понеделник, 22 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7690 прочитания

  Най-полезните обучения: Николета Думанова за подготовката на HPE обучителите

  Чрез външно обучение развихме не само умения за водене, но и за разработване на сесии на нови теми, споделя Николета
  14 февруари 2024, 13:20 a+ a- a

  Николета Думанова (вляво) с колегипо време на обученията за обучители. Снимка: Личен архив

  В новата рубрика на Economy.bg „Най-полезните обучения“ професионалисти от различни области споделят своите лични впечатления от обучения, курсове, видео поредици, презентации и т.н., които са преминали или гледали наскоро. Как са ги избрали, с какво са им били полезни, как са протекли, какви са минусите и плюсовете според тях? 

  Вижте какво сподели Николета Думанова - Консултант по качество в Hewlett Packard Enterprise и водещ фасилитатор програма за професионално развитие Sofia Professional Development.

  Вече повече от 20 години съм част от HPE, като основната ми роля е Консултант по качество. От 2018 година съм и акредитиран фасилитатор към Програмата за професионално развитие. В сърцето на тази програмата са обучители – колеги, които по професия не са обучители, но са експерти по дадена тема, по която провеждат обучение на други колеги, след като успешно са развили своите умения и са завършили сертификационни програми. 

  Имено поради факта, че обучителите приемат тази роля на доброволчески начала, компанията инвестира в тях с цел да подкрепи и доразвие техния профил на фасилитатори. Защото за нас е ключово не само да предадем своите умения и знания, но и да го направим по най-оптималния и съвременен начин. През 2023 се обърнахме към независими експерти в развитието на фасилитаторски умения и заедно осъществихме два модула, специално разработени за HPE обучители. Темите, по които работихме бяха свързани с изграждане на визия и реализация на успешен фасилитатор. За мен беше особено силно преживяване да усетя ефекта от прилагането на различни подходи – групов коучинг, графично фасилитиране, изкуството на водене на среща без предварителна програма. 

  Момент от работата по създаване на предразполагаща среда за обучение. Снимка: Личен архив

  Първият модул беше базиран на груповия коучинг, където преминахме през тихи практики за изграждане на визия и получаване на обратна връзка. За мен това беше момент на прозрение относно изчистването на визията ми и събирането ѝ в едно запомнящо се изречение: „Като фасилитатор аз съм добра в разбирането на нуждите на участниците и се чувствам уверена да им помагам за тяхното постигане по увлекателен и креативен начин. Беше много полезно да видя ролята си на фасилитатор, който има силата да споделя лични истории, и да развия моето въздействие като личност с емоции и знания, а не само като експерт“. Във втория модул фокусът беше върху изграждане на ангажирана аудитория. Работихме по групи за създаване на предразполагаща среда, формулиране на въздействащи въпроси, управление на групова динамика, изграждане на ефективни упражнения. От тези срещи се родиха нови и нестандартни идеи, които започнахме да прилагаме веднага. 

  Сесиите повишиха нашата увереност да опитаме различни методи за още по-доброто разбиране на очакванията на аудиторията и гъвкавото справяне с тях. Оценката през обратната връзка от обучението беше много висока, особено за практическото приложение на наученото. Ефектът от тези модули се видя и в подобрените резултати за всички обучения, в засиленото търсенето на курсовете от организации на HPE извън България, в предложенията за нови обучения, както и за адаптирани сесии за специфични аудитории.

   

  Вижте още от рубриката НАЙ-ПОЛЕЗНИТЕ ОБУЧЕНИЯ

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  Байдън се отказа от президентската напревара
  Той подкрепи Камала Харис за следващия кандидат на демократите в САЩ
  преди 4 часа
  За 7 г. Wizz Air е обслужила над 4 млн. пътници на летище Варна
  Авиокомпанията обслужва 12 дестинации в 7 държави от морската ни столица
  преди 5 часа
  OpenAI с по-евтина версия на най-мощния си ChatGPT
  GPT-4o mini, е по-интелигентен и с над 60% по-евтин от GPT-3.5 Turbo
  19 юли 2024, 16:11
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  19 юли 2024, 15:56
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  19 юли 2024, 11:42
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света