четвъртък, 02 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1376 прочитания

    Британският вариант на коронавируса е по-смъртоносен

    Това показва ново проучване, публикувано в научно списание
    10 март 2021, 16:29 a+ a- a

    Вариантът на коронавирус B.1.1.7, който за първи път бе идентифициран в Обединеното кралство (известен още като английски/британски вариант), е свързан с 64% по-висок риск от смърт от Covid-19, предполага ново изследване, публикувано след рецензия в научното списание The BMJ.

    Според данните в проучването хора, заразени с британския вариант, е между 32 и 104% (средно 64%) по-вероятно да починат, спрямо инфектираните с предишните щамове на вируса.

    Първоначално е установено, че вариантът е по-лесно преносим, а новите данни идват в подкрепа на твърденията на британските здравни служители, базирани на предварителни данни, че вариантът може да бъде и по-смъртоносен, пише CNN.

    Изследователите от различни институции в Обединеното кралство са анализирали данни за над 100 000 пациенти, които са били положителни за Covid-19 между октомври и януари и са били проследявани до средата на февруари. Изследователите са разгледали отблизо в чии тестове има наличен новия вариант и са ги сравнили с тези от циркулиращите преди варианти.

    Проучването показа, че новият вариант е свързан с 227 смъртни случая при извадка от 54 906 пациенти - в сравнение със 141 смъртни случая сред същия брой пациенти, заразени с предишни щамове.

    „В общността смъртта от Covid-19 все още е рядко събитие, но вариантът B.1.1.7 повишава риска. Заедно със способността му да се разпространява бързо, това прави B.1.1.7 заплаха, която трябва да се вземе сериозно“, каза Робърт Чален, водещ автор на изследването от Университета в Екзитър във Великобритания.

    Необходими са повече изследвания, за да се определи дали подобни констатации ще се появят сред повече пациенти от други части на света.

    „Обезпокоителният вариант, освен че е по-заразен, ​​изглежда и по-смъртоносен“, пишат изследователите в своето проучване. „Очакваме това да бъде свързано с промени във фенотипните му свойства поради множество генетични мутации и не виждаме причина тази находка да бъде специфична за Обединеното кралство.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 3 часа
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 5 часа
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    преди 2 дни
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 2 дни
    преди 2 дни
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги