събота, 04 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    16561 прочитания

    Искате да станете добър журналист?

    Как - научете от Галя Щърбева и Лора Крумова
    21 юни 2012, 17:18 a+ a- a

    От есента стартира нова магистратура по „Журналистика, продуцентство и финанси”. Програмата е съвместна инициатива на Висшето училище по застраховане и финанси и Медийна академия „Българион”.

    Идеята за магистратурата е на  добре познати лица от екрана -  Галя Щърбева - журналист и водещ в Нова ТВ, Лора Крумова – журналист и водещ в bTV и Петко Гюлчев - оператор и режисьор, които са основатели на Медийна академия „Българион”.

    Целта им е да помогнат на желаещите да се развиват в медиите да получат практическо обучение чрез програмата и да бъдат подготвени за работата на журналиста още когато стартират своята кариера.

    Jobs.bg е партньор на магистратурата и ще даде пет стипендии на обща стойност 15000 лева. За стипендии можете да кандидатствате тук

    Научете повече за магистратура по „Журналистика, продуцентство и финанси” от Галя Щърбева и Лора Крумова

    Галя, Лора, и двете имате богат опит в медиите. Какво според вас липсва на младите колеги, които сега навлизат в медиите?
    Лора Крумова: Нещата не са се променили много от времето, когато ние навлизахме в медиите. Проблемът е голям, защото всеки, който е на двайсет години и реши да се занимава с журналистика, е абсолютно неподготвен. Въпреки че минаха доста години от началото на промените, се оказва, че образованиието в тази сфера все още не може да достигне стандартите, които са наложени извън България. Например човек, който се занимава с телевизионна журналистика, трябва да може да снима, да монтира - да направи един репортаж от начало до край. Освен това ресорната журналистика – социална, разследваща, икономическа, също куца. Това искаме да правим чрез магистратурата по „Журналистика, продуцентство и финанси.

    Какво трябва да се промени? С какво вашата програма би била по-различна от това, което учат студентите по журналистика и в Софийския и в УНСС?
    Галя Щърбева:  Практиката. При нас гост-лектори ще бъдат хора от практиката. Например в частта за продуцентство са Димитър Митовски, Борко Чучков, Любо Нейков, Евтим Милошев - хора, които са направили известни филмови проекти. Журналистите  са страшно много. Всички най-добри ресорни журналисти ще преподават при нас. Ще наблегнем много и на финансовата и икономическата журналистика.

    Някои биха се запитали защо журналистика във Висшето училище по застраховане и финанси?
    Галя Щърбева: Ние много добре си подхождаме с Висшето училище по застраховане и финанси и като мислене, и нагласи.
    Лора Крумова: Частните университети са много по-гъвкави. Процедурата би била много по-тромава, ако бихме правили магистратурата с държавен университет или сами. По тази причинание се обърнахме към тях, а те веднага реагираха и искаха тази програма да се случи.
    Галя Щърбева: Другият плюс е, че програмата ще даде много сериозна икономическа и финансова база на всички.

    Как можете да спечелите стипендия за магистърската програма?

    Каква е целта на магистратурата и след като преминат през нея, какво ще знаят и могат?
    Лора Крумова: На финала тази програма ще е борса за кадри. Хората, които ние ще подготвим,  ще попаднат в медиите подготвени, ориентирани  с какво точно искат да се занимават и много по-лесно ще могат да вземат решение към какъв профил да се насочат.
    Галя Щърбева: Няма да губят време, както се случи при нас - с години да се чудиш какъв точно искаш да станеш. Не знаеш къде искаш да се развиваш и трябва да мине време, докато осъзнаеш коя е силната ти страна, за да се развиваш само в тази посока. От това съответно губят и работодателите.
    Лора Крумова: И още нещо много важно. Тези хора, които ще се обучават, освен магистърската степен, която ще получат, ако покрият всички изпити, ще имат стажове в много телевизии и медии – в bTV, Нова ТВ, БНТ, Канал 3, „Икономедия”, „Дарик радио”.  Програмата ще има и академична част. Освен преподавателите от ВУЗФ сме привлекли преподаватели от различни университети – от Софийския университет, УНСС, Нов български университет, някои от които са били и наши преподаватели.
    Галя Щърбева: Основното е, че ще има много практика. Освен гост-лекторите, студентите ще имат възможност да работят с камера, да снимат на терен, да правят репортажи, да монтират,  да участват в целия процес. Когато завършат тази магистърска програма, ще бъдат готови да започнат във всяка една медия и то на нивото на вече работещите колеги.

    Това учи ли се в Софийския университет например?
    Лора Крумова: Аз съм завършила журналистика в Софийския университет. Там получаваш  определена база. Проблемът е не само в Софийския университет, а във всички, е че до 3-4 курс студентите не се обучават практически. Това, което искаме, е да дадем възможност да усетят практиката. Аз, когато учех, нямах такава възможност и едва когато заминах на специализация в Америка, имах такава.
    Галя Щърбева: Нашата цел не е да се конфронтираме с университетите, а да направим нещо по-различно. Нашата сила е, че познаваме практиката и искаме да вкараме това в учебния процес.  Затова е магистърска програма. Ако си завършил журналистика в Софийския университет, можеш да надградиш това, което си научил там.

    Вижте някои от преподавателите в магистратура по „Журналистика, продуцентство и финанси”


    Кой може да се включи в магистратурата?
    Галя Щърбева: Трябва да са завършили бакалавърска степен, но не е задължително да е в областта на журналистиката. Могат да бъдат и хора, които вече работят като журналисти, или са завършили журналистика, но искат да се профилират в определена област. Могат обаче да са и хора, които нямат нищо общо с журналистиката. Например са учили право или икономика и искат да се развиват в тази посока.
    Лора Крумова: Много често в журналистиката едни от най-добрите профисионалисти са хора, които са завършили друго, а не журналистика, защото имат база, която завършилите журналистика нямат, и са специалисти в дадена област. Разчитаме да привлечем хора, които са разбрали, че искат нещо, което не е свързано само с икономика например и  искат да са икономически журналисти. 

    Колко време ще продължи програмата?
    Галя Щърбева:  Програмата има два основни семестъра и трети по финанси, който се провежда паралелно онлайн, така че ще продължи една година. Още в първия семестър ще трябва да изберат профила, към който искат да се насочат. Програмата ще е  много гъвкава, защото ще се съобразим с времето, с което разполагат записалите се, но основно ще се провежда събота и неделя.
    Лора Крумова:  В частта „Финанси” лектори ще са хора, които се занимават с мениджмънт. Например какво представлява финансово структурата на една телевизия, как се изкарват парите дори, от какво се печели. Там ще подготвяме хора, които искат  да се занимават с управление  в медийна среда.
    Галя Щърбева:  Защото има много колеги, които са достигнали тавана в професията, искат да се развиват по друг начин в телевизията и са готови да поемат управленски функции.


    Един от най-големите упреци към българското образование, е, че почти всички, които влизат, завършват.
    Лора Крумова: При нас няма да завършват всички. Трябва не просто да издържат изпитите, които имат. Трябва да са талантливи, да са много стриктни към задачите, които им се поставят по време на самото следване. Дали ще бъде снимане на репортажи, подготовка на тези репортажи, операторско майсторство. В продуцентството ще развиваме две линии. Едната е продуцентство на новини и актуални предавания, а другата - шоу програми. Във всеки един момент искаме тези хора да се справят много добре със задачите, които им се поставят.
    Галя Щърбева:  Ще има много сериозни критерии, по които хората ще бъдат допуснати и отсявани. Много държим това, което правим, да е качествено, защото хората, които подготвяме, ще бъдат нашата визитка. Затова по никакъв начин няма да проявяваме търпимост към хора, които не са 100 процента отдадени на това обучение.

    Медиите са желано място за развитие от много млади хора. Как ще отсеете кандидатите при положение, че нямате определени критерии, като образование, опит?
    Галя Щърбева: За тази професия личният контакт с хората е много важен, затова ние ще говорим с всеки кандидат лично. Това ще е първоначалната отсявка на кандидатите. Искаме да видим мотивация, обща култура. Ще им поставяме задачки, но не журналистически, защото искаме да привлечем и хора, които не са учили журналистика.

    Колко човека ще бъде групата?
    Лора Крумова:  Групата за първата година ще бъде около 25 човека. Това е максимумът, защото искаме на всеки един да обърнем внимание.

    От кога може да се кандидатства за програмата?
    Галя Щърбева: Ние вече сме стартирали кампанията и с излизането на този материал хората ще могат да кандидатстват, като самата магистратура започва октомври 2012.

    Каква е цената?
    Галя Щърбева: Цената на магистърската програма за трите семестъра е 2500 евро, като ще дадем пет стипендии чрез вас за хората, които считаме, че най-много заслужават.

    Как ще бъдат избрани тези, които ще спечелят стипендии?
    Галя Щърбева: Всички кандидати ще преминат през интервюто и тези, които се представят най-добре, ще спечелят стипендии, осигурени от Jobs.bg.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19