петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2938 прочитания

    Топ 10 най-продавани книги на „Сиела“ за юли 2020

    Ето кои са най-търсените заглавия в България през изминалия месец
    11 август 2020, 14:36 a+ a- a

    „У майкини“ от Иво Сиромахов е най-продаваното заглавие в България през юли 2020 според класацията на веригата книжарници „Сиела”. 

    Вижте как изглежда топ 10 на най-продаваните книги през изминалия месец:

    1. У майкини от Иво Сиромахов, Сиела, 15,90 лв.

    „У майкини“ е роман сериал, събрал историите на съвременни българи, които се обичат, мразят, завиждат си, злословят, печелят пари, губят приятели, изневеряват си, воюват и отчаяно търсят публично признание. Защото българинът постоянно се измъчва от притеснения да не се изложи и от въпроса „какво ще кажат другите“. „У майкини“ ще срещнете хора, които добре познавате. Техният свят е светът на домашната ракия, на лютеницата и чушкопеците, на вярата във врачки и магии, на преяждането по празници, на бабешките рецепти за лечение на всички болести.

    Но този идиличен свят вече е белязан от изкушенията на консуматорската епоха – астрология, диети, истеричен шопинг, влогъри, лайфкоучове, инфлуенсъри, ретроградни меркурии, антиваксърство, конспиративни теории, гурме превземки, силиконови цици, стремеж към известност на всяка цена. Майкините постоянно се конкурират със съседите, с роднините и приятелите си и се опитват да им докажат, че са голяма работа. Историята им е много смешна, доста трогателна и малко трагична. Защото това е историята на един народ, който отчаяно се опитва да намери себе си.

    2. Пърси Джаксън и боговете на Олимп: Похитителят на мълнии - книга 1 от Рик Риърдън, Егмонт България, 12,90 лв.

    „Ако си взел тази книга, защото подозираш, че и ти си като мен, по-добре я захвърли веднага. Повярвай в лъжите, които мама и татко са ти наговорили за раждането ти, и се опитай да живееш нормално. Да си син на божество е опасно. И страшно. Най-често води до смърт по особено жесток начин. Да не кажеш после, че не съм те предупредил...“

    Пърси Джаксън пак ще бъде изгонен от училище... от поредното училище. Непокорен, побойник, слаб ученик, той осъзнава, че не е като останалите деца, но искрено се старае поне малко да прилича на тях. Да, но обикновените момчета не са преследвани от чудовища и не изпаряват учителките си по математика.

    3. Зад завесата на демокрацията от Калин Тодоров, Изток – Запад, 11 лв.

    Тази книга се опитва да отговори на въпроса „Как мафията открадна България?“. Тя е последната от трилогията, включваща „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“. Първите две книги разказват какво според автора се случи на всички нас, българите, на театралните сцени на социализма и на прехода към демокрация. Третата се опитва да обясни защо то стана по най-лошия възможен начин. Как вместо да се превърнем в „Швейцария на Балканите“, за която мечтаеха възторжените площади, се сринахме до бананова република?

     

    4. „Живот в скалите” от Мария Лалева, „Книгомания”, 15,00 лв.

    Романът на Мария Лалева „Живот в скалите" е драматична история между философията и притчата, между живота и смъртта.

    Провокира читателя да задава въпроси, да намира лични отговори, да преживее най-силните човешки емоции – от сълзи до смях, от страдание и усещане за загуба до тържество на красотата, любовта и истината.

    Мария Лалева е автор на стихосбирките „Не съм ви ближна“ и „Личен архив“. Лалева е изпълнителен продуцент и сценарист на пълнометражния филм „Дамасцена“. Освен това тя споделя, че е започнала да пише и сценарий по историята на „Живот в скалите". Цитати от творбата се въртят в интернет пространството и заслужено впечатляват читателите с проникновена и задълбочена мисъл.

    „Любовта е за показване, момиче, не тъгата.“

    „Не се страхувай от смъртта, сине! Не е страшно да останеш без мен. Много по-страшно е да останеш без себе си. Надгробните плочи са всъщност за живите.“

    „Мислех, че най-страшното е да ме разлюби жена, която обичам. Триста пъти "Не"! Хиляда пъти! Страшно е да ме помни. И хиляда по хиляда – да я помня аз. Неизживяната... 

    5. Маргаритка Биби и Мими на море от Илия Деведжиев, Веселка Велинова, Сиела, 6,99 лв.

    Колко сладоледа мога да изям днес? Защо не мога по цял ден да стоя в морето? Защо трябва да се мажа с крем на плажа? За какво ми е тази шапка?Морето и плажът с деца често се оказват голямо предизвикателство! В „Биби и Мими на море“ разказваме една вълнуваща морска история с много приключения и усмивки. Най-малките сред нас ще припознаят себе си във всяка ситуация и така ще открият, че привидно досадните за тях неща са наистина важни.Тази книжка е третата от нова детска поредица, в която децата научават за полезните навици в забавни приключения заедно с Биби, Мими, Маргаритка и Бухалчето.Книжката в ръцете ви е създадена с много любов към българските деца. Ние от „Маргаритка“ искрено вярваме, че с истории като тази децата по-лесно разбират смисъла на полезните навици, и помагаме на всеки родител да превърне научаването им във вълнуващо за малкия човек преживяване.

    6. Седем дни в Родопите от Ели Иванова, Сиела, 18,90 лв.

