта означава способността да преминаваш през проблемите и предизвикателствата с енергия, ефективност и позитивна нагласа, обърна внимание консултантът. И дори и когато времената са трудни, да не бъдеш пасивен, а да продължаваш напред с енергия и позитивизъм. Да си гъвкав, означава да си активен, подчерта той. Пол Дейл-Харис изброи 6 основни характеристики на гъвкавия екип. Това са отговорност, подготвеност, свързаност, позитивизъм и сила. Последните две  са от огромно значение за оцеляването и успеха на екипа в трудни условия. 

    Кога е налице приятното изживяване и какво ни кара да изпитваме удоволствие от това, което правим?

    Постигането на резултати при високо напрежение е възможно, когато изпитваме удоволствие от това, което правим. Пол обърна внимание на основните елементи на приятното изживяване. На първо място това е мисленето „мога да го направя“, т.е. изправени сме пред предизвикателство, имаме нужните умения и „можем да го направим“. На второ място е способността да се концентрираме, която се предпоставя от ясни и значими цели и своевременна обратна връзка. Също така, ако се наслаждаваме на нещо, то ние забравяме за нашите ежедневни грижи, тъй като сме дълбоко въвлечени в него. И не на последно място – дори и да работим усилено, не го усещаме, а вършим всичко с лекота. 

    Как да изградим екип, който оцелява и успява под високо напрежение?

    Според Пол успешната екипна работа под високо напрежение зависи от наличието на оптимизъм, самосъзнаване, самоконтрол, бързина на ума, силни страни и свързаност. Резултатите от това са трансформиране на негативното мислене в позитивно; използване на силните страни за подобряване на екипната работа и справяне с трудностите, както и изграждане на силни и дълбоки взаимоотношения в екипа. 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19