понеделник, 26 октомври 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  889 прочитания

  И Novavax влиза в 3 фаза клинични изпитания на ваксината си срещу Covid-19

  Тя ще обхване 10 000 души в Обединеното кралство
  25 септември 2020, 11:20 a+ a- a

  Производителят на ваксини Novavax съобщи, че ще започне последния етап от тестването на своята коронавирусна ваксина в Обединеното кралство и че следващото голямо изпитание трябва да започне през октомври в САЩ.

  Това е петото клинично изпитание на късен етап от компания, подкрепена от операция Warp Speed, федералната програма на САЩ, която има за цел ускоряване на пускането на пазара на коронавирусна ваксина, и едно от 11-те в световен мащаб, отбелязва New York Times. 

  Novavax, компания, базирана в Мериленд, която никога не е пускала ваксина на пазара, постигна сделка с федералното правителство за 1,6 млрд. долара през юли за разработване и производство на експериментална ваксина, която показа стабилни резултати в ранните клинични изпитвания.

  Очаква се новото проучване, известно като фаза 3, да включи до 10 000 души в Обединеното кралство. Половината от доброволците ще получат две дози от експерименталната ваксина с интервал от 21 дни, а останалите ще получат плацебо.

  Въпреки че Novavax изостава с месеци от първите в състезанието за ваксини, независимите експерти са развълнувани от тяхната ваксина, тъй като ранните ѝ проучвания дават особено обещаващи резултати. Маймуните, които са били ваксинирани, са получили силна защита срещу коронавируса. В ранните проучвания за безопасност, публикувани в началото на този месец в The New England Journal of Medicine, доброволците произвеждат поразително високи нива на антитела срещу вируса.

  Не е възможно да се направи точно сравнение между ранните клинични проучвания на различни ваксини, но Джон Мур, вирусолог от Weill Cornell Medicine, каза, че антителата от ваксината на Novavax са значително повече от всяка друга ваксина с публикувани резултати. „Просто не можеш да си го обясниш“, казва той.

  Въпреки че британското изпитване е по-малко от това на други водещи ваксини, потентността на ваксината означава, че тя може да даде ясни резултати много преди изпитанието да приключи, казва Натали Дийн, биостатистик от Университета на Флорида. Изследователите анализират данните от клиничните изпитвания в предварително определени точки по време на проучването. Причината за наличието на такива анализи е да се хване наличието на изключително добър продукт, обяснява тя.

  От Novavax обясниха, че ще се стремят поне една четвърт от участниците да са на възраст над 65 години и че ще даде приоритет на групи, които са най-засегнати от Covid-19, включително расови и етнически малцинства.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  Премиерът Борисов е с Covid-19
  Той е с общо неразположение и за момента е на домашно лечение
  преди 1 ден
  Нощните заведения в София затварят врати до 8 ноември
  Ще бъде разширен капацитетът на лечебните заведения за болни от Covid-19
  23 октомври 2020, 16:12
  Борисов: 5G мрежите са бъдещият гръбнак на нашите икономики
  Премиерът коментира с зам.-държавния секретар на САЩ придобиването на изтребители F-16
  23 октомври 2020, 14:54
  Турция е сред 5-те най-големи търговски партньора на България
  Двустранната търговия възлиза на близо 5 млрд. долара годишно
  23 октомври 2020, 14:18
  Гърция въвежда вечерен час в Атина и Солун
  Навсякъде в страната е задължително носенето на маска, както в закрити пространства, така и на открито
  23 октомври 2020, 14:13