неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2909 прочитания

    Women in IT: Светлана Костадинова – Team Lead, ZaUtre

    ИТ сферата е необятна, дава разнообразни възможности за реализация, така че всеки да открие подходящата за него позиция. Може би това е един от секторите, в които най-лесно можеш да постигнеш баланс между професионалния и личния живот, казва Светлана
    16 юни 2023, 14:32 a+ a- a

    Снимка: Светлана Костадинова – Team Lead

    В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

    Запознайте се със Светлана Костадинова – Team Lead в ZaUtre.

    Светлана, разкажете ни за Вашето образование.
    Средното си образование завърших в моя роден град Главиница (Силистренска област), в едно малко и обикновено на пръв поглед училище. Но от дистанцията на времето бих казала, че там получих една добра база от знания и умения благодарение на истински учители, с които с удоволствие общувам и днес. Висшето си образование завърших в Журналистическия факултет на Софийския университет, а след това направих и две магистратури – в УНСС и в Софийския университет.

    Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този ваш избор, и ако може да ни разкажете с какви аргументи Ви спечeли?
    Както виждате, след средното образование поех по пътя на хуманитарните науки, но по време на майчинството реших, че имам нужда от промяна. Един ден случайно ми попадна реклама на една от популярните софтуерни академии. Запознах се с възможностите, които предлагат, и реших, че точно тогава е подходящият момент да пробвам с въвеждащия курс по основи на програмирането. Беше минало доста време от последния ми досег с тази област, а именно ученическата скамейка, когато в СИП-а по информатика работихме на компютри „Правец“ и писахме програми на BASIC. Но въпреки това исках да се уверя дали тази професионална област е промяната, която търся. Не бих казала, че конкретен човек е повлиял на този мой избор. По-скоро мотивацията ми беше вътрешна – исках да работя в среда, която дава шанс да се развиваш и да се чувстваш удовлетворен от постигнатите резултати.

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
    Бях четвърти курс, когато започнах първата си работа в един специализиран медицински вестник, предназначен за професионална аудитория. Научих много, пишех статии по проблемите на здравеопазването, правих интервюта със специалисти от всички нива на медицината. Намерих добри приятели и се убедих сама защо трябва да уважаваме и ценим още повече българските лекари.

    Как започнахте в ИТ сферата? На каква позиция и какво си спомняте от този период?
    След въвеждащия курс по програмиране продължих със следващите образователни модули и си бях определила срок, в който да започна да търся работа. Случайна среща пред детската градина на малкия ми син скъси този срок. Заговорихме се с Деница – майката на дете от групата на сина ми, която днес с гордост мога да нарека не само колега, но и приятел. И тя ми предложи да кандидатствам за работа в ZaUtre – компанията, за която работи. Притеснявах се, защото си мислех, че още не съм готова, но тя ме убеди да опитам. Винаги ще ѝ бъда благодарна за това. И така след интервюто, което не беше толкова страшно, колкото очаквах, станах част от екипа на ZaUtre като junior developer.
    Благодарение на подкрепата на основателите на компанията – Митко и Сашо, и на останалите колеги стартът не беше стресиращ. Започна с обучение, което да ме подготви за основната дейност на фирмата, а именно разработването и поддържането на електронни магазини с платформата Salesforce Commerce Cloud (SFCC).
    Скоро след това дойде и първият реален проект, по който започнах да работя. Стъпка по стъпка започнах да поемам по-сложни задачи и да задълбочавам знанията и уменията си.

    В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
    В момента съм Senior SFCC developer и работя за наш бизнес партньор, който поддържа електронните магазини на няколко големи световни бранда. Имплементирам в онлайн магазините различни функционалности, които помагат на бизнеса да управлява своята дейност и превръщат онлайн пазаруването в приятно изживяване за крайния клиент. 

    Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
    На първо място ме мотивират хората, с които работя. Те са вдъхновяващи и подкрепящи. Свободното време, прекарано с колегите от ZaUtre, също е удоволствие – в екипа ни обичаме да играем заедно настолни игри, да ходим на театър и какво ли още не. Не по-малко важно е, че във всеки различен проект се срещам с различни и интересни казуси, чието решаване изисква различен подход и разнообразни знания. Сферата е динамична и развиваща се и предлага нови предизвикателства. Трябва да си в крак с новостите в областта, което изисква непрестанно усъвършенстване на знанията и уменията. В ZaUtre намирам и съмишленици, с които работим по различни социални каузи. Нашият Share & Care team всеки месец подкрепя определена инициатива, избрана от нас.

    Кои са Вашите ролеви модели, хората, от които се учите?
    Смятам, че всеки човек може да те обогати с нещо, затова твърдя, че се уча от всеки – от семейството, от приятелите, от колегите. Изобщо от всеки, който е готов да сподели идеи, знания, умения.

    Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
    Не мисля, че предизвикателствата, които срещам по кариерния си път, са свързани с пола. Това, че съм жена, никога не ми е пречило да постигам целите, които съм си поставяла.

    Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
    Според мен това е остаряло клише, особено за България. ИТ индустрията е за хора, които имат интерес и желание да се развиват в нея. Важни са личностните и професионалните качества, а не пола. Чувствам се страхотно сред колегите си. Те са не само добри в своята професия, но имат и разнообразни интереси, които са готови да споделят с останалите от екипа.

    Кои са на-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
    Клишетата никога не са ме вълнували, така че не мога да посоча такива.

    Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
    Безценни за мен са миговете, прекарани със семейството и приятелите. С мъжа ми и двете ни деца обичаме да караме колело и да пътуваме. Любими занимания са ми четенето (за предпочитане от хартиен носител), гледането на театрални постановки и на европейско кино.

    Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
    ИТ сферата е необятна и дава разнообразни възможности за реализация, така че всеки да открие подходящата за него позиция. Може би това е един от секторите, в които най-лесно можеш да постигнеш баланс между професионалния и личния живот. Бих казала на момичетата, които се колебаят в избора си на професионален път, че трябва смело да следват мечтите си.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на ZAUTRE в JOBS.bg

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години