събота, 24 септември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3635 прочитания

  Как пандемията се отрази на пазара на труда в ИТ сектора и кои са най-търсените специалисти?

  Конкуренцията в търсенето на таланти продължава, казва Славена Илиева, IT Recruiter в българската HR агенция Top Skills Recruitment
  14 януари 2021, 16:43 a+ a- a

  Славена Илиева, IT Recruiter в Top Skills Recruitment

   Как пандемията се отрази на пазара на труда в ИТ сектора в България, кои са най-търсените ИТ специалисти и как се промени процесът на подбор? Промените в търсенето и привличането на ИТ таланти пред Economy.bg коментира Славена Илиева, IT Recruiter в българската HR агенция Top Skills Recruitment.   

  През 2020 година със сигурност се усети известно стесняване на пазара, като навсякъде. Вярвам, че ИТ технологиите са бъдещето и мисля, че в момента това важи повече отвсякога, така че те ще продължават да бъдат една от най-успешните сфери за развитие. В България към този момент търсенето е голямо, може да се каже, че дори надминава броя на самите специалисти. Това е просперираща и динамична среда, в която един млад човек може да се развива, ако, разбира се, има интерес.

  Информационни технологии е най-бързо развиващият се отрасъл и заедно с аутсорсинга на услуги, постигат най-висока производителност на труда. Той е и най-слабо засегнатият от пандемията – повечето фирми успяха бързо да реорганизират работата си към дистанционен начин на работа.

  Не е изненада и че важна роля играят условията, предлагани от компаниите в ИТ сектора - възможност за работа от вкъщи, офис среда, локация, достъп до обществен транспорт или паркинг и, разбира се, заплащане и допълнителни придобивки.

  На този етап наблюденията ни са, че както преди, така и по време на пандемията, най-търсените профили остават тези на програмистите, като съответно най-често срещаните езици и технологии са: C, C++, C#, Java, JavaScript, Python, PHP, HTML, CSS и други.

  Наблюдаваме, че ИТ отрасълът в София има все по-голямо значение както за широкия ИКТ сектор, така и за икономиката на страната като цяло.

  Бих казала, че конкуренцията в търсенето на хора дори се увеличи. Немалка част от хората се страхуват да сменят работата си и чувството на несигурност ги кара да останат пасивни.

  Относно промяна във възнагражденията, не мисля, че е настъпила такава, тъй като компаниите не са променили изискванията си към квалифицирани кандидати.

  Може би най-осезаемата промяна е свързана и със световната тенденция – за работа от вкъщи. Много от ИТ специалистите се надяват компаниите да са станали по-гъвкави и да продължат да предлагат тази опция и след пандемията. Бих казала, че има доста разработчици, които предпочитат да работят основно remote, може би заради свободата, която този тип работа им дава.

  В същото време, интересно е, че макар и по-малък брой, държат да се върнат в офисите и им липсва човешкия контакт в професионален план.

  Процесът на подбор на ИТ таланти не се е променил съществено, като изключим отново живият контакт при интервюта или различни кариерни форуми и мероприятия – сега те също се организират онлайн. Истината е, че трябва да бъдем гъвкави и адаптивни спрямо средата и обстоятелствата, които се налагат, само така ще имаме успех.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Инвестиции за почти 2 млрд. лв. са в процес на сертифициране
  Само за тази седмица МИР е сертифицирало четири проекта за близо 75 млн. лв. в Стрелча, Благоевград, Пловдив и София област
  преди 1 ден
  Изследовател, работил по създаването на автономни автомобили в Google, ще участва в първата конференция на INSAIT
  Д-р Драгомир Ангелов е световно-известен учен в областта на компютърното зрение, директор на изследователската дейност на Waymo и един от менторите в докторантската програма на INSAIT
  преди 1 ден
  Швейцария излезе от ерата на отрицателните лихвени проценти
  Централната банка на страната не изключи допълнително повишаване на лихвените проценти
  преди 1 ден
  Зам.-министър Христова подписа нови 144 договора за енергийна ефективност
  Те са на стойност 14,5 млн. лв. за предприятия в преработващата промишленост