     В този пътеводител авторът на блога „Друми в думи“ Ели Иванова предлага примерен маршрут, който ще ви позволи в рамките на една седмица с кола да прекосите планината от изток на запад, като посетите някои от най-известните ѝ забележителности и в същото време видите по-малко познати, но също толкова красиви места.

    Книгата описва 44 туристически обекта, сред които има крепости, долмени, пътеки, водопади, мостове, извори, меандри и китни родопски градчета, пазещи вековна история, стара архитектура, предания от минали времена и невероятни гледки.

    7. Сутрешно кафе в Рим, Автор: Диего Галдино, Кръгозор, 14 лв.

    Кафето е един микросвят, една "Божествена комедия", коя­то трябва да се изчете за 30 секунди. Всяка чаша кафе е отделна история. Има някаква силна спойка, която прави от тези свързани елементи едно стабилно цяло - ка­фенето, както и кафето в чашата, и зърната, от които е направе­но. Но всяко кафе е с различна консистенция и с различен вкус, както и хората са различни. Тъй като всички пътища водят към кафенето (или поне минават през него), много е важно всеки да успее да намери своето кафе.Масимо е над трийсетте и е собственик на малко кафене в сърцето на Рим. Всеки ден, когато слънцето изгрява и улиците на града се събуждат от сън, той отваря своето заведение. Прави първото кафе за себе си. После редовните му клиенти идват един след друг и сред различните аромати на подправки и прясно смляна арабика започват сутрешните закачки, шеги и клюки. Масимо приготвя на всеки от тях любимото кафе - с женшен, с много пяна, корето със самбука. Това е неговият живот и няма нужда от нищо друго.

    Докато един ден не влиза млада жена - с лунички, изумруденозелени очи и с вид на туристка. Тя изглежда неуловима, далечна, мистериозна, не знае италиански, а на всичкото отгоре пие само чай! Масимо все пак успява да разбере името ѝ - Женевиев, и това, че семейна тайна я свързва с неговото кафене. Той иска да разчупи леда между тях, като я запознава с редовните си посетители и с неповторимия чар на Рим.

    8. Времеубежище, Автор: Георги Господинов, Жанет 45, 20 лв.

    И тогава миналото тръгна да завладява света…  В началото залогът е една клиника, в края – един континент. 

    Роман за това как се живее в остър дефицит на бъдеще, сплитащ сатира и носталгия, история и ирония.  

    „За човек, който обича света от вчера, този роман не беше лесен. Той се разделя с една мечта по миналото или с това, в което то се превръща.

    Писах (и трих) за смесването на времена, когато паметта, лична и обща, си събира багажа и си тръгва. За новата обсесия на Гаустин и дискретното чудовище на миналото, което идва срещу нас. 

    За времеубежищата, които строим, когато сегашното не ни е вече дом.“ - Георги Господинов.

    9. Главните прокурори - От Татарчев до Гешев от Анна Заркова, Валентин Траянов, 25 лв.

     „В тази книга няма нищо измислено. Главните прокурори в нея са такива, каквито ги видях и чух в практиката си на журналист. Представям ви ги - от Татарчев до Гешев - първо така, както самите те описват себе си, а после така, както изглеждат. Сами съдете за тях - и по делата, и по думите им.” - Крум Зарков – депутат от БСП, който цитира част от текста на корицата.

    Анна Заркова е носител на „Орел“ – Голямата награда за кураж на Международния съюз на журналистите (Вашингтон, 2000). Тя е дългогодишен репортер, отговорен редактор и коментатор във в. „Труд“. Авторка е на книгите: „Големите убийства“ („От Крушата до Луканов“, „Куршуми по време на преход“ и „Смърт по царско време“), „Изгаряне“, „От Вапцаров до Живков и останалите“ и „Българската мафия, както я видях“.

    10. Ако има кръв от Стивън Кинг, Бард, 25 лв.

    „Ако има кръв“ събира четири нови увлекателни истории, които отново ни срещат с майстора на новелата, какъвто е Кинг. В удобната за него форма на средно дългия разказ, особено подхождаща на дарбата му, се впускаме в изненадващо задълбочени емоционално истори, които се четат на един дъх... Сборник, пълен с изумителни, понякога обезпокоителни удоволствия...

    Читателите обожават романите на Стивън Кинг, но разказите му са една друга мрачна наслада. Тези новели показват не само диапазона на Кинг като писател, но засягат и някои неизменни за автора теми. Сред тях е темата за злото и то присъства осезаемо в „Ако има кръв“, където един от героите го описва като „голяма птица, проскубана и стоманеносива“. Съществува и противоположна на злото сила, която в произведенията на Кинг често приема формата на приятелство. В този сборник Холи си припомня, че приятелството не само прави живота ти по-хубав, но може и да го спаси.

    Кинг ни разкрива, че дребните удоволствия в живота са още по-прекрасни, тъй като са мимолетни: да се порадваш на синьото небе след поредица от мрачни дни; насладата от танц или съдбовна среща. В тези моменти умението на Кинг да описва усещането за чиста радост и наслада, си съперничи със способността му да ни плаши до смърт.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 45 минути
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години
    преди 1 час
    45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители
    Издателство „Клет България“ е водещ координатор по проекта, чиято задача е въвеждането на STEM/STEAM обучението от 1. до 4. клас
    преди 2 часа
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits
    преди 2 часа
    Окончателно: Либерализацията на пазара на ток за бита беше отложена с 1 година
    НС прие на второ четене промени в Закона за енергетиката
    преди 3 часа
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate