петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2834 прочитания

    Как ще бъде отбелязан професионалният празник на брокерите и агентите на недвижими имоти?

    Повече за събитията и инициативите, които са предвидени, разказва Ирена Перфанова – зам.-председател на НСНИ
    02 ноември 2018, 09:10 a+ a- a

    Ирена Перфанова е доскорошен председател, а в момента зам.-председател на НСНИ по международната дейност, член на борда на Европейската асоциация на професионалистите на недвижими имоти CEPI и член на REM Advisory Group към UNECE на ООН.

    С нея разговаряхме по повод предстоящия професионалния празник на брокерите и агентите на недвижими имоти в България, на който НСНИ е домакин за пета поредна година година.

    Предстои професионалният празник на агентите и брокерите на недвижимите имоти. Какви инициативи сте предвидили тази година?
    Тази година провеждаме не просто конференция, но и заявяваме своята активна позиция като граждани и професионалисти по въпроси, свързани с глобалната трансформация на жилищните политики и тенденции, а така също и новата Национална жилищна стратегия на България. На 15 и 16 ноември 2018г. в НДК ще проведем Уъркшоп „МОЯТ ГРАД, МОЯТ ДОМ, МОЯТ БИЗНЕС“, съвместна инициатива с ООН, подкрепена от МРРБ, Министерство на енергетиката, АУЕР и най-активните организации в страната в сферата на недвижимите имоти, строителство, проектиране, градско планиране, енергийна ефективност.

    Кои са актуалните теми за сектора, които ще бъдат дискутирани?
    На форума ще се дискутират три от целите за устойчиво развитие за ООН и UN-Habitat, свързани с жилищните политики, поддръжката и управлението на сградите, енергийната ефективност, кадастъра, социалните и достъпни жилища, индексите за устойчиво развитие и тяхното измерване. Ролята на държавата, общините и бизнеса и публично-частното партньорство, инструменти за финансиране на проекти и програми за подпомагане процесите на устойчиво развитие в страната. 

    Защо темата за развитие на Кадастъра в България е толкова важна за специалистите в бранша? На какво ще акцентирате по време на събитието?
    Кадастърът е основата на имотния пазар. В България кадастралната карта продължава да се допълва с нови територии. Работи се по надграждащи карти и нови софтуерни решения за обслужване на клиенти и професионалисти. Освен това връзката между кадастъра и имотния регистър изостава спрямо общото развитие на имотната регистрация в останалите европейски държави. Това е важно както за сигурността на сделките с имоти, така и за обработката и съхранението на информация за всеки един имот. По време на събитието ще разгледаме опита на други европейски държави, които дават добри примери за имотна регистрация и връзката на жилищния пазар с кадастъра. Ще се запознаем с тенденциите на Кадастър 2035 и развитието на кадастъра в България. Ще бъде направена демонстрация за професионалистите за дистанционно обслужване и снабдяване с документи. Ще имаме възможност да видим и някои нови софтуерни решения.

    Кои са гост-лекторите на форума, от кои страни ще има представители?
    Гост-лектори ще има от централата на ООН - UNECE в Женева и на UN-Habitat в Наироби; Австрия, Норвегия, Хърватска, Естония, Латвия, Белгия, Финландия, Англия, Албания, Гърция, Русия, САЩ. Освен представителите на ООН, участие ще вземат Световната банка, международни организации като Housing Europe, Habitat for Humanity, представители на националните кадастри на няколко държави, експерти от други водещи международни структури и фондове. Както и българските организации – НСНИ, БГФМА, КСБ, КАБ, БСУР, ЕнЕфект, НАСП, КНОБ, БТПП, Нотариална камара и държавните институции – МРРБ, Министерство на енергетиката, АУЕР, АГКК, Агенция по вписванията, Общини.

    Защо решихте да предвидите интерактивни коучинг сесии?
    Всяка година провеждаме интерактивни сесии, които са свързани с личностното развитие на професионалистите и подготовката им да бъдат по-ефективни и ангажирани личности. Тази година ще говорим за позитивното поведение, ще обърнем внимание на преговорите и комуникациите, ще разгледаме най-новите технологии в сферата на недвижимите имоти. 

    За кого е подходящо събитието и само членове на НСНИ ли могат да присъстват, или всеки, който има интерес към разискваните теми?
    Събитието има обществен, политически и стратегически характер. То е насочено към всички професионалисти в сферата на недвижимите имоти, кадастъра, строителството, проектирането, градското планиране, социалните жилищни политики, общините, енергийната ефективност.

    Какви са условията за участие?
    Условията за участие може да бъдат намерени на сайта на събитието, както и по официална покана.

    Колко човека очаквате тази година?
    Около 250 души, професионалисти, международни гости, представители на институции, медии.

    За пета поредна година ще бъде отбелязан професионалният празник на агентите и брокерите на недвижимите имоти. Имате ли обратна връзка – какво е най-ценно за присъстващите?
    Най-ценни са контактите и изграждането на доверие, обмяната на опит, информацията, новите пазарни тенденции, специално подбраните лектори и теми на събитието, които всяка година надграждат уменията и знанията на професионалистите. Организацията работи изцяло по западен модел на развитие като следва най-новите тенденции и поддържа сътрудничество с множество международни неправителствени структури. Обществената ангажираност на процесите, които се случват в страната са също част от нашата инициативност, която се оценява високо и бележи добри резултати.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години
    преди 2 часа
    45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители
    Издателство „Клет България“ е водещ координатор по проекта, чиято задача е въвеждането на STEM/STEAM обучението от 1. до 4. клас
    преди 3 часа
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits
    преди 4 часа
    Окончателно: Либерализацията на пазара на ток за бита беше отложена с 1 година
    НС прие на второ четене промени в Закона за енергетиката
    преди 5 часа
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate