петък, 03 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    12869 прочитания

    72 000 евро средногодишно възнаграждение за топ мениджър в голяма компания в България

    Топ ръководителите в най-големите световни компании получават средно 1.4 милиона евро, сочи проучване на Pedersen & Partners
    26 ноември 2014, 15:37 a+ a- a

    Източник: Pedersen & Partners

    Средното парично възнаграждение на топ ръководител в голяма световна корпорация е 1.4 милиона евро със средно повишение от 3.5%, сравнено с предходната година. Възнаграждението включва основна заплата от 681 000 евро и краткосрочен бонус от 719 000 евро брутно на година. Това показва глобалното проучване, проведено от компанията за подбор на управленски кадри Pedersen & Partners сред над 1700 топ ръководители в 17 държави. Проучването обхваща топ ръководители в най-големите световни компании със 133 000 среден брой служители, средни обороти от 42 милиарда евро и средна печалба от 4.1 милиарда евро.

    Обхватът на отговорностите има значение
    Големината на компанията е най-важният фактор, който определя нивото на заплащане на топ ръководителите. Проучването показва, че колкото по-голяма е компанията, толкова по-високи заплати се плащат на висшите кадри, което отразява и по-високото ниво на отговорности. „Казано накратко, възнаграждението на топ ръководител средно нараства с 600 000 евро за всеки 50 000 служители,“ казва Конрад Прамбьок, Ръководител на отдела за консултации по възнагражденията в Pedersen & Partners и автор на проучването.

    Представянето на компанията определя бонусите
    Вторият определящ фактор за възнаграждението на топ ръководителите е представянето на компанията. Повечето управленски кадри са оценявани спрямо печалбата на компанията. И докато много водещи компании бяха печеливши миналата година, управленските кадри трябва да посрещат непрестанно нарастващите цели на компанията, за да могат да получат бонус.

    Къде е България?
    И в тази класация България е на едно от последните места. През 2014 средното годишно възнаграждение на топ мениджър в голяма компания в България възлиза на 72 200 евро. „Българските компании са значително по-малки от водещите глобални организации, които са участвали в проучването. Въпреки това наблюдаваме същите тенденции - двата най-важни фактора, директно определящи паричното възнаграждение, са размерът на бизнеса и нормата на печалба. Местните компании предлагат до 50% бонус, когато топ мениджърите постигат амбициозни цели. В допълнение към основната заплата и бонус, обвързан с представянето, има доста международни корпорации в България, които предлагат опции, за да осигурят дългосрочата силна мотивация на своите ключови служители”, коменитра Ирена Бушандрова, регионален мениджър за България в Pedersen & Partners.

    Как е по света?
    Погледнато глобално възнаграждението на топ ръководителите е най-високо в Съединените щати и Западна Европа. „Водещите компании на нововъзникващите пазари като Китай, Индия и Южна Африка все още получават възнаграждения значително под нивото на западните държави. Техните заплати обаче се увеличават много по-бързо, отколкото в Западна Европа и Съединените щати,“ посочва Прамбьок. Цифрите показват, че възнаграждението на топ ръководителите понастоящем нараства средно с 4 до 5% в западните държави и средно между 7 и 10% на нововъзникващите пазари.

    Заплатите нарастват с по-нисък темп
    Проучването показва още, че възнагражденията на топ ръководителите днес нарастват по-бавно, сравнено с предходните години. „Докато през последните 5 години основната заплата се е увеличавала средно с 4 до 6%, тази тенденция сега е спаднала на малко над 3%. В добавка към това общото парично възнаграждение, включително краткосрочният бонус, се е увеличавало средно с почти 7 % през последните 5 години, но сега нараства с нива от само 3.5%“, казва Прамбьок. В повечето западноевропейски държави и Америка, средното нарастване на заплатата на служителите е между 3 до 4%. По тази причина дори в най-големите световни компании топ ръководителите получават увеличение на възнаграждението на същото ниво, както и техните подчинени мениджъри и служители.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 18 часа
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 21 часа
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 23 часа
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 1 ден
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 1 ден
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19