четвъртък, 27 януари 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1556 прочитания

  Угур Шахин: Не се отчайвайте

  Според изпълнителният директор на BioNTech хората просто трябва да се ваксинират и да си сложат бустерна доза от съществуващите ваксини
  03 декември 2021, 10:58 a+ a- a

  Докато някои служители в общественото здравеопазване и лидери на биофармацията, включително главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел, бият тревога за новия вариант на коронавируса омикрон, шефът на BioNTech Угур Шахин настоява за по-предпазлив подход, пише Endpoints.

  В интервюта за Wall Street Journal и Reuters, Шахин предупреди, че все още се знае малко за способността на варианта да причинява тежък Covid-19 и отговорите на Т-клетките сред ваксинираните вероятно ще останат силни. Въпреки че биотехнологичната компания все още провежда лабораторни тестове, за да определи дали защитата на антителата ще бъде намалена, Шахин не натиска паник бутона.

  „Нашето послание е: Не се отчайвайте, планът остава същият: Ускорете прилагането на трета, усилваща инжекция“, каза Шахин за WSJ.

  Коментарите са в рязък контраст с интервю, което Бансел даде пред Financial Times по-рано тази седмица, в което прогнозира значителен спад в ефективността на ваксината срещу омикрон. Бансел се застрахова, отбелязвайки, че не знае колко рязък ще бъде спадът, но подчерта, че „всички учени, с които съм разговарял… са: „Това няма да е добре“.

  Омикрон разтърси глобалните пазари, откакто южноафриканските учени за първи път откриха варианта миналата седмица, а страните по света издават нови забрани за пътуване с надеждата да спрат вълната. Вариантът е особено забележим с големия си брой мутации, което води до опасения, че може да е по-заразен от щамовете Алфа или Делта и да заразява по-лесно ваксинираните хора.

  Но Шахин каза пред WSJ, че смята, че тези, които са получили ваксините си, особено тези, които са получили бустер, все пак ще бъдат защитени от тежко заболяване, водещо до хоспитализация или смърт. Главният изпълнителен директор подчерта, че инжекцията, произведена от BioNTech и Pfizer, до голяма степен е намалила риска от тежко заболяване от други варианти и каза, че повечето инфекции с делта са леки.

  Той каза, че същото вероятно ще важи и за омикрон, тъй като Т-клетките продължават да предлагат защита, дори ако вирусът избягва антителата. Намаляването на защитата на антителата срещу омикрон все още предстои да бъде определена, каза той пред „Ройтерс“, но очаква известна загуба срещу леко и умерено заболяване.

  Въпреки това Шахин остава спокоен. „Според мен няма причина да се притеснявам особено. Единственото нещо, което ме притеснява в момента, е фактът, че има хора, които изобщо не са ваксинирани“, каза Шахин пред „Ройтерс“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Над 160 електронни услуги са достъпни в обновения портал на НАП
  Приходната агенцията е лидер сред е-администрациите
  преди 15 часа
  PwC: Здравните и кибер рисковете са сред основните притеснения на бизнес лидерите по света
  3/4 от изпълнителните директори очакват по-стабилна глобална икономика през 2022, показва глобално проучване на консултанската компания
  преди 16 часа
  Онлайн продажбите и интернет потреблението у нас отчитат стабилен ръст през 2021 г.
  Секторът има потенциал за нов растеж, тъй като все още едва 52% от фирмите в България имат уебсайт, а 11,8% продават онлайн
  преди 17 часа
  Нови противоепидемични мерки в София
  Те влизат в сила от 27 януари
  преди 17 часа