неделя, 05 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5746 прочитания

    Шест български отбора ще се състезават на глобално ниво в конкурс на НАСА

    На локално ниво в конкурса Space Apps Challenge 2015 със златни медали бяха наградени 12 български отбора
    23 април 2015, 10:32 a+ a- a

    На 11. и 12. април 2015 България участва за трета поредна година в най-големия хакатон в света NASA International Space Apps Challenge. Това е технологично състезание за разработване на иновативни технологични решения (Applications) с отворен код за подобряване живота на планетата Земя и Kосмоса.

    На световните финали през 2013 в света са разработени 770 проекта, като българското решение ChicksBook е класиранo от НАСА сред глобалните шест финалисти. Същата година проекта GhOST е класиран сред най-добрите шест финалисти в категорията Best Mission Concept. През 2014 в света са разработени 671 проекта. На финалите през май, българският проект Leaf Zone е класиран сред най-добрите пет проекта в категорията Best Use of Data.

    Тази година регистрираните участници в София бяха 64, а в Бургас 44. Екипите в София разработиха 19 проекта, а в Бургас -12. На локално ниво бяха отличени проектите, които продължават на глобалните финали, както и проекти в категориите The best women`s team, Innovators и Enthusiasm. Всеки екип, класиран от журито, който продължава на глобалните финали получи награда от 800 лв., сертификати и подаръци от спонсорите на състезанието.

    Екипи, които продължават на глобалните финали от България са:
    София - Rain of Fire, който ще се състезава в клас Best use of Data
    София - Valkyrie, който ще се състезава в клас Best use of hardware
    София - AsteroidExplorer, който ще се състезава в клас People`s choice
    Бургас - Forest Tracker, който ще се състезава в клас Best Mission Concept
    Бургас - Hackafe Maxi Flux Tracker, който ще се състезава в клас Galactic Impact
    Бургас - ROBO-FABRIC, който ще се състезава в клас People`s choice

    Наградените проекти финалисти в трите допълнителни категории на локално ниво са:
    София – Проекта RoboKitty е награден в клас The best women`s team
    София – Проекта GreenPaperWorld е награден в клас Innovators
    София - Проекта Traveler in Space е награден в клас Enthusiasm
    Бургас – Проекта Kee е награден в клас The best women`s team
    Бургас – Проекта WED 2.0 е награден в клас Innovators
    Бургас – Проекта ROBO-FABRIC е награден в клас Enthusiasm

    Проект Valkyrie

    В екипа на проекта участват Мартин Куванджиев, Петър Лазаров, Борислав Филипов, Филип Янков, Евгени Събев, Кристина Илиева, Теодора Малашевска, Мирослав Добрев, Константин Жлебинков, Георги Велев, Виолета Кънева. Valkyrie е иновативен продукт (smart glove), който е създаден да промени начина, по който хората общуват със заобикалящата среда. Ръкавицата Valkyrie е проектирана така, че потребителят, който я използва да се чувства удобно. Ръкавицата има функции да управлява телевизор, да управлява температурата в дома, да следи различни индикатори на човешкото тяло при спортни тренировки и много други. Valkyrie може да промени начина, по който се общува със средата по по-добър и прецизен начин.

    Проект Rain of Fire

    Екипът разработил проекта включва Емилия Тотева, Мартина Чавдарова и Димитър Благоев. Rain of Fire е един вдъхновяващ триизмерен поглед над съществуващите данни за огнени топки и болиди. Колко ярка е била излъчваната светлината? Колко голяма е била ударната вълна при взрива? От къде е дошъл метеорита и къде е била Земята в този момент? Използвайки хелиоцентрична координатна система екипът пресъздава приблизителното разположение на телата в миналото, като визуализира траекторията на метеоритите непосредствено преди сблъсъка им със Земята.

    Проект AsteroidExplorer

    Екипът се състои от Ваня Сантева, Пресиян Абаров и Калоян Павлов. Проектът е образователно уеб приложение за изучаване на астероидите в небето. Екипът проектира разположението на астероидите в 2D пространството. Целта на проекта е да се повиши интереса на потребителите към изучаване на астероидите и да започнат да търсят решения свързани с тях.

    Проект Forest Tracker

    Екипът се състои от Румен Стоянов, Стефан Георгиев, Добромир Господинов, Калоян Манолов, Александър Дойков, Стамен Русинов. Forest Tracker е приложение, което позволява да се създава база данни за обезлесяването на Земята. Решението е crowdsourced и е полезн инструмент за хора, които искат да следят обезлесяването локално и в световен мащаб. Приложението позволява на потребителя да разглежда снимки, свързани с обезлесяването, като има функционалност за търсене чрез карта.

    Проект Hackafe Maxi Flux Tracker

    Екипът се състои от Атанас Белобородов, Рангел Иванов, Даниел Русев, Мартина Чавдарова, Станислав Куманов, Недислав Денев, Самуил Господинов, Стефан Ставрев. Проектът представя мобилно приложение, базирано на различни източници за следене и показване на черните дупки и неутронните звезди. Екипът на проекта се стреми да обедини и събере всички необходими данни, за да се постигне постоянен информационен поток, осигуряващ на потребителя най-точните данни, отнасящи се до промените в потока на черните дупки и неутронните звезди и тяхното настъпване.

    Проект ROBO-FABRIC

    Екипът се състои от Атанас Димитров, Минко Минков, Димитър Минчев, Стоян Узунов. Проектът е фабрика за роботи и се състои от няколко устройства: екструдер, с който се рециклира използвана пластмаса от стари клавиатури и произвежда материал за 3D принтер. С него се отпечатва шаси и колела на роувър, който е базиран на GHI Electronics .NET Gadgeter хардуерни модули и е програмиран посредством технологиите на Microsoft: платформата Microsoft Micro .NET Framework и езика за програмиране C#.

    Глобалните финали на състезанието на НАСА са през месец май.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19