петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1101 прочитания

    Излиза ново издание на епохалния роман на Никос Казандзакис „Капитан Михалис“

    „Казандзакис е една от най-великите фигури на сцената на световната литература.“ - The New York Times Book Review
    25 октомври 2021, 09:25 a+ a- a

    След „Последното изкушение“, „Алексис Зорбас“ и „Рапорт пред Ел Греко“, „Ентусиаст“ обяви, че преиздава още един от знаковите романи на световноизвестния гръцки писател Никос Казандзакис. „Капитан Михалис“, определян от литературната критика като съвременната „Илиада“, излиза отново с емблематичния превод на Георги Куфов и библиотечното оформление на Яна Аргиропулос. 
     
    Когато започва да пише книгата през 1949 г., скритата цел на Казандзакис е чрез думите си да спаси образа на света такъв, какъвто са го изградили за първи път детските му очи. В центъра на повествованието е капитан Михалис, непоколебим патриот, храбър мъж и истински критянин, чиято висша мисия е Свободата и битката за постигането ѝ. „Свободата е най-скъпото благо; тя не са дава даром нито от човека, нито от Бога; отива, където я повикат, от страна в страна, от сърце в сърце, зорка, непокорна, безкомпромисна“, пише Казандзакис. Неслучайно на много езици книгата носи името „Свобода или смърт“.
     
    Романът пресъздава атмосферата на остров Крит в края на XIX век – тежък момент на неразбирателство между християните и мюсюлмани. В китно селце на красивия остров се разразява кървав сблъсък между два напълно отричащи се свята – между Доброто и Злото, Свободата и Тиранията. Християните вдигат бунт срещу османското управление на острова, а начело застават бунтовниците капитан Михалис и Нури Бей, местният турски управник. Макар че са кръвни братя, двамата герои се превръщат в смъртни врагове.
     
    На фона на приятелствата, надеждите, вярата, любовта, омразата и героичните битки, Казандзакис изследва сложните отношения между хората, които дълго време са живеели в мир и хармония, а по-късно – като противници и жертви на една несправедлива война.
    Скоро към луксозната поредица на „Ентусиаст“ ще се присъединят романите „Христос отново разпнат“ и „Змия и лилия“, както и неиздавана до момента в България книга на Никос Казандзакис.

    Никос Казандзакис е роден на 18 февруари 1883 г. в Мегалокастро (днешен Ираклион, о. Крит) в Османската империя, в семейството на Михалис Казандзакис, фермер и търговец на фураж, и съпругата  му Мария. След едно от поредните критски въстания семейството му бяга в Пирея, където намира убежище за шест месеца. На шест години Казандзакис е принуден да води живот на бежанец. Писателят е отгледан сред селяни и въпреки че съвсем млад напуска Крит, в своите произведения той често се връща към бащината си земя. Посещава Францисканското училище на Свещения кръст в Нахос, където учи френски и италиански. След възстановяването на мира през 1899 г. Казандзакис се връща в родния си град и завършва гимназия в Ираклион (1899–1902). През есента на 1902 г. заминава за Атина, където се записва да следва право. Учи четири години в Атинския университет. През 1906 г. завършва и става доктор по право. Същата година излиза и първата му книга „Змия и лилия“.

    През октомври 1907 г. Казандзакис заминава за Париж, където продължава юридическото си образование, а до 1909 г. следва и философия в небезизвестния „Колеж дъо Франс“ в Париж при Анри Бергсон. Тук Казандзакис развива и задълбочава ницшеанските си възгледи. През периода 1910–1930 пише пиеси и стихове. Пътува често до Китай, Япония, Русия, Англия и Испания. През 1919 г. става директор на гръцкото министерство на социалните грижи. Подава оставка през 1927 г.

    Преди Втората световна война се установява на о. Егина, а през 1948 г. се премества на Антибите, Южна Франция. След войната работи като министър в Гръцкото правителство на Егина, а през периода 1947–1948 работи за ЮНЕСКО. Казандзакис умира от левкемия на 26 октомври 1957 г. във Фрайбург, Германия. Гробът му е в родния му Крит, близо до църквата  „Св. Мина“ в Ираклион.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 минути
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 34 минути
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 3 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години
    преди 3 часа
    45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители
    Издателство „Клет България“ е водещ координатор по проекта, чиято задача е въвеждането на STEM/STEAM обучението от 1. до 4. клас
    преди 4 часа
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits