сряда, 08 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    11460 прочитания

    Десет научно доказани причини да се усмихнем

    Вижте любопитни и забавни факти за усмивката от различни проучвания
    01 април 2015, 15:57 a+ a- a

    Всички обичаме смеха, но колко от нас отделяме време за него в ежедневието си?  Да, обичаме шегите, хората с чувство за хумор и комедиите, но малцина от нас вземат смеха несериозноСпоред проучванията децата се смеят средно по 400 пъти на ден, а възрастните до едва 15 пъти. А смехът има огромни ползи за нашето здраве и психологическо състояние. Така например от това, колко често се усмихваме, зависи колко дълго ще живеем, колко продължителен и стабилен ще бъде бракът ни, какъв ще е стандартът ни на живот, колко здрави ще бъдем и по какъв начин ще ни възприемат околните. 

    Вижте с какво смехът е полезен според различни проучвания: 

    1. Подобрява взаимоотношенията. Усмивката е най-силното оръжие при завързване на нови контакти според проучване на University College London. „Ако искате да предразположите някого, просто го разсмейте“, съветва Алън Грей, ръководител на проучването. Когато хората са в добро настроение, те се отварят повече и са склонни да споделят повече лична информация с непознати.

    2.  Подобрява паметта и намалява нивата на стрес. Смехът подобрява способността ни да помним и значително намалява нивата на кортизол (хормонът на стреса), особено при по-възрастните хора според проучване на Loma Linda University. 

    3. Прави ни по-издръжливи. Защо понякога се смеем нервно в неудобна или трудна ситуация? Причината е, че смехът ни помага да регулираме емоциите си, когато сме изправени пред някакво предизвикателство, обясняват учени от Yale University.  

    4. Подобрява здравословното ни състояние. Фразата „смехът е здраве“ не е случайна. Различни проучвания показват, че смехът повишава имунитета ни и намалява нивата на стрес.

    5. Помага ни да учим по-добре. Когато се опитваме да научим нещо ново, ние обикновено се съсредоточаваме и сме сериозни. Но проучване на Ohio University установява, че ако се смеем и забавляваме докато учим нещо ново, то вероятно да го усвоим добре, е много по-голяма. 

    6. Прави ни по-привлекателни. Не едно и две проучвания показват, че чувството за хумор и усмивката са едни от нещата, които най-много се ценят в интимния партньор. 

    7. Помага ни да направим света по-добро място за живот. Защо? Защото е заразен, категорична Софи Скот, невролог в University College London. Тя твърди, че мозъкът реагира на звука на смях и „автоматично изкривява“ мускулите на лицето в усмивка. 

    8. Стимулира креативното мислене. Експеримент установи, че гледането на кратко смешно видео преди решението на творческа задача, повишава с около 20% резултатите. 

    9. Смехът е много добра кардио и аеробна тренировка. Смехът стимулира изпомпването на кръв от сърцето и една минута сърдечен смях се равнява на 10 минути фитнес кардио тренировка. Освен това, когато се смеем, притокът на кислород се увеличава до 3-4 пъти. Така си набавяме нов кислород и упражняваме дробовете си.

    10. Полезен е за фигурата. Добрият смях тренира коремната мускулатура и освобождава напрежението в раменете. Десет минути смях изгарят 40 калории, а скоростта на метаболизма се увеличава с 20 процента.

    Вижте още любопитни и забавни данни за усмивката от различни проучвания, които предприемачът Рон Гутман споделя на сцената на TED (може да заредите субтитри на български език от червения бутон долу вдясно, който се визуализира след стартиране на видеото): 

     

    Как бързо можем да подобрим настроените си? 

    Хуморът в ежедневието прави ума ни по-гъвкав и ни предпазва от капана на негативното мислене, обяснява психологът Нандо Пелуси в статия за Pshyhology Today. Пелуси изброява различни начини, по които можем да подобрим настроението си. Вижте няколко:

    1. Надсмивайте се над свои постъпки и убеждения, но не и над себе си. Направете това разграничение много ясно. Приемете живота за романтична комедия, а не за тежка драма. Шегите и хуморът в ежедневието не просто правят живота ни по-лек, но ни правят и по-привлекателни за другите. 

    2. Предизвиквайте се. Правете нещо щуро и шантаво всеки ден. Направете нещо, което никой не очаква от вас, или нещо, което никога не сте правили. Ще откриете, че нищо страшно няма да се случи, напротив – може да очаквате само хубави неща. 

    3. Визуализирайте и преувеличете провала, а след това му се надсмейте. Представете си, че сте в ситуация, в която ви предстои публична изява или важно събитие, и сте много притеснени. Сега си представете например, че се потите обилно и вашата пот наводнява публиката. След това се надсмейте на този абсурд.  Преувеличаването на провала до нелепост разсмива, действа разведряващо и успокояващо. 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    Първата за България и региона водородна зарядна станция вече e в експлоатация
    Тя може да зарежда при двете стандартни налягания за компресиран водород
    преди 12 часа
    Ето каква част от българите са доволни от работата и заплатата си
    Близо 40% от сънародниците ни виждат в изкуствения интелект повече проблеми, отколкто възможности, сочи ново проучване
    преди 14 часа
    преди 18 часа
    Бюджетът на плюс от 600 млн. лв. през април
    Принос за това има вноската на БНБ
    преди 19 часа
    Google съкрати 200 души
    Компанията измества основните си длъжности зад граница
    преди 20 часа
    Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 г.
    Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26