събота, 06 юни 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1638 прочитания

  Какво се случва на офис пазара в София?

  До края на 2019 се очаква да бъдат отдадени над 150 000 кв. м офис площи
  20 септември 2019, 10:50 a+ a- a

  На пазара на офис площи в София се наблюдава стабилна активност. До края на 2019 в София се очаква да бъдат отдадени над 150 000 кв. м, а втората половина на годината традиционно се отличава със значително по-висока активност. Обемите на отдадените площи за последните две години доказват устойчивото търсене на офис площи, видими в статистиката на големите консултантски компании. 

  Това коментират от Park Lane Developments -  компания, която изгражда и управлява офис проекти в България и Югоизточна Европа, част от групата на AG Capital. Оттам обявиха, че стартират нов мащабен офис проект в София - Park Lanе Office Center.

  Офис площите в строеж, планирани да бъдат завършени в периода 2019 - 2022 г. са 340 000 кв. м. Това е и обемът на реалното предлагане на офиси в момента. Налице са и проекти, които вече са обявени, но няма конкретна информация кога и дали реално ще бъдат стартирани, посочват от компанията. Очаква се те да бъдат изградени след 2022 г.

  Съпоставени обемите на търсене и предлагане показват, че пазарът е балансиран и силното търсене поема голяма част от новопостроените сгради още в периода на тяхното изграждане. Решение, взето на ранен етап на строителство, предоставя по-голям избор на наемателите и им позволява да участват активно в дизайна и подредбата на бъдещия си офис.

  „Търсенето на нови качествени офис площи се поддържа от разрастването на компаниите, консолидацията на глобалните фирми както и навлизането на нови компании в България. Запитванията към проектите с отлична локация и изключителни технически параметри стартират още в начален етап на тяхното изграждане.  Вече водим активни преговори за наем в Park Lane Office Center с компании от финансовия сектор, IT индустрията, търговски бизнес, както и фирми за отдаване на co-working пространство. Интересът е за офиси с площи от 2200 кв. м. - цял етаж от сградата до 14 000 кв. м.“, коментира Таня Косева-Бошова, управляващ партньор в Park Lane Developments.

  Къде в София се строят най-много нови офиси? 

  Най-голяма е концентрацията на офиси в строеж в района на бул. Цариградско шосе - 42%, зоната около Бизнес Парк София - 29%, а в района на Парадайз Център е 16%.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Съдът потвърди избора на концесионер на летище София
  Консорциум „Соф кънект“ с летищен оператор „Мюнхен“ остава концесионер
  преди 1 ден
  Спад на безработицата в САЩ през май
  Икономиката е добавила 2,5 млн. работни места за месец
  преди 1 ден
  Външните граници на ЕС остават затворени поне до 1 юли
  Повечето държави в ЕС ще премахнат проверките по вътрешните граници до 15 юни, а останалите - до края на месеца
  преди 1 ден
  Проверяваме за фишове за нарушения по пътя електронно
  Агенцията за електронно управление с 2 нови услуги
  преди 1 ден
  СЗО: Пандемията от Covid-19 продължава да се разраства
  Втора вълна на заболяването не е неизбежна, заяви говорител на организацията