петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1951 прочитания

    И Novavax влиза в 3 фаза клинични изпитания на ваксината си срещу Covid-19

    Тя ще обхване 10 000 души в Обединеното кралство
    25 септември 2020, 11:20 a+ a- a

    Производителят на ваксини Novavax съобщи, че ще започне последния етап от тестването на своята коронавирусна ваксина в Обединеното кралство и че следващото голямо изпитание трябва да започне през октомври в САЩ.

    Това е петото клинично изпитание на късен етап от компания, подкрепена от операция Warp Speed, федералната програма на САЩ, която има за цел ускоряване на пускането на пазара на коронавирусна ваксина, и едно от 11-те в световен мащаб, отбелязва New York Times. 

    Novavax, компания, базирана в Мериленд, която никога не е пускала ваксина на пазара, постигна сделка с федералното правителство за 1,6 млрд. долара през юли за разработване и производство на експериментална ваксина, която показа стабилни резултати в ранните клинични изпитвания.

    Очаква се новото проучване, известно като фаза 3, да включи до 10 000 души в Обединеното кралство. Половината от доброволците ще получат две дози от експерименталната ваксина с интервал от 21 дни, а останалите ще получат плацебо.

    Въпреки че Novavax изостава с месеци от първите в състезанието за ваксини, независимите експерти са развълнувани от тяхната ваксина, тъй като ранните ѝ проучвания дават особено обещаващи резултати. Маймуните, които са били ваксинирани, са получили силна защита срещу коронавируса. В ранните проучвания за безопасност, публикувани в началото на този месец в The New England Journal of Medicine, доброволците произвеждат поразително високи нива на антитела срещу вируса.

    Не е възможно да се направи точно сравнение между ранните клинични проучвания на различни ваксини, но Джон Мур, вирусолог от Weill Cornell Medicine, каза, че антителата от ваксината на Novavax са значително повече от всяка друга ваксина с публикувани резултати. „Просто не можеш да си го обясниш“, казва той.

    Въпреки че британското изпитване е по-малко от това на други водещи ваксини, потентността на ваксината означава, че тя може да даде ясни резултати много преди изпитанието да приключи, казва Натали Дийн, биостатистик от Университета на Флорида. Изследователите анализират данните от клиничните изпитвания в предварително определени точки по време на проучването. Причината за наличието на такива анализи е да се хване наличието на изключително добър продукт, обяснява тя.

    От Novavax обясниха, че ще се стремят поне една четвърт от участниците да са на възраст над 65 години и че ще даде приоритет на групи, които са най-засегнати от Covid-19, включително расови и етнически малцинства.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 минути
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години
    преди 49 минути
    45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители
    Издателство „Клет България“ е водещ координатор по проекта, чиято задача е въвеждането на STEM/STEAM обучението от 1. до 4. клас
    преди 2 часа
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits
    преди 2 часа
    Окончателно: Либерализацията на пазара на ток за бита беше отложена с 1 година
    НС прие на второ четене промени в Закона за енергетиката
    преди 3 часа
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate