вторник, 25 февруари 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1323 прочитания

  15% ръст на сделките с имоти в София

  Това отчитат от АДРЕС за 2019, като за 2020 очакват стабилност в цените и висока активност на купувачите
  23 януари 2020, 14:00 a+ a- a

   През изминалата година АДРЕС Недвижими имоти отчита 15% ръст на сключените сделки в София спрямо 2018 г. За същия период статистиката на Имотния регистър показва, че броят на покупко-продажбите в столицата е нараснал с едва 5.4%.

  „Редица купувачи дълго изчакваха подходящия момент, за да пристъпят към сделка. Атрактивните банкови условия и значителното забавяне на растежа на цените осигуриха добри възможности за покупка както на жилище за собствено ползване, така и за инвестиционни сделки“, коментира Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на АДРЕС.

  Експертите на компанията определят хората на възраст между 26 и 35 години като новите купувачи на пазара на недвижими имоти. Те представляват 39% от всички клиенти и вече променят основни характеристики в сегмента. По-бавно пристъпват към сделка, провеждат повече огледи и често търсят завършени и обзаведени жилища, в които могат да се нанесат веднага.

  „По-младите клиенти успяват бързо да се ориентират на пазара, но им отнема повече време да изберат най-подходящия имот за себе си, особено когато купуват първото си собствено жилище. Искат то да бъде модерно и с технологични възможности, но същевременно с това да им напомня на уюта на дома, в който са отраснали. Все повече от тях не разчитат на помощ от родителите си по време на покупката, което допълнително затруднява решението им“ казва Тенекеджиева и допълва: „Новите купувачи налагат и прилагането на нов подход от страна на консултантите. Те трябва да бъдат по-мобилни и приспособими към ритъма на живот на този тип клиенти. Същото важи и за строително-инвестиционните компании, които трябва да съобразят сградите си с особеностите на това поколение“.

  Според експертите клиентите са склонни да платят по-висока цена за имот в новопостроена сграда, ако тя отговаря напълно за усещането им за качествена среда на живот. Сериозен интерес предизвикват и обзаведените имоти след направени подобрения. В тези случаи разликата в цената спрямо необзаведено жилище за ремонт може да достигне 25%, които обаче се компенсират със спестените време и усилия преди нанасянето.

  „Този подход често е предпочитан от хора, които използват кредит за покупката си и бюджетът, който са си определили, не включва допълнителни разходи по имота. Затова търсят готови решения. Още повече, придобиването на завършен апартамент им позволява да се нанесат веднага – нещо, което все повече присъства в изискванията на купувачите“, уточнява Тенекеджиева.

  По думите ѝ, когато планират използването на жилищен заем, хората трябва да имат предвид спецификите при оценката на движимото имущество в апартамента. „Наличието на обзавеждане – мебели, техника и оборудване в жилището, има по-малка тежест в изготвянето на оценката на банката, отколкото при определянето на пазарната стойност на имота. Това се отразява върху сумата, която банката би отпуснала при ипотеката на жилището“, пояснява Гергана Тенекеджиева. 

  Ипотечно кредитиране 

  През изминалата година бяха налице очаквания за свиване на ипотечното кредитиране. Въпреки множеството прогнози за повишаване на лихвените проценти и по-високите изисквания към кредитополучателите, сделките с кредити в София задържаха стабилни нива, отчитат от АДРЕС.

  „Макар че започнахме 2019-а с първи спад в покупките с ипотеки, регистриран през последните 5 години, интересът към банковото финансиране на сделките с имоти бе устойчив. През последното тримесечие на годината дори отчитаме ръст спрямо същия период на 2018 г. и считам, че той ще продължи през цялата година“, посочва Гергана Тенекеджиева.

  Въпреки че статистиката на Агенцията по вписванията показва понижение в общия брой на ипотеките на годишна база в сравнение с 2018, делът им в сделките на АДРЕС остава без съществена промяна и дори се увеличава минимално. Почти 55% от покупко-продажбите са осъществени чрез банково участие. Преобладават сделките с кредити, покриващи около 80% от стойността на имота. При 18% от покупките, клиентите използват ипотека за между 50% и 80% от сделката, а 21% от купувачите разчитат на заем за над 80% от цената на жилището. „Налице са откази за 100-процентово банково участие. Това обаче може да се счита като добър знак и признак за висок контрол в сектора, гарантиращ спокойствието на всички участници в имотния пазар“, уточнява Тенекеджиева. 

  Прогнозите за 2020

  През 2020-а от компанията очакват стабилност в цените и висока активност на купувачите, със сходен обем сделки. Делът на покупките с кредит плавно ще се покачва. В София броят на жилищните единици расте по-динамично в сравнение с увеличаването  на населението, което ще направи избора пред купувачите значително по-голям и е вероятно да окаже известен натиск върху пазарните условия.

  „Смятам, че през тази година пазарът ще бъде много благоприятен за купувачите. Затова от ключово значение ще бъде поведението на участниците и тяхната адаптивност спрямо новите условия. Изискванията на новата група млади купувачи, която се очертава все по-ясно, ще формират значима част от настроенията на пазара. Затова колкото по-гъвкава е реакцията на всички играчи, толкова по-активен и благоприятен за всички пазар ще имаме през 2020“, заключава Гергана Тенекеджиева.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  ЕК отпусна $232 млн. за борба с коронавируса
  Допълнителни средства ще се отпуснат на страните-членки, както и за проучвания, които да помогнат за по-бързата диагностика и лечение на COVID-19
  преди 17 часа
  Fitch Ratings потвърди кредитния рейтинг на България
  Дългосрочният кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута е ‘BBB’ с положителна перспектива
  преди 17 часа
  Morgan Stanley купува E-trade
  Сделката е на стойност $13 милиарда
  преди 21 часа
  Daimler „сериозно засегната“ от коронавируса
  Компанията съобщи още, че може да не успее да отговори на новите стриктни мерки за въглеродни емисии в ЕС
  преди 21 часа
  Shopify се присъедини към Libra Association
  Криптовалута на Facebook е разработена, така че да трансферира средства между портфейли с минимални такси
  преди 21 часа
  Пробите на починалия у нас британец са отрицателни
  56-годишният Юнг Бонг за последно е бил в Китай през 2018 година