вторник, 07 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9027 прочитания

    Раждат ли се хората предприемачи или стават такива впоследствие?

    „Независимост от работодател“ е причина номер едно за желанието да стартираш нещо свое, става ясно от последния доклад на Amway за предприемачеството по света през 2014
    19 ноември 2014, 11:37 a+ a- a

    Мнозинството от хората по света (63 процента) вярват, че предприемачеството може да се учи. Тези на възраст под 35 години демонстрират най-силна убеденост (70 процента).

    Това показват данните от Световния доклад на Amway за предприемачеството през 2014, изготвен в партньорство с Училището по мениджмънт на Техническия университет в Мюнхен. Тазгодишният доклад обхваща 38 пазара, като са анкетирани близо 44 хил. души на възраст между 14 и 99 години.   

    При класирането на причините защо избират да станат предприемачи, 46 на сто от анкетираните в световен мащаб, заявяват „независимост от работодател, искам сам да си бъда шеф“, докато 43% посочват „себереализация, възможност да реализирам собствените си идеи“. Тези два фактора категорично надделяват над причините, свързани с доходите. Респондентите на възраст между 14-34 години показват дори още по-голяма убеденост в това, като 50% от тях посочват именно тези два фактора като водещи. 

    Докладът разкрива и отношението на акцентираните към обучението по предприемачество.  Данните за Европа сочат, че като цяло поколението Y има по-положително отношение към предприемачеството (80%) и по-силна воля за започване на бизнес (49%). Независимо от този силен интерес обаче, само 23% от младите респонденти са участвали в съществуваща възможност за обучение по предприемачество.

    В ЕС няма единно мнение за качеството на предлаганото обучение по предприемачество в училищата, университетите и другите институции, разкрива още докладът. 43 процента смятат, че е по-скоро задоволително, а други 43 процента – че е по-скоро незадоволително. Освен това, 33% от респондентите, които са по-скоро доволни, посочват, че обучението трябва да бъде подобрено. Само 10% от анкетираните в ЕС са напълно доволни от предлаганото обучение по предприемачество. 

    Като най-важни аспекти от обучението по предприемачество респондентите в ЕС посочват „основните бизнес умения“ (45%), следвани от „лидерските и управленските умения“ (36%) и „предприемачеството на практика“ (35%).  

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    Бюджетът на плюс от 600 млн. лв. през април
    Принос за това има вноската на БНБ
    преди 3 часа
    Google съкрати 200 души
    Компанията измества основните си длъжности зад граница
    преди 4 часа
    Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 г.
    Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26
    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели