събота, 04 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    905 прочитания

    Индийска ваксина ще бъде тествана при 2-годишни деца

    Covaxin получи одобрение за спешна употреба в страната
    05 януари 2021, 15:25 a+ a- a

    Ваксината Covaxin, разработена в индийски лаборатории, ще бъде тествана върху деца на възраст 2 години. Това съобщи нейният разработчик и производител Bharat Biotech. Препаратът получи одобрение за спешно използване в неделя (3 януари) от индийските власти, предаде CNN.

    Председателят на борда на Bharat Biotech Кришна Ела заяви на пресконференция, че компанията планира скоро да представи предложение на регулаторния орган на Индия за лекарствата. Предложението засяга намерението на компанията за стартиране на клинично изпитване, което да включва деца на възраст от 2 до 15 години.

    Понастоящем Covaxin все още е във фаза 3 на клиничните изпитания, което поставя въпроси как ваксината е одобрена за спешно ползване без публикуването на данните за ефикасността в тези изпитвания, отбелязва още CNN.

    От Bharat Biotech заявиха, че изпитанието на Covaxin фаза 3 е започнало в средата на ноември, като целта е да бъдат включени 26 000 доброволци.

    Министърът на здравеопазването на Индия д-р Харш Вардхан написа в Twitter късно в неделя, че разрешението за спешна употреба за Covaxin е „условно различно - в режим на клинично изпитване“.

    Деца на възраст над 12 години вече са част от изпитванията във Фаза 3, но Bharat Biotech се надява да установи ефективността на ваксината сред децата чрез тестване на по-ниски възрастови групи. Ела обясни, че тази ваксина би била най-безопасният вариант за бебета, тъй като е инактивирана ваксина.

    Според Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) инактивираните ваксини се произвеждат чрез отглеждане на вируса в хранителна среда, след което го дезактивират с топлина и/или химикали. Инактивираните ваксини не са живи и не могат да се възпроизвеждат, нито могат да причинят заболяване от инфекция, според CDC.

    Ела обясни, че в момента се прилагат неактивни ваксини срещу полиомиелит на новородени и те са безопасни. Ваксината Covaxin, която също е инактивирана ваксина, работи по същите причини, каза той. Неактивната ваксина е „доказана платформа и най-безопасната платформа за деца“, добави Ела.

    Bharat Biotech заяви, че възнамерява да продаде своята ваксина на Съединените щати и ще я насочи специално към ваксинирането на деца там. В момента компанията разполага с 20 милиона дози от ваксината на склад, с капацитет за производство на стотици милиони дози в четири производствени съоръжения.

    По отношение на графика на ваксиниране, Ела каза: „Бих искала да е възможно най-скоро... но това не зависи от нас“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 2 дни
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 2 дни
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 2 дни
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 2 дни
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19