петък, 19 април 2019  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1691 прочитания

  Създадоха устройства, в което светлината губи своята симетрия

  Откритието променя разбиранията на физиците
  01 февруари 2019, 09:44 a+ a- a

  Физици създадоха устройство с формата на пръстен, в което светлината проявява нетипични свойства.

  При обикновени условия светлината демонстрира физична симетрия. Например изпращането на лъч светлина към обект и обратно би станало по един и същ начин. Освен това светлината, която може да се придвижва през пространството като вълна, има така наречената поляризация: колебание в зависимост от движенията на вълната. Обикновено тази поляризация остава непроменена, предоставяйки втори симетричен параметър.

  В новото устройство, наподобяващо пръстен, светлината губи симетрията си и променя поляризацията си. В устройството светлинните вълни се превръщат в кръгове и се сблъскват една с друга, създавайки ефекти, които не съществуват в природата.

  Учените бяха наясно, че в някои случаи, когато светлината се отблъсква от вътрешни оптични пръстени, то тя може да загуби симетрията си. Пикът на вълните не се показва в момента, в който симетрията диктува, че те трябва да се покажат в оптичния пръстен. В списание Physical Review Letters екипът от National Physical Laboratory показа, че това е възможно в същия момент като спонтанните промени в поляризацията.

  Когато екипът изстрелял лазерни лъчи в пръстена, пиковете на светлината се подредили по начин, невъзможен според съществуващите закони за симетрията. След като взаимодействали един с друг лъчите създали нишка, която работи само в една посока в даден момент. В същото време светлината изгубила вертикалната си поляризация – лъчите ѝ спрели да се движат стриктно нагоре и надолу и започнали да оформят елипси.

  Според учените проучването им отваря нови врати за манипулация на светлината. То ще позволи работата със светлина с по-голяма прецизност и създаването на нови оптични връзки за устройства като атомни часовници и квантови компютри. Освен това публикацията разкрива характеристика за поведението на светлината, която не бе известна до момента.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 37 минути
  Стартира кандидатстването на финтех и стартъп компании в третото издание на Elevator Lab
  Българските компании могат да се включват в предизвикателството на Райфайзенбанк до 21 юни 2019
  преди 57 минути
  България ще кандидатства за седалище на Европейския орган по труда
  Очаква се новата структура да стартира своята дейност до края на 2019
  преди 20 часа
  Логистичният център на JYSK България стартира до края на есента
  Дотогава компанията планира да открие поне още 5 обекта в страната
  преди 23 часа
  BILLA отвори врати в Paradise Center
  Търговската верига откри 126-ия си магазин в страната