неделя, 24 януари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  976 прочитания

  Кафето подпомага екипната работа

  Учени откриха нови ползи от ароматната напитка
  26 септември 2018, 10:02 a+ a- a

  Кафето ни помага да работим по-добре в екип и стимулира вземането на участие при групова дискусия. Това установи ново съвместно проучване на увиреситетите в Калифорния и в Охайо. 

  Ароматната напитка оказва своето благоприятно въздействие върху екипната работа, като прави участниците по-бдителни, с което спомага за по-добрата концентрация. Според учените пиенето на кафе по време на срещи може да доведе до провеждането на по-фокусирана групова дискусия, да засили участието на хората в екипа и да остави приятното усещане, че всеки един от тях чрез участието си е допринесъл за взимането на важни решения.

  Съвместните проучвания на двата университета изследват въздействието на кофеина при изпълнението на групови задачи от студенти. Те откриват, че любителите на кафето вземат по-ефективни и важни решения в работната си група, отколкото тези, които не пият кафе. Също така са по-склонни да говорят пред повече хора.

  За да превключим на работна вълна и по-бързо да стартираме новия сезон, заредени с енергия и ентусиазъм, универсално средство си остава чашата хубаво ароматно кафе. Кафето всъщност е напитка, която спомага за един ударен сутрешен старт и осигурява прилив на енергия през целия ден. Това се постига чрез кофеина в него, който притежава лек, стимулиращ ефект върху концентрацията. Той може да повлияе върху подобряването на цялостното настроение, да повиши ефективността и да помогне за по-лесното асимилиране на информацията по време на учене.

  Според друго проучване на Университета в Копенхаген, проведено от д-р Перниле Стробек, кафе паузите по време на работа имат важна роля в изграждането и поддържането на социални контакти. Кафето всъщност "не e нещо, което просто пиете, това е начин да останете заедно". Именно това е идеята, която Луиджи Лаваца е имал предвид, когато  през далечната 1895 г основава известната компания за кафе Lavazza. Всъщност, когато трябва да се създаде доверие между хората, прекъсването за чаша кафе се превръща в своеобразна групова терапия, тъй като се създава възможност за намаляване на стреса и премахване на раздразнителността. По този начин хората имат възможността да разговарят по лични и работни въпроси, като питат колегите си за съвети или искреното им мнение. На чаша кафе лесно се обменят идеи, споделя се мнение по дадена тема, обсъждат се актуални въпроси или просто се споделя как е минал уикенда.

  Независимо от кофеиновите навици, предпочитанията за еспресо или капучино, за направено вкъщи кафе или за кафе на улицата или кафе машина в офиса, кафето има своето важно значение за повишаване на  концентрацията и представянето особено добре в работна среда. Новият поглед на проучванията върху кафето представят централната роля, което то има в екипната работа и удовлетвореността на групата от общата дейност. Социалната роля на кафето  в работна среда е особено важно за сплотяването на екипа. 

   

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  22 януари 2021, 15:10
  Гърция удължи до 8 февруари ограниченията за влизане в страната
  Бизнес пътуване е разрешено единствено по изключително неотложни причини
  22 януари 2021, 14:48
  Великобритания обмисля пълно затваряне на границите си
  За да ограничи евентуално навлизане на нови вирусни варианти в страната
  22 януари 2021, 14:13
  България може да купи всяка ваксина срещу Covid-19, стига да е одобрена на европейско ниво
  От 4 февруари в клас се връщат до 40% от учениците от 5 до 12 клас
  22 януари 2021, 11:57
  Медици във Франция стачкуват с искане за повече ресурси за болниците
  Баровете и ресторантите са затворени от месеци, а правителството предупреди, че ски курортите вероятно няма да отворят и през февруари
  22 януари 2021, 11:42
  ЕП поиска от страните в ЕС да вземат мерки относно поскъпващите жилища
  Чуждестранните инвестиции покачват местните цени на жилищата, а платформи като Airbnb ограничават предлагането на жилища