четвъртък, 02 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3623 прочитания

    Ваксината на Pfizer е по-малко ефективна срещу вариант делта

    Въпреки това тя осигурява силна защита срещу тежко боледуване, показват данни от Израел
    06 юли 2021, 09:21 a+ a- a

    Ваксината на Pfizer Inc. е по-малко ефективна за предотвратяване на заразяване с коронавирус в Израел през последните седмици, но продължава да осигурява силна защита срещу тежък Covid-19, според данните на правителството, пише Bloomberg.

    Ваксината защитава 64% от хората срещу заболяване между 6 юни и началото на юли, в сравнение с предишните 94%. Спадът се наблюдава с разпространението на вариант делта в Израел, заяви здравното министерство. Това съвпада и с премахването на противоепидемичните мерки в началото на юни.

    Въпреки индикациите за повишени инфекции, данните също показват, че ваксината предпазва хората от тежки заболявания. Ефективността ѝ за предотвратяване на хоспитализации е спаднала до 93%, според здравното министерство, в сравнение с най-малко 97% в по-ранно правителствено проучване.

    Вариант делта, който се появи за първи път в Индия, се разпространява по целия свят, докато правителствата се надпреварват да имунизират хората. Мутацията принуди някои държави да забавят или да преосмислят плановете за разхлабване на ограниченията върху бизнеса, дейността и пътуванията.

    Говорителката на Pfizer Дервила Кийн отказа да коментира данните на израелското правителство. Тя посочи проучване, според което ваксината осигурява защита срещу нови мутации на вируса, въпреки че тя леко намалява в някои случаи. Доказателствата до момента предполагат, че ваксината „ще продължи да защитава срещу тези варианти“, заяви тя.

    Израел има една от най-ефективните програми за имунизация в света, като към момента 57% от населението е напълно ваксинирано. Много от новите случаи на Covid-19 са при ваксинирани хора според изданието Ynet. Според сайта миналия петък 55% от новозаразените са ваксинирани.

    Правителството планира да проведе проучване с ваксинирани индивиди, които са се заразили с коронавируса и да изследва фактори като възраст, хронични заболявания и период на имунизация, за да оцени ефикасността на ваксината и скоростта, с която ефектът ѝ намалява, съобщиха от офиса на премиера.

    Правителството възстанови задължителното носене на маски на закрито и обмисля допълнителни противоепидемични мерки. Не е взето решение за поставяне на трета доза от ваксината, уточняват от израелското здравно министерство.

    Главният изпълнителен директор на Pfizer Албер Бурла заяви, че хората вероятно ще имат нужда от трета доза в рамките на 12 месеца от завършване на пълния цикъл на ваксинацията си.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 5 часа
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 8 часа
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 9 часа
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 11 часа
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19