петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1842 прочитания

    35% ръст на сделките с имоти в София през второто тримесечие

    Влизането в еврозоната, все още ниските лихви и търсенето на убежище за спестяванията активират купувачите, отчита нов анализ
    17 август 2021, 16:18 a+ a- a

    Атрактивните лихвени проценти по ипотечните кредити и търсенето на алтернатива за инвестиране на спестяванията продължават да движат пазара на недвижими имоти в България и през второто тримесемие на 2021. Скоростта, с която се сключват имотни сделки се повишава, коментарите в цените стават по-малки, а предлагането на имоти се свива, което обуславя тренда в покачването на цените в бъдеще, отчича в анализ Arco Real Estate.

    Сделките с имоти в София отбелязват значителен ръст през изминалото тримесечие  – вписаните продажби на имоти в столицата нарастват с 35% спрямо същия период миналата година. През второто тримесечие в София са вписани 9736 продажби спрямо 6352 за същия период миналата година.

    Наблюдава се ръст от около 6.5% при броя на издадените разрешения за строеж на нови жилищни сгради в страната спрямо предходното тримесечие, но е регистриран спад в броя на жилищата в тях с 10.3%. Най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени в областите София (столица) – (229 бр.), като броят остава непроменен спрямо предходното тримесечие (230 бр.), Пловдив – (217 бр./222 бр.), Бургас – (145 бр./125 бр.) и Варна (134 бр.), където е отбелязан спад от 21% спрямо преходното тримесечие (169 бр.). В сравнение с първото тримесечие на 2020 издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради се увеличават с 14.4%, жилищата в тях - с 38.9%.

    Според агенцията цените на жилищата също бележат осезаем скок, като фактори за това са поскъпването на материалите, атрактивните ниски лихви по ипотечните кредити, промените в ЗУТ, които предвиждат повече общи части, както и разговорите в посока влизане в еврозоната, което стимулира инвестициите в имоти. Данните  сочат ръст в цените на жилищата с 3,2% спрямо първото тримесечие, а спрямо същия период на 2020 разликата е 7,5% в посока нагоре.

    Не се наблюдават различия спрямо предходното тримесечие при въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради. Последните данни на Националния статистически институт показват, че Варна отново е градът с най-много въведени в експлоатация жилищни сгради, следвани от София и Пловдив, в които почти не се отчита промяна.

    Търсене
    През второто тримесечие на 2021 се забелязва лек спад в търсенето на тристайни имоти, като те почти достигат нивото на двустайните. Търсени са както завършени (с акт 16) имоти, така и се повишават сделките „на зелено”. По данни на ARCO REAL ESTATE сделките за завършени двустайни апартаменти се случват в диапазона 120 000 Е – 140 000 Е, като тази сума може да достигне и до 150 000 Е, ако е включено паркомясто. Сделките за тристайни апартаменти в агенцията се случват на нива от 160 000 евро нагоре. Забелязват се тенденция за по-къси срокове на сключване на сделки. Запитванията в агенцията са по-скоро за лично ползване, като последния месец постъпват и търсения за инвестиция с цел отдаване под наем или препродажба.
    Преобладава търсенето в кварталите Център, широк център Банишора, Кръстова вада и Манастирски ливади, Бояна. Засилен интерес представляват и крайните квартали, където цените все още държат по-ниски нива и сделките за инвестиция и спекулация са по-изгодни. Търсенето на парцели и през това тримесечие остава непроменено. Постъпват запитвания за парцели за жилищни сгради в града и активно се търсят парцели около София за къщи.

    Предлагане
    През второто тримесечие на 2021 преобладаващи са отново апартаментите. Агенцията отчита ръст в предлагането на къщи спрямо предходния период, като тенденцията е в летните месеци то да се засилва. По-голямата част от предлагането е монолитно строителство с по-голям процент на новото строителство, в етап на строеж.
    В крайните квартали има засилено строителство и предлагане, като цената там варира в диапазона 950 – 1400 евро/кв.м., като по-ниският диапазон е за начален етап на строителство. Заради повишената активност на купувачите, водени от желанието си да инвестират парите си или да закупят имот за живеене, се наблюдава и задържане на имотите от страна на продавачите с цел изчакване цената им да се покачи.
    Най-активно сред клиентите продавачи на агенцията е предлагането в кв. „Кръстова вада” (1325 евро/м2), „Манастирски ливади” (1360 евро/м2), „Малинова долина” (1110 евро/м2) , „Бояна” (1250 евро/м2).

    Пловдив
    В Пловдив не се забелязва голяма разлика спрямо предходните тримесечия/ повечето клиенти търсят имот за собствени нужди, но се забелязва и търсенето за инвестиция. Бурното строителство в града в покрайнините и все още атрактивните цени правят града подходящ за инвестиция в имоти. Търсенията за двустайни апартаменти в града са в диапзона 45 000 – 65 000 евро, като ниският ценови диапазон е за сгради „на зелено” и в покрайнините на града. В централната част двустайните апартаменти варират в порядъка на 70 000 – 100 000 евро. Както и в столицата, и тук двустайните и тристайните жилища са предпочитани.
    Най-желаният район продължава да бъде Център с цени между 1000 – 1400 евро/м2, следван от Смирненски и Въстанически, който е атрактивен с цените си (750 – 900 евро/м2). Най-активно предлагане има в кварталите Кършияка (750 – 1000 евро/м2) и Кючук париж (650 – 900 евро/м2).

    Търговски и офисплощи
    На пазара на търговски и офис площи има леко раздвижване, но трендът да не се инвестира активно в тях се запазва. Това беше и частта на недвижимите имоти, която беше най-засегната. Последните месеци се забелязва миграция по отношение на офис площите, като не е в посока експанзия, а по-скоро по-добри финансови условия. Онлайн търговията до голяма степен измести физическите магазини и тяхното търсене намаля, за разлика от предлагането.

    Ваканционни имоти
    Пазарът на ваканционни имоти за второто тримесечие на 2021 е с отново преобладаващо търсене от българи. Продължават да бъдат най-търсени двустайните апартаменти в диапазона 20 000 – 30 000 евро и тристайни до 50 000 - 60 000 евро, без такса поддръжка.
    Цените по Българското Черноморие бележат скок, като достигат до 1000 евро/кв.м. Агенцията отчита засилен интерес в Св. Св. Константин и Елена, където тези цени понякога надвишават 1000 евро/кв.м. Освен засиленото търсене там, продължава инетресът към Южното Черноморие, като Несебър бележи ръст от 55% продажби спрямо миналото тримесечие и 61% повишение спрямо същия период миналата година. Забелязва се тренд за изместване интереса към Северното Черноморие. Търсят се и селски къщи в близост до морето на цени между 50 000 – 70 000 евро. Агенцията отчита липса на вторични продажби по Черноморието, като предизвикателството за закупуване на имот в момента е пълната заетост на комплексите.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 минути
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits
    преди 38 минути
    Окончателно: Либерализацията на пазара на ток за бита беше отложена с 1 година
    НС прие на второ четене промени в Закона за енергетиката
    преди 2 часа
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate
    преди 18 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 20 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия