петък, 08 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2975 прочитания

  Защо се влияем от другите?

  Как функционират социалните влияния и побутвания?
  15 август 2014, 10:24 a+ a- a

  Представете си, че се озовете в група от шест души, които са подложени на тест за зрителни възприятия. Дават ви смешно лесна задача. Трябва да сравните линия, изобразена върху голяма бяла карта, с други три линии, проектирани на екран с идентична дължина. 

  В първите три кръга на теста всичко преминава спокойно и гладко. Хората правят своите сравнения на глас, последователно и всеки е съгласен с останалите. Но на четвъртия кръг се случва нещо странно. Останалите петима в групата изказват сравненията преди вас и всички правят очевидна грешка. Време е и вие да изкажете мнението си. Какво ще направите?

  Ако сте като повечето хора, смятате, че е лесно да предвидите поведението си по време на тази задача – ще кажете точно каквото си мислите. Ще изречете каквото виждате. Но ако наистина участвате в подобен експеримент, е възможно да последвате тези преди вас и да кажете това, което и те, противопоставяйки се на собствените си сетива. 

  Защо понякога хората попадат под влиянието на тълпата и пренебрегват собствените си сетива?

  От една страна, ако хората мислят или правят нещо масово, действията и мислите им предават информация за това какво е най-добре да мислите или правите и вие самият. От друга, се проявява натискът на обкръжението. Ако ви е грижа за това, което мислят другите, вероятно е да се придържате към тълпата, за да избегнете гнева й или за да спечелите предразположението й. Или най-общо казано, действаме така, защото обичаме да се приспособяваме, обясняват Ричард Талер и Кас Сънстейн в книгата си Побутване (ИК „Изток-Запад“). 

  През 50-те години на миналия век социалният психолог Соломон Аш провежда серия от експерименти именно в тази област. Когато трябва да правят преценка, без да са видели оценката на другите, хората почти никога не грешат, тъй като тестът е лесен. Но когато всички дават грешен отговор, хората грешат в повече от една трета от случаите.

  По принцип не е трудно да се даде оценка на дължините на линиите. Но какво става, ако задачата е по-трудна? Въпросът е изключително важен, тъй като разкрива как хората могат да бъдат повлияни, когато са изправени пред проблеми, които са едновременно трудни и непознати.

  Хората лесно се влияят от твърденията и действията на другите. Ако видите сцена от филм, в която хората се усмихват, е по-вероятно и вие да се усмихнете – без значение дали филмът е смешен. Прозевките също са заразни. Общоприето мнение е, че когато двама души съжителстват заедно дълго време, започват да си приличат (това до известна степен се дължи на еднаквия хранителен режим и навици, но в голяма степен на имитацията на лицевите изражения).

  Хората често биват побутвани от други хора. Понякога големи социални промени както в пазарите, така и в политиката, започват благодарение на едно леко побутване. В това видео професори по маркетинг от Rotman School of Management обръщат внимание на някои от най-невероятните прозрения на поведенческата икономика и как побутванията могат да бъдат използвани с цел вземане на по-добри решения. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Schneider Electric откри първата в България иновативна индустриална геотермална система
  Пловдивската фабрика става независима от природен газ и може да постигне над 70% икономия на енергията за отопление и охлаждане
  преди 9 часа
  Mitel стъпва на българския пазар
  Канадската компания придоби Unify на Atos, вследствие на което има 500 служители у нас
  преди 10 часа
  Магазин от новия формат BILLA Днес отвори вртаи в село Граф Игнатиево
  Обектът е четвърти в страната от новия формат на веригата, а в изграждането му са инвестирани близо 2 млн. лв.
  преди 11 часа
  Бизнесът подава автоматизирано уведомления за трудови договори в НАП
  Приходната агенция надгради електронната услуга, позволяваща свързаност от типа „система-система“
  преди 12 часа
  Grafton отвори врати в България
  Grafton, една от най-големите компании за подбор на персонал, част от Gi Group Холдинг, ще се фокусира върху пазара на ИТ кадри у нас