вторник, 30 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2105 прочитания

    Русия планира масова ваксинация срещу коронавирус през октомври

    Руският здравен министър съобщи, че първо ще бъдат ваксинирани лекарите и учителите
    03 август 2020, 10:29 a+ a- a

    Руските здравни власти се подготвят за масова ваксинация срещу новия коронавирус през месец октомври, съобщи руският здравен министър Михаил Мурашко. Първо ще бъдат ваксинирани лекарите и учителите в страната, уточни още той, цитиран от BBC.

    Според анонимни източници на агенция „Ройтерс“ първата руска ваксина срещу новия коронавирус ще бъде официално одобрена от властите в страната още този месец.

    Ваксина срещу новия вирус не само ще помогне за справянето със здравна криза от световен характер, но и би била източник на национална гордост за руснаците. Русия използва надпреварата за създаване на ваксина като пропаганда, дори при отсъствието на официално публикувани научни документи, които да подкрепят претенциите на страната за челна позиция в тази надпревара, отбелязва New York Times.

    Някои експерти по света са притеснени от скоростния подход на Русия към създаването и прилагането на ваксина. Д-р Антъни Фоси, който е главен епидемиолог на САЩ, заяви, че се надява Русия и Китай „наистина да тестват ваксината“ преди да я прилагат върху когото и да било. Според него САЩ би трябвало да разполагат с „безопасна и ефективна“ ваксина до края на тази година. „Не вярвам, че ще има ваксини толкова преди нас, така че да сме зависими от други държави за доставка“, каза още той. 

    Има много разработки за ваксина срещу коронавирус по света, като в момента около 20 от тях са в един или друг етап на клинични изпитания. 

    Руският здравен министър, цитиран от агенция „Интерфакс“, обясни, че Институтът Гамалея, научен център в Москва, е приключил с клиничните изпитания за ваксината и предстои регистрацията на препарата.

    Миналия месец руски учени съобщиха, че ранните етапи на клиничните изследвания на ваксина, базирана на аденовируса, са приключили и са успешни, припомня BBC.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 12 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 13 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 15 часа
    преди 18 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата