неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1788 прочитания

    Как изглежда лидерът на бъдещето?

    Кои са лидерските умения за успех в AI света - вижте какво споделиха топ мениджъри в България, които участваха във форума Leadership Talks на ГБИТК
    01 декември 2023, 10:31 a+ a- a

    Как се променя ролята на лидерите с напредъка на технологиите, как те се адаптират в новата бизнес действителност, какви са предизвикателствата, през които преминават, кой е автентичния лидерски модел, кои са уменията на бъдещето, какви са печелившите лидерски стратегии за управление, какви са историите, които лидерите трябва да разказват - тези теми коментираха мениджъри от водещи компании в България, които се включиха в дискусионния форум Leadership Talks, организиран от Германо-Българската индустриално-търговска камара.

    Независимо от промените, навлизащи с новите технологии, трябва да не забравяме, че сме хора, подчерта по време на форума Ани Филипова, основател и главен изпълнителен директор на Change Advisory. Според нея лидерите трябва да се фокусират върху нещата, които не се променят. По думите й независимо какво се случва, служителите ще искат да работят в компания, която разбира новите технологии и бъдещето, искат да бъдат заплатени добре, да бъдат обучавани, да работят в компания, която ги разбира и ги подпомага да "влязат в бъдещето". Тези качества според Филипова са основните за всеки един добър лидер. "Трябва да се грижим за хората, за да може да те са в тяхната най-добра форма, да се чувстват добре, за да могат да дадат всичко от себе си за компанията, така че тя да прогресира", посочи тя.

    Според Васка Бакларова, генерален мениджър в "Вио Мода" и основател на OMNI Human Development Platform не трябва да се плашим от промяната. "Ние трябва да живеем в нея. Трябва да се научим да живеем ръка за ръка с технологиите и с изкуствения интелект и да направим, така че AI да надгради човешкия потенциал. Това е начинът, по който лидерите могат да успокоят хората, защото те са притеснени. Всички промени, които се случват, носят едно безпокойство за всички. Затова основната ни задача като лидерите е да е успокоим хората, да ги поведем и да им покажем, че няма от какво да се притесняват".

    За главния изпълнителен директор на Schwarz IT Bulgaria Михаил Петров " ако си истински лидер, трябва да се фокусираш върху възможностите, а не толкова върху оценката на риска. Във всяка една нова технология би трябвало да се фокусираш, така че да може да изведеш най-доброто, което работи за твоята компания, за да имаш конкурентно предимство". По думите, ако днес започнеш да се занимаваш с AI, вече е късно.

    Според генералният мениджър на Bosсh Digital Bulgaria Синиша Джукич "лидерът има две важни роли. Едната е свързана с това как технологиите трансформират бизнеса. Всяка една компания вече става ИТ компания. Така че е важно как ще впрегнем технологиите за трансформация на бизнеса. Това е първият елемент. Вторият е, че всички хора искат емоционална сигурност в работата, личностно развитие и смислена работа. Според мен много скоро ще стигнем до един вододел, в който технологиите ще напреднат толкова много, че ще се наложи да се замислим за ролята на човека в една компания".

    Йоханис Коцианос, главен изпълнителен директор и председател на Изпълнителния комитет на Allianz Bulgaria, счита, че "трябва да сме подготвени за един нов живот. Лидерите трябва да се научат как да ръководят екипите по един нов начин и да използват технологиите". Той даде пример, че в Allianz те използват Metaverse за учене и повишване на уменията. Освен това лидерите трябва да се замислят за готовността им да дават свобода на хора, които дават мнения. " Аз не съм този, който винаги има всички отговори. Има много много млади хора, които имат нови идеи и лидерите трябва да ги слушаме. Това е различно в сравнение с периода, когато аз стартирах кариерата си", призна той.

    Гостите коментираха и как ще изглежда лидерът на бъдещето и какви качества трябва да притежава той.

    Сред коментираните по време на форума теми беше и какво търси младото поколение у един лидер.

    Накрая гостите споделиха и кои са най-силните им лидериски качества.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години