събота, 04 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2312 прочитания

    Очаква се силен ръст на инвестициите в бизнес имоти у нас

    Наемите се увеличават, най-силно в сектора на офис площите, а с тях и интересът на инвеститорите, показва ново проучване на RICS
    08 септември 2014, 15:09 a+ a- a

    Повечето пазари на бизнес имоти в Централна и Източна Европа /ЦИЕ/ постепенно оставят зад себе си периода на затруднения. Наемите и стойностите на активите в България и Унгария се очаква да нараснат в следващите 12 месеца във всички сектори. Ръст се очаква в цените на имотите и в Чехия, но перспективата за наемите е различна в отделните сектори. В Румъния нагласите са за забавяне на ръста в стойностите на активите, докато наемите се очаква да намалеят.

    Това показва допитване на Глобалната организация на професионалистите по недвижими имоти Royal Institution of Chartered Surveyors /RICS/, което проучва нагласите в сектора към второто тримесечие на 2014. То е второто, което включва и България.

    Отчита се подобрение на перспективите за брутния вътрешен продукт. В България оставката на правителството и внезапната проява на уязвимост в банковия сектор поставят под риск темпото на растеж, докато другите страни се борят с ниската инфлация.

    Нагласите за търсенето на имоти от страна на наематели в България, Унгария и Румъния са положителни и с ниски отрицателни стойности (по-скоро на неутрална територия) в Чехия. Търсенето расте във всички сектори в България, Унгария и Румъния, особено за офиси в България и за офис и търговски имоти в Унгария.

    Очаква се наемите да нараснат и в трите сектора (офис, търговски и индустриални площи) в България и Унгария през следващите 12 месеца. В България най-силен ръст се очаква при офис площите.

    У нас се очаква ръст на инвеститорският интерес заради по-добрите перспективи както за търсенето от страна на наемателите, така и за ръст на наемните нива във всичките три сектора на бизнес имотите. Условията на офис пазара отбелязват ново подобрение, което вече е извън клас А сегмента. Наемите на търговски площи се стабилизират, а при индустриалните и логистичните липсата на предлагане започва да оказва натиск за повишение на наемите, докато търсенето постепенно се увеличава. Това обяснява Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton, стратегически партньор на Cushman & Wakefield в България и Македония.

    Докладът на RICS показва още, че Чехия е най-обещаващият инвестиционен пазар в региона на ЦИЕ. Там инвестиционният индекс (разликата между положителните и отрицателните мнения на професионалистите в сектора на недвижимите имоти) е на най-високо ниво от целия регион. В Унгария резултатът също е положителен. Индексът е на най-високото си ниво от 2011 в Чехия и от 2010 в Унгария. Той е на неутрална територия в Румъния и България, което показва стабилност на инвестиционния пазар.

    „България заедно с редица други страни в Югоизточна и Централна и Източна Европа е една от основните ни цели. Въпреки че броят на инвестициите, които могат да се реализират в България и по-специално в София, е доста ограничен, има определени проекти с добро качество, които могат да осигурят добри нива на възвръщаемост и поради това привличат интереса на инвеститорите“, казва Лила Патераки, директор „Бизнес развитие“ в Zeus Capital Managers. „Вярваме, че има възможности в офис пазара и търговския сектор“, допълва тя.

    И в четирите страни търсенето на имоти с цел инвестиции се увеличава. Растежът е особено силен в сектора на търговските площи в България и Румъния и в индустриалния в Чехия. 12-месечната перспектива за стойността на активите е окуражаваща и в четирите страни. Нагласите са за ръст във всички сектори, най-съществен в Чехия и солиден в България. В Унгария и Румъния повишенията на стойностите на инвестиционните имоти ще бъдат по-малки.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 2 дни
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 2 дни
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 2 дни
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 2 дни
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19