вторник, 30 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6964 прочитания

    Как изкуственият интелект ще промени бъдещето и живота ни?

    Трябва ли да се страхуваме от напредъка на изкуствения интелект? Вижте гледната точка на предприемача Андре ЛеБланк
    15 януари 2015, 10:47 a+ a- a

    Повечето футуролози вярват, че през 2035 интелектът на компютрите ще се изравни с този на хората и дори ще го надмине. А през 2045 компютрите ще са по-интелигентни от всички хора, взети заедно. Как бихме живели в един такъв свят? 

    От векове наред създаваме машини и устройства, които улесняват и облекчават физическия труд. През последните 100 години обаче започнахме да създаваме технологии, които заместват не само нашите мускули, но и нашия мозък. Наред с автоматизацията на рутинни дейности, вече виждаме и първите машини с начални форми на изкуствен интелект. Следващото поколение изкуствен интелект обаче обещава да е по-адаптивно, самообучаващо се и интуитивно. И песимистичните прогнози сочат, че това може да доведе до изчезването на човешката раса. За такава заплаха вече предупредиха популярният професор Стивън Хокинг и технологичният предприемач Елън Мъск. 

    Трябва ли наистина да се страхуваме? Не и според предприемача Андре ЛеБланк. ЛеБланк има над 20 години опит в различни сфери на бизнеса. Най-новата му компания работи в сферата на изкуствения интелект. В лекция за TED той твърди, че  напредъкът на изкуственият интелект ще донесе редица ползи и ще разкрие много нови възможности за човешкия прогрес. 

    Подобен процес се е случвал и преди. Преди 200 години 90% от хората са били заети в селското стопанство, докато днес техният дял е само 2%.  Това не означава, че нещата са по-зле от преди – напротив, обяснява ЛеБланк. 

    Подобно нещо ще се случи и в бъдеще с напредъка на технологиите. Но то не крие заплаха, защото роботите ще работят за нас. Друго, което е важно да осъзнаем, че светът на изкуствения интелект ще бъде виртуален. Повечето хора свързват изкуствения интелект с робот, но той се намира в едно голямо виртуално пространство. В бъдеще повечето научни открития ще бъдат правени не от хора, а от изкуствен интелект. 

    Технологиите се развиват и усъвършенстват с изключително бързи темпове. Компютрите стават все по-бързи и по-евтини и в бъдеще ще напреднат дотолкова, че ще могат да се поберат в размерите на една кръвна клетка. Нанотехнологиите и медицинските технологии също растат експоненциално и нещата ще се променят драстично и много бързо. 

    На всеки 12 месеца човешкото знание се удвоява. А човешкият мозък не е способен да усвоява цялата тази нова информация. Преди 200 години човек е бил способен да стане експерт в 10 различни области, ако ги изучава достатъчно. Днес човек рядко може да стане експерт дори и в една област. Именно тук идва на помощ изкуственият интелект. Цялата тази нова информация, която ни залива ще бъде управлявана от изкуствения интелект. Но и човешкият мозък ще се учи от него. Вижте видеото:   

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 14 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 14 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 16 часа
    преди 19 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата