четвъртък, 18 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1168 прочитания

  Обемът на инвестициите в ЦИЕ се връща на нивата отпреди пандемията

  Нивата на възвръщаемост в България се запазват на нивата си от края на 2021 г. показва доклад на Colliers за първото тримесечие на 2022 г.
  07 юни 2022, 09:14 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Обемите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) в края на 2022 г. могат да надхвърлят €12 млрд., но несигурността, породена от войната в Украйна и насрещните икономически ветрове могат да повлияят на тази прогноза, разкрива последния доклад на Colliers.

  „Поотделно повечето държави все още изостават от обемите си преди пандемията. Само Полша регистрира ръст от 23% на годишна база и осигурява 56% от общия инвестиционен обем през първото тримесечие на 2022 г. След бавния старт през миналата година, Чехия имаше добро първо тримесечие през 2022 г. Сигналите за останалата част от годината са смесени, като пред нас има редица предизвикателства, но и възможности“, обясни Кевин Търпин, регионален директор „Капиталови пазари“, ЦИЕ в Colliers.

  Доходност от първокласни активи за Q1 2022 и 12-месечна прогноза
  „Регистрираме слабо движение на доходността от първокласни имоти за повечето пазари в региона, което отчасти се дължи на продължаващата липса на данни за сделки, които да подкрепят по-нататъшни промени. Настоящата ни прогноза също така предполага, че в краткосрочен план допълнителното свиване на доходността ще е маргинално или няма да има такова. Особено като се има предвид, че очакваме разходите за дълг и други финансови инструменти да се увеличат, което ще увеличи натиска върху маржовете. Комбинираното въздействие на пандемията и войната в Украйна стимулира инфлационния натиск и негативните икономически нагласи“, добави Кевин Търпин. 

  Георги Киров, Партньор, Директор „Капиталови пазари“ за България потвърждава: „Нивата на възвръщаемост в България се запазват на нивата си от края на 2021 г., а именно за офис площи – 7,75%, търговски площи – 7,75%, индустриални площи 8,5% и жилищни площи - 5%. В краткосрочен план се прогнозира нивата на доходност в офисните и индустриални площи да се свият още, докато при търговски площи не се очаква промяна.“

  Инвестиционни потоци в ЦИЕ по сектори 
  През първото тримесечие на 2022 г. индустриалният и логистичен сектор отстъпват лидерското си място на офисния и търговски сегменти, тъй като липсата на наличен продукт става все по-очевидна. Обемите на ритейл сектор нарастват значително благодарение на продажбата от страна на EPP на 49% и 50% от дяловете в два от портфейлите си, съответно EPP & M1, за доста над 650 млн. евро. 

  Потоци в ЦИЕ по произход на купувача 
  Американският капитал оказа голямо влияние върху обема на инвестициите през първото тримесечие на 2022 г. с над €1 млрд. (38%) в пет сделки, най-голямата от които е придобиването на The Warsaw Hub от Google за около €585 млн. Други значими сделки са придобиването на ритейл портфейли на EPP, от Group от Южна Африка и Pimco от САЩ за общ обем от над €650 млн. Иначе капиталът от ЦИЕ остана изключително активен с €972 млн. (34%) в 31 сделки.

  Икономически показатели и движещи сили
  Предвид продължаващото въздействие на геополитическите и глобални кризи, свързани със здравеопазването, икономическите перспективи в региона често се преразглеждат. В краткосрочен план, в контекста на една петгодишна прогноза най-вероятно ще се влошат, преди да се подобрят, в зависимост от развитието на тези обстоятелства. Пандемията, движещите сили и смущенията в областта на ESG, войната в Украйна и свързаните с нея санкции оказват въздействие върху пазарите на недвижими имоти и потребителите под формата на предлагане, търсене и достъпност. „Според Oxford Economics, средната инфлация за региона на Централна и Източна Европа понастоящем се очаква да достигне своя връх от около 9% през 2022 г., докато мнозина смятат, че тя може да достигне до 15%. Въпреки че е много трудно да се предвиди, понастоящем прогнозите са икономическият растеж в ЦИЕ да бъде на средно годишно ниво от 3% през следващите пет години, но съществуват и съвсем реални рискове от прокрадване на рецесия“, заключи Кевин Търпин.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство
  преди 3 часа
  България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
  Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
  преди 3 часа
  преди 19 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 20 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 20 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата