събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1360 прочитания

    СЗО съветва да се спазва графика за ваксиниране на Pfizer

    Втората доза може да бъде забавена до 6 седмици, съветва експертна група
    06 януари 2021, 11:00 a+ a- a

    Група международни експерти, съветващи Световната здравна организация (СЗО), препоръчва ваксината на Pfizer/BioNTech срещу Covid-19 да се прилага според препоръките на производителя, в две дози, дадени с интервал от три до четири седмици. Групата стигна до заключението, че страните, които имат ограничени доставки на ваксината и са загрижени за нивото на предаване на вируса, могат да забавят втората доза до 6 седмици.

    Това забавяне би спомогнало за „увеличаване на броя на хората, които се възползват от първата доза“, заяви председателят на групата д-р Алехандро Кравиото по време на пресконференция във вторник (5 януари).

    „Трябва да сме малко отворени за този тип решения, които страните трябва да вземат според собствените си епидемиологични ситуации“, добави той.

    Решението последва онова, което Катрин О'Брайън, директор на Департамента по имунизация, ваксини и биологични продукти на СЗО, посочи като „много силна дискусия“ относно компромисите между рисковете, включително риска, че ваксината може да не работи както се очаква, ако не е дадена по начина, по който е тествано.

    Групата, известна като Стратегическа консултативна група от експерти по имунизация, също препоръчва ваксината да се прилага само в ситуации, когато здравните работници са в състояние да лекуват редки тежки алергични реакции, известни като анафилаксия.

    Експертите също така стигнаха до заключението, че въпреки че все още няма достатъчно данни за безопасност, за да може да се препоръча ваксината на Pfizer за бременни жени, има „ситуации, при които ползата от ваксинацията на бременна жена надвишава потенциалните рискове, като например здравни работници с висок риск на експозиция “, каза д-р Кравиото.

    Той каза още, че ваксината трябва да се предлага независимо от това дали човек преди това е бил заразен от вируса. Въпреки това, в ситуации на ограничено предлагане на ваксини, хората, чиито инфекции са документирани, могат да изберат да отложат ваксинирането до близо шест месеца след инфекциите си, за да направят ваксината по-достъпна за другите.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 14 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 14 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 15 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 17 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години