понеделник, 22 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1930 прочитания

  Как изглежда лидерът на бъдещето?

  Кои са лидерските умения за успех в AI света - вижте какво споделиха топ мениджъри в България, които участваха във форума Leadership Talks на ГБИТК
  01 декември 2023, 10:31 a+ a- a

  Как се променя ролята на лидерите с напредъка на технологиите, как те се адаптират в новата бизнес действителност, какви са предизвикателствата, през които преминават, кой е автентичния лидерски модел, кои са уменията на бъдещето, какви са печелившите лидерски стратегии за управление, какви са историите, които лидерите трябва да разказват - тези теми коментираха мениджъри от водещи компании в България, които се включиха в дискусионния форум Leadership Talks, организиран от Германо-Българската индустриално-търговска камара.

  Независимо от промените, навлизащи с новите технологии, трябва да не забравяме, че сме хора, подчерта по време на форума Ани Филипова, основател и главен изпълнителен директор на Change Advisory. Според нея лидерите трябва да се фокусират върху нещата, които не се променят. По думите й независимо какво се случва, служителите ще искат да работят в компания, която разбира новите технологии и бъдещето, искат да бъдат заплатени добре, да бъдат обучавани, да работят в компания, която ги разбира и ги подпомага да "влязат в бъдещето". Тези качества според Филипова са основните за всеки един добър лидер. "Трябва да се грижим за хората, за да може да те са в тяхната най-добра форма, да се чувстват добре, за да могат да дадат всичко от себе си за компанията, така че тя да прогресира", посочи тя.

  Според Васка Бакларова, генерален мениджър в "Вио Мода" и основател на OMNI Human Development Platform не трябва да се плашим от промяната. "Ние трябва да живеем в нея. Трябва да се научим да живеем ръка за ръка с технологиите и с изкуствения интелект и да направим, така че AI да надгради човешкия потенциал. Това е начинът, по който лидерите могат да успокоят хората, защото те са притеснени. Всички промени, които се случват, носят едно безпокойство за всички. Затова основната ни задача като лидерите е да е успокоим хората, да ги поведем и да им покажем, че няма от какво да се притесняват".

  За главния изпълнителен директор на Schwarz IT Bulgaria Михаил Петров " ако си истински лидер, трябва да се фокусираш върху възможностите, а не толкова върху оценката на риска. Във всяка една нова технология би трябвало да се фокусираш, така че да може да изведеш най-доброто, което работи за твоята компания, за да имаш конкурентно предимство". По думите, ако днес започнеш да се занимаваш с AI, вече е късно.

  Според генералният мениджър на Bosсh Digital Bulgaria Синиша Джукич "лидерът има две важни роли. Едната е свързана с това как технологиите трансформират бизнеса. Всяка една компания вече става ИТ компания. Така че е важно как ще впрегнем технологиите за трансформация на бизнеса. Това е първият елемент. Вторият е, че всички хора искат емоционална сигурност в работата, личностно развитие и смислена работа. Според мен много скоро ще стигнем до един вододел, в който технологиите ще напреднат толкова много, че ще се наложи да се замислим за ролята на човека в една компания".

  Йоханис Коцианос, главен изпълнителен директор и председател на Изпълнителния комитет на Allianz Bulgaria, счита, че "трябва да сме подготвени за един нов живот. Лидерите трябва да се научат как да ръководят екипите по един нов начин и да използват технологиите". Той даде пример, че в Allianz те използват Metaverse за учене и повишване на уменията. Освен това лидерите трябва да се замислят за готовността им да дават свобода на хора, които дават мнения. " Аз не съм този, който винаги има всички отговори. Има много много млади хора, които имат нови идеи и лидерите трябва да ги слушаме. Това е различно в сравнение с периода, когато аз стартирах кариерата си", призна той.

  Гостите коментираха и как ще изглежда лидерът на бъдещето и какви качества трябва да притежава той.

  Сред коментираните по време на форума теми беше и какво търси младото поколение у един лидер.

  Накрая гостите споделиха и кои са най-силните им лидериски качества.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Байдън се отказа от президентската напревара
  Той подкрепи Камала Харис за следващия кандидат на демократите в САЩ
  преди 4 часа
  За 7 г. Wizz Air е обслужила над 4 млн. пътници на летище Варна
  Авиокомпанията обслужва 12 дестинации в 7 държави от морската ни столица
  преди 5 часа
  OpenAI с по-евтина версия на най-мощния си ChatGPT
  GPT-4o mini, е по-интелигентен и с над 60% по-евтин от GPT-3.5 Turbo
  19 юли 2024, 16:11
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  19 юли 2024, 15:56
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  19 юли 2024, 11:42
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света