четвъртък, 02 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1141 прочитания

    Анализ: Цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас почти се изравниха

    Пловдив премина границата от 900 евро/кв.м., по ръст на цените се нарежда след София, сочи доклад на Bulgarian Properties
    25 юли 2022, 13:07 a+ a- a

    Жилищните пазари в големите градове следват плътно тенденциите в София и бележат засилено търсене и ограничено предлагане през първото полугодие на 2022. Новото строителство и тук е по-предпочитано от купувачите, като най-голям интерес и в трите града привличат кварталите с по-ниски цени, които в момента се развиват активно в периферните им зони, сочи анализ на Bulgarian Properties.

    Пловдив
    Цените на жилищата в трите най-големи града след София вече почти се изравняват, след като Пловдив премина границата от 900 евро/кв.м. и почти успя да догони Варна и Бургас със средна цена от 957 евро/кв.м. през второто тримесечие на 2022. Годишният темп на нарастване на цените в Пловдив се ускорява от 4-5% през 2021 до 10-15% в началото на тази година, като по този показател градът под тепетата се нарежда на второ място след София.

    Варна
    Варна се нарежда на 3-то място по ръст на цените след София и Пловдив. Морската столица излезе от период на по-бавно растящи цени и отбелязва ръст от близо 11% през второто тримесечие. Средната цена на жилищата във Варна за разглеждания период е 971 евро/кв.м. С това тя изпреварва Бургас и се връща на второ място по най-високи цени на жилищата в страната. Друг показател, който показва оживление на пазара в морската столица, е отбелязаният ръст в продажбите от 35% през първото тримесечие и 10.6% през второто, които са доста над средното за големите градове съгласно данните, представени от Агенцията по вписванията.

    Бургас
    Данните на Bulgarian Properties сочат, че през първото тримесечие на 2022 средната цена на жилищата в Бургас е 956 евро/кв.м., сходна с тази в Пловдив. Жилищният пазар в Бургас обаче следва да се разгледа в по-големи детайли и по квартали, тъй като по-бавният растеж на цените има своето обяснение. Спецификите на града са такива, че той расте основно в посока Меден рудник, Славейков и Сарафово, тъй като там са наличните терени за ново строителство. В резултат на това, в тези райони, които са с традиционно по-ниски цени, е съсредоточено основното търсене и предлагане и то доминира в средната цена на града и занижава нейните стойности и съответно темп на растеж.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 4 часа
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 6 часа
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 7 часа
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    преди 2 дни
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19