петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5316 прочитания

    Д-р Пламен Русев, Webit: Всеки един от нас е решението за коронавируса

    Хората продължават да не приемат COVID-19 сериозно, смята изпълнителният председател на Webit.Foundation
    11 март 2020, 16:03 a+ a- a

    Публикуваме без редакторска намеса Facebook пост на д-р Пламен Русев, изпълнителен председател на Webit.Foundation, по повод ситуацията с коронавируса.

    „За последните 45 дни трябваше да летя над 15 пъти до най-различни дестинации по работа - пътувах само веднъж!

    От понеделник (09.03.2020) всички мои служители са освободени от ангажимента да пътуват до офисите ни и могат да работят от вкъщи! На тези, които все пак избират да работят в офис, са осигурени дезинфектанти и е написано как трябва да се държат отговорно и какви хигиенни мерки да вземат, наред с наложените допълнителни санитарни мерки.

    Не можах да отложа само 1 пътуване със самолет - преди около месец.

    Влязох в летището и се качих в самолета с ръкавици и специална предпазна маска (за съжаление, специализираните с антибактериален филтър бяха свършили), избърсах цялата си седалка с антибактериални кърпички и слава богу мястото до мен не беше заето, така че нямаше близък контакт.

    Самолетът беше пълен и голяма част бяха възрастни хора. Имаше само 1 друг човек, носещ маска - хирургическа маска и това беше млада жена.

    Видимо и тогава и сега хората не приемат коронавируса COVID-19 сериозно. Не разбирам как е възможно при 8% шанс да умреш (при 70-79 годишен) и при повече от 10% шанс да се наложи да бъдеш хоспитализиран ако се заразиш и още по-голям шанс (до 70%) да си преносител и да заразиш и да убиеш друг човек - да не си промениш поведението? Най-малкото носете маска и ръкавици!

    Мисля, че част от проблема е, че все още информацията или не достига или се пренебрегва от хората. Мисля, че е нужно да направим така, че да уведомим всички за реалния риск!

    От своя страна, Кризисният щаб на България в този случай взима правилните мерки за сигурността. Надявам се силният социален натиск върху тях да не им промени подхода - трябват ДРАКОНОВСКИ МЕРКИ!

    Аз напълно подкрепям пълната забрана за всякакви организирани мероприятия на закрито и спирането на училищата и намирането на решение за маски.

    Това, което трябва да се направи, е бързата дигитализация в образованието - добър момент за действие (има готови решения, които да заработят от днес и внедряването им е бързо и не скъпо) и налагането на работата вкъщи като стандарт (поне където е възможно - като софтуерни фирми, консултантски, маркетингови, продажби и пр).

    С цялата информация, която имам, не мисля, че родители и деца (по-малко застрашената част от обществото) би трябвало да продължават да живеят живота си "както обикновено".

    Ако прочетете този материал от Sought China Morning Post (https://www.scmp.com/…/coronavirus-can-travel-twice-far-off…) ще научите, че частиците, заразени с COVID-19 могат да пътуват 4,5 м във въздуха на климатизирани помещения (срещу известните 2 м) и могат да останат във въздуха в автобус поне 30 минути. Т.е. някой може да се зарази до 30 минути след като болен пътник напусне автобуса, в който се возите.

    В Webit създадохме глобален борд (https://www.webit.org/festival-europe/globalimpact.php) и открихме световно предизвикателство за здравна сигурност (https://www.webit.org/festival-europe/healthchallenge.php), член съм на редица онлайн групи (експертни, научни и на хора, с критично мислене) така че чета почти всеки документ и новина за този вирус...

    Маските и ръкавиците работят приятели. Ползвайте ги навсякъде! Най-малкото, за да ви напомнят да не си пипате лицето! Ползвайте ръкавици - не забравяйте, че химикалът, с който подписвате в клон на банка, или банкнотите, които пипате или дръжката на вратата в магазина или тази, за която се хващате може да са били пипнати от болен преди вас. И сменяйте маската си (ако е евтина хирургическа маска) и дезинфекцирайте ръкавиците си често.

    Има много неща, които не знаем за този вирус в момента и най-голямото предизвикателство е, че очакванията са, че това, което не знаем, носи и по-лоши новини!

    Ако всеки вземе мерки - ние ще ограничим разпространението на вируса! Не чакайте правителства да решават проблема - всеки един от нас е решението!

    Всички ми обясняват - това е просто един вирус и смъртността е ниска, но прочетохте ли поне един доклад какво се случва на хората, които са преболедували вируса и са оцелели? При много от възрастните "излекувани" пациенти се наблюдават трайни увреждания на белите дробове. Други сведения описват последствията като автоимунно сечище - прочетете тук: http://www.nationalgeographic.co.uk/…/heres-what-corona…/amp.

    Пазете се и бъдете внимателни!

    Дори да приемем (както много мислят), че това е само един обикновен вирус, който ни мори всяка година! Тогава най-лошото нещо (ако вземете всички мерки, ограничите пътуванията си до най-важните и др.) е да имате няколко рула тоалетна хартия в повече у дома си!

    Но позитивните страни, ако най-страшните предвиждания се окажат верни са, че може да спасите живота на вашите родители и на вас самите!

    Аз избирам втория вариант! Ти?

    Желая здраве,

    Д-р Пламен Русев“

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години
    преди 2 часа
    45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители
    Издателство „Клет България“ е водещ координатор по проекта, чиято задача е въвеждането на STEM/STEAM обучението от 1. до 4. клас
    преди 3 часа
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits
    преди 3 часа
    Окончателно: Либерализацията на пазара на ток за бита беше отложена с 1 година
    НС прие на второ четене промени в Закона за енергетиката
    преди 4 часа
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate