вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5907 прочитания

    Кои са най-търсените умения в ИТ сектора в момента?

    Сара Фаац, директор „Връзки с разработчици“ в Progress, пред Economy.bg
    15 септември 2020, 15:10 a+ a- a

    Сара Фаац се присъединява към Progress през юни 2017 като старши мениджър „Продуктов маркетинг“. В момента е директор на екип „Връзки с разработчици“ за продуктовите линии Progress Telerik, Progress Kendo UI и Progress Test Studio на Progress.
    Потърсихме Сара, за да ни разкаже за предстоящата през октомври Международна конференция за софтуерни разработчици DevReach, организирана от Progress, за тенденциите и най-търсените умения в сектора.

    Сара, отново организирате DevReach и то през година, която е доста предизвикателна за всички. Какво ще представлява тазгодишната конференция?
    Въпреки че DevReach няма да бъде събитието, което си представяхме и планирахме преди пандемията, то със сигурност ще бъде необикновено.
    DevReach винаги е предлагала страхотна техническа програма и впечатляващите лектори на разработчиците от Централна и Източна Европа и то по начин, който е едновременно образователен, ангажиращ и личен. Искахме същият дух да заблести и в нашето онлайн събитие.
    За тази цел 12-ото издание на DevReach - DevReach 2.0(20) – ще се състои в канала ни в стрийминг платформата Twitch от 19 до 23 октомври. От понеделник до четвъртък ще има сесии за писане на код на живо с експерти в областите на Blazor, React, Xamarin + .NET MAUI и Angular и всеки ще има възможност да научи повече за различните фреймуърци и за лекторите. Участниците в конференцията ще могат да си говорят с лекторите в реално време в чат пространството. Подготвили сме награди, различни активности, много код и свръх фокус върху един-единствен фреймуърк във всеки от дните. Ще завършим седмицата в петък с #CodeParty, където ще отличим хората с принос към нашата общност. Ще проведем няколко игри и ще имаме специални гости. Подобно на предишните издания на DevReach и тази година участниците ще придобият много нови технически познания и ще се забавляват.
    Събитието е безплатно и ще се проведе от 15 ч. до 19 ч. от понеделник до четвъртък, а в петък програмата ще започне в 19 ч. и ще свърши в 22 ч.

    Този тип конференции са важни, защото там разработчиците учат нови неща и се запознават помежду си. Как ще могат да създадат такива контакти в новия виртуален формат?
    Най-хубавото на платформата Twitch е, че предоставя високо ниво на ангажиране на потребителите. Всички участници са поканени да чатят както с лекторите, така и помежду си в чат пространството. За разлика от стандартните презентации, където експертът говори на публиката, в Twitch публиката е пряко ангажирана през голяма част от лекцията. Участниците ще имат възможност да задават въпроси в реално време и да споделят мнението си един с друг. Платформата и форматът на всеки един ден – писане на код по двойки на живо в комбинация с разговори с едни от най-големите имена в индустрията – ще дадат възможност на участниците да се запознаят помежду си и с лекторите по много по-различен начин, отколкото на живо.

    Голяма част от елементите на присъствените събития не могат да се възпроизведат във виртуален формат. Какви са новите възможности, които виртуалният формат предлага?
    Както може да си представите, когато решихме DevReach да бъде онлайн, проучихме много различни възможности. Избрахме Twitch, защото предлага ново ниво на лично преживяване с лекторите спрямо това, което би било, ако събитието не беше виртуално. Това може да прозвучи странно, но Twitch предлага по-неформална атмосфера и чатът между участниците е ключова част от това.

    Очаквате ли виртуалните конференции да се превърнат в новото нормално?
    Въпреки че все още вярвам в нуждата от човешки контакт на живо, настоящата ситуация ни показа, че има и други начини за ангажиране на хората. Когато пандемията приключи, си представям свят, в който ще имаме интерес и апетит и за присъствени, и за онлайн събития. Виртуалните конференции дават достъп на разработчиците по цял свят до достъп до качествено съдържание и невероятни лектори. Ако се организират по правилен начин, тези събития позволяват интерактивност и ангажираност, различна от тази на присъственото събитие.
    По време на конференциите на живо участниците фокусират времето и енергията си по различен начин. Там всеки „присъства в момента“ и може да общува с останалите на различно ниво.
    Ако трябва да си направим извод от пандемията, той би бил, че както виртуалните, така и събитията на живо имат какво да предложат.

    Кои са основните тенденции в софтуерното инженерство в момента?
    Бих ги поставила в две групи – дизайн системи и модернизация. Ако се задълбочите в тези теми, ще откриете, че тенденциите всъщност се въртят около едно и също нещо – създаването на по-добри потребителски преживявания. Оттук и тенденциите са фокус върху подобряване на използваемостта, нови технологии, увеличаване на производителността и др.
    Дизайн системи. Всички можем да се съгласим, че съвременният потребител очаква приложенията да бъдат функционални и визуално харесващи се на окото. Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Това, което дизайнерът скицира, разработчикът се опитва да пресъздаде – често с различна степен на успеваемост. Когато говорим за множество екрани с различни размери и изобщо хардуер, потребителското преживяване може да се разминава значително, ако дизайнерът и разработчикът не работят добре заедно. За да се справят с този проблем, много от днешните екипи от софтуерни инженери започват да използват дизайн системи.
    Обикновено тези системи се състоят от UI компоненти и визуални наръчници, като и двете могат да се използват множество пъти. Системата може да включва и UI шаблони, основни елементи, както и принципи за дизайн и насоки. Много системи дори определят какви инструменти са нужни за оптимални UI и UX. Сред най-популярните дизайн системи, както и една от най-използваните заради отворения си код, е Material Design на Google. С нея работата на дизайнерите и разработчиците се синхронизира. Това води до елиминиране на забавянията и разминаванията в проектите и дава указания и за визуалното преживяване, и за функционалността на приложението. Дизайн системата позволява на разработчиците да създадат красиво стилизирано и богато на функционалности преживяване, което крайният потребител очаква.
    Модернизация. За .NET разработчиците това би означавало да разучат Blazor - отговорът на Microsoft към JavaScript, който им позволява да създават интерактивни потребителски уеб потребителски интерфейси със C#. Също така може да означава и запознаване с предстоящия .NET 5, който ще бъде следващата стъпка в създаването на унифицирана платформа, чрез която разработчиците ще могат да таргетират Windows, Linux, macOS, iOS, Android, watchOS, WebAssembly и др. Също може да означава и работа с .NET MAUI – еволюцията на Xamarin.Forms, която комбинира най-доброто от Mono и .NET Core. Тя позволява да се създадат истински „native“ десктоп и мобилни приложения за всяка операционна система от една-единствена база код и проектна система от предпочитаната интегрирана среда за разработка.
    За JavaScript разработчиците модернизацията може да означава Vue 3, който е по-бърз, по-малък и по-лесен за поддръжка фреймуърк. Също може да означава и разучаване на Angular 10 и неговите предупреждения за CommonJS импорти. А може би модернизацията означава истинското разбиране и оценяване на React 17, който позволява наличието на няколко версии на React на една и съща страница, правейки по-лесно използването му с други фреймуърци.
    Без значение от предпочитанията на всеки front-end разработчик, навлизането на фреймуърците и новите версии означава, че има повече избор от всякога при създаването на богати, интерактивни и съвременни преживявания за множество платформи и устройства.

    Как се отразява пандемията от COVID-19 на наемането на хора в ИТ сектора? Забелязвате ли ръст в търсенето на софтуерни специалисти?
    Не сме забелязали негативен ефект върху наемането на нови хора. Технологичната индустрия определено не забави хода си по време на пандемията, а търсенето на технологичен талант си остава високо. Мисля, че това е заради типа работа, с която се занимават софтуерните инженери, и възможността безпроблемно да работят дистанционно. Трябва да признаем и адаптивността на специалистите по подбор, които успешно създадоха силни програми за навлизане в работата дистанционно.

    Кои са най-търсените технологични умения в момента?
    Това е една от любимите ми теми. Търсените техническите умения варират от проект на проект. За front-end разработчиците например React, Angular и Blazor са сред актуалните фреймъурци. Blazor е нов и трудно може да откриете специалист с години опит. Но това е много адаптивен и лесен за научване фреймуърк, ако сте C# разработчик. React и Angular са по-установени, а новите им версии дават множество причини да разработваш уеб приложенията си с тях. Когато говорим за личностни умения, способността да общуваш и да работиш съвместно с останалите е сред от най-търсените умения.

    Кои са най-популярните технологии за разработка на приложения?
    Тук е важно да споменем, че най-добрият „tech stack“ е този, който е най-подходящ за приложението, което трябва да се разработи. Това е този, който взема предвид мащаба на проекта например. В тази връзка най-популярните такива по-скоро са Serverless и MEAN.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 18 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 18 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 19 часа
    преди 20 часа
    В тази част на София цените на жилищата стигат 7 000 евро на кв. м
    Покупките на имоти на абсолютна стойност над 600 000 евро в столицата растат с 50%, отчитат от Unique Estates
    преди 24 часа
    Паскал Донахю: Ползите от приемането на еврото в България ще са за всички – и за българите, и за цяла Европа
    По време на посещението си у нас председателят на еврогрупата се срещна и с президента Радев