петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2163 прочитания

    Угур Шахин: Не се отчайвайте

    Според изпълнителният директор на BioNTech хората просто трябва да се ваксинират и да си сложат бустерна доза от съществуващите ваксини
    03 декември 2021, 10:58 a+ a- a

    Докато някои служители в общественото здравеопазване и лидери на биофармацията, включително главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел, бият тревога за новия вариант на коронавируса омикрон, шефът на BioNTech Угур Шахин настоява за по-предпазлив подход, пише Endpoints.

    В интервюта за Wall Street Journal и Reuters, Шахин предупреди, че все още се знае малко за способността на варианта да причинява тежък Covid-19 и отговорите на Т-клетките сред ваксинираните вероятно ще останат силни. Въпреки че биотехнологичната компания все още провежда лабораторни тестове, за да определи дали защитата на антителата ще бъде намалена, Шахин не натиска паник бутона.

    „Нашето послание е: Не се отчайвайте, планът остава същият: Ускорете прилагането на трета, усилваща инжекция“, каза Шахин за WSJ.

    Коментарите са в рязък контраст с интервю, което Бансел даде пред Financial Times по-рано тази седмица, в което прогнозира значителен спад в ефективността на ваксината срещу омикрон. Бансел се застрахова, отбелязвайки, че не знае колко рязък ще бъде спадът, но подчерта, че „всички учени, с които съм разговарял… са: „Това няма да е добре“.

    Омикрон разтърси глобалните пазари, откакто южноафриканските учени за първи път откриха варианта миналата седмица, а страните по света издават нови забрани за пътуване с надеждата да спрат вълната. Вариантът е особено забележим с големия си брой мутации, което води до опасения, че може да е по-заразен от щамовете Алфа или Делта и да заразява по-лесно ваксинираните хора.

    Но Шахин каза пред WSJ, че смята, че тези, които са получили ваксините си, особено тези, които са получили бустер, все пак ще бъдат защитени от тежко заболяване, водещо до хоспитализация или смърт. Главният изпълнителен директор подчерта, че инжекцията, произведена от BioNTech и Pfizer, до голяма степен е намалила риска от тежко заболяване от други варианти и каза, че повечето инфекции с делта са леки.

    Той каза, че същото вероятно ще важи и за омикрон, тъй като Т-клетките продължават да предлагат защита, дори ако вирусът избягва антителата. Намаляването на защитата на антителата срещу омикрон все още предстои да бъде определена, каза той пред „Ройтерс“, но очаква известна загуба срещу леко и умерено заболяване.

    Въпреки това Шахин остава спокоен. „Според мен няма причина да се притеснявам особено. Единственото нещо, което ме притеснява в момента, е фактът, че има хора, които изобщо не са ваксинирани“, каза Шахин пред „Ройтерс“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 17 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 21 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 22 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 23 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам