неделя, 07 март 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  784 прочитания

  Как работят ваксините на Pfizer и AstraZeneca в реални условия?

  Препаратите на Pfizer и AstraZeneca са 85% и 94% ефективни след една доза, показват данните от имунизацията в Шотландия
  23 февруари 2021, 10:45 a+ a- a

  Първите резултати от английската имунизационна програма срещу Covid-19 предполагат „забележителен“ ефект при предотвратяване на сериозно заболяване от Covid-19, пише BBC.

  Проучване, проведено от службата по обществено здравеопазване на Шотландия (Public Health Scotland), показва, че 4 седмици след прилагане на една доза от ваксините на Pfizer и AstraZeneca, хоспитализациите на пациенти с Covid-19 са намалели респективно с 85% и 94%.

  Това са първите резултати от представянето на ваксините в реални условия, а не във внимателно контролирали клинични изпитвания, отбелязва BBC.

  Сред хората на възраст над 80 години се наблюдава намаление с 81% на приетите в болница. Учените не са разгледали влиянието на ваксините върху разпространението на вируса (дали ваксинираните могат да го предават), нито дали имунитетът намалява след време.

  Предварителните данни от проекта EAVE II покриват 1,4 милиона ваксинации, направени в Шотландия в периода 8 декември – 15 февруари. Проучването разглежда данните за хората приети в болница с ковид сред населението на Шотландия и ги сравнява с тези на хоспитализираните хора, които не са имунизирани. Общо хоспитализираните са малко над 8000 души, от които само 58 са били ваксинирани преди повече от 4 седмици.

  Водещият изследовател проф. Азис Шейх казва, че резултатите са „много, много“ впечатляващи и че и двете ваксини работят „забележително“. „Тези резултати са много окуражаващи и ни дават основание да сме оптимистични за бъдещето“.

  Клиничните проучвания и на двете ваксини предполагаха, че те ще имат голямо влияние при предотвратяване на хоспитализациите. Но специално за ваксината на Pfizer проучванията бяха базирани на две приложени дози в рамките на 3 седмици. 

  Великобритания възприе политика за отлагане на втората доза и на двете ваксини с 3 месеца, което доведе до въпроси дали това ще осигури достатъчен имунитет. Клиничните изпитвания на ваксината на AstraZeneca изследват по-дълъг период между двете дози, така че за тази ваксина имаше повече увереност, че ще бъде ефективна, отбелязва BBC.

  Д-р Джойс Мъри от Public Health Scotland заяви, че откритията са „брилянтни новини“ и каза, че ваксинационната програма работи.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Предлагат нова мярка в подкрепа на туроператорите
  Изпълняваната към момента мярка за туроператори и туристически агенти ще се прилага до 5 април 2021
  преди 1 ден
  преди 2 дни
  преди 2 дни
  ЕК одобри инвестиция от над 63 млн. евро за област Бургас
  Проектът ще подобри качеството на питейната вода в региона
  преди 2 дни
  Италия блокира доставката на 250 000 дози AstraZeneca за Австралия
  Възражението на Рим е одобрено от Европейската комисия