вторник, 30 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5057 прочитания

    Двама астронавти се завърнаха на Земята след 340-дневен престой в космоса

    Това са американецът Скот Кели и руснака Михаил Корниенко
    02 март 2016, 12:14 a+ a- a

    (л)Скот Кели и Михаил Корниенко (Снимка: НАСА)

    Командирът на Експедиция 46 на НАСА Скот Кели и неговият партньор руският астронавт Михаил Корниенко се завърнаха на Земята след 340-дневен престой в открития космос на Международната космическа станция (МКС), съобщиха от НАСА. Заедно с тях на Земята се върна и Сергей Волков, астронавт на руската космическа агенция Роскосмос, който пристигна на МКС на 4 септември 2015.

    МКС обединява в себе си наука, технология и иновации, които позволяват тестване на нови технологии и да правим проучвания, невъзможни на Земята. Тя е непрекъснато обитаема от ноември 2000, като от тогава е посетена от над 200 души и множество международни и комерсиални космически кораби. МКС е трамплинът на НАСА за следващия голям скок в проучването на космоса – мисии до астероиди и до Марс.

    По време на рекордния си едногодишен престой на МКС Кели и Корниенко са направили над 400 проучвания. Те са участвали и в голям брой учения, които ще подпомогнат пътуването на човек до Марс, което НАСА планира. Двамата ще помогнат на учените да разберат по-добре как човешкото тяло се адаптира към дълги престой в безтегловно състояние, изолация и радиация.

    Братът близнак на Кели Марк, който е бивш астронавт на НАСА, участва в паралелни изследвания тук на Земята, за да помогне на учените да сравнят ефекта, който космосът оказва на тялото и ума до клетъчно ниво.

    По време на престоя си Кели и Корниенко посрещнаха 6 космически кораба, които снабдяваха МКС с различни запаси. Кели участва в роботизираното прихващане на два товарни полета на подизпълнители на НАСА – Space X Dragon и Orbital ATK Cygnus. Освен тях до МКС летяха един японски и три руски кораба.

    Кели направи три космически разходи по време на своя престой в космоса. Първата включваше множество дейности по поддръжка на МКС, втората бе свързана с поправка на охладителна система, а третата бе за поправка на системата за мобилен транспорт на космическата станция.

    За 340 дни американският и руският астронавти са посрещнали и съжителствали с 10 астронавти и космонавти от 6 различни нации (САЩ, Русия, Япония, Дания, Казахстан и Англия).

    Скот Кели вече има общо 520 дни в космоса, най-големият брой сред американските астронавти. Корниенко има общо 516 в рамките на две мисии, а Волков 548 дни в рамките на три мисии.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 11 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 12 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 14 часа
    преди 17 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата