четвъртък, 02 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6834 прочитания

    С 40% са поевтинели имотите в Гърция от 2008 досега

    Какви имоти търси и наема българинът в Гърция?
    22 юли 2015, 11:48 a+ a- a

    Генерираният цялостен спад на цените на имотите в Гърция от 2008 година до днес по официални данни е около 40%. Това се посочва в анализ на „Бългериан пропертис“ на имотния пазар в Гърция. 

    Изчисленията на компанията по данни на Bank of Greece показват, че ръстът на цените по времето на бума е бил относително умерен - между 10 и 15% годишно, а след глобалната финансова криза и последвалата дългова криза в Гърция цените спадат между 5 и 10% на година. Спадът за 2014 е в размер на 8%, а за първото тримесечие на 2015 – малко под 4%. 

    Гръцкият имотен пазар традиционно привлича интереса на купувачи с различни финансови възможности и от различни страни по света - от милионери, кино звезди и крупни инвеститори до средностатистически купувачи на ваканционни имоти. През последните месеци той става все по-интересен заради достъпните цени на имотите и възможностите за добри сделки.

    Какви имоти купува българинът в Гърция?

    Интересът на българите за покупка на имоти в Гърция през последните години е траен с тенденция за нарастване. Гърция привлича все повече български туристи и купувачи на имоти заради своята близост и бърз достъп с автомобил от България, прекрасна природа, приятен климат целогодишно с дълъг летен сезон, разнообразни плажове, кристално чисти води и не на последно място – достъпни цени на имотите.

    Най-голям интерес има към п-ов Касандра на Халкидики, като по-предпочитани са селищата, разположени във вътрешната част на полуострова, която гледа към втория ръкав. През последните години нараства интересът и към п-ов Ситония, където ваканционните селища Никити, Вурвуру, Неос Мармарас и др. привличат все повече туристи заради кристално чистите води, спокойствието и популярните бийч барове, които се считат за едни от най-добрите на Халкидики.

    Други, радващи се на интереса на българските купувачи, населени места са преди п-ов Касандра – Флогита, Созополи, Неа Каликратия и Мудания, а също така и Кавала и района около Аспровалта, Врасна и Ставрос, където броят на българските туристи непрекъснато нараства през последните години.

    Най-предпочитани от купувачите са редовите къщи (на гръцки “мезонета”), но има търсене и за апартаменти, като задължителен елемент от търсенето е имотът да е на пешеходно разстояние от морето и плажа, в близост до ресторанти и магазини, по възможност да има морска панорама. По-взискателните купувачи се спират на самостоятелни луксозни вили със собствен двор и често държат да са на първа линия до морето и плажа.

    Какво наема българинът за почивка в Гърция?

    В момента е най-активният сезон за наемния пазар в Гърция, като повечето от къщите по морето вече са заети. Търсят се както апартаменти, така и къщи. Българинът предпочита да наеме къща за между 100 и 150 евро на нощ, която да има две или три спални, за да може да се поделят разходите между компания от приятели и цената на нощ да достигне между 50 и 80 евро или да почива цялото семейство на цена по-ниска от тази в хотелите и с много по-добри удобства и лично пространство. За такава цена могат да бъдат наети апартаменти или редови къщи.

    Наемната цена на самостоятелните къщи е по-висока – от около 300 евро на вечер, като предпочитанията на наемателите на такива имоти те да са на плажа или в непосредствена близост до плаж и разбира се, гледки към морето.

    Трябва да се има предвид, че минималният срок, за който се отдават курортните имоти на Халкидики, е една седмица. Възможно е да се наеме имот и за целия летен сезон. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 8 часа
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 11 часа
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 12 часа
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 14 часа
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19