петък, 20 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  562 прочитания

  Оксфорд: Засега няма доказателства, че ваксините не действат върху новия вариант

  ЕМА може да одобри нови ваксини, ако са необходими, в рамките на 3-4 месеца, ECDC съобщава, че установените към момента случаи са леки или безсимптомни
  30 ноември 2021, 15:34 a+ a- a

  Илюстрация: NIH

  Университетът в Оксфорд заяви, че няма доказателства, че ваксините няма да предотвратят тежко заболяване, породено от новия вариант на коронавируса – омикрон. В същото време от учебното заведение уточниха, че имат готовност бързо да разработят актуализирана версия на своята ваксина, разработена с AstraZeneca, ако е необходимо.

  По-рано през деня ръководителят на производителя на лекарства Moderna каза, че е малко вероятно ваксините срещу Covid-19 да бъдат толкова ефективни срещу варианта, който разтърси глобалните пазари. 

  Университетът в Оксфорд заяви, че досега има ограничени данни за омикрон и че ще оцени внимателно въздействието на варианта върху неговата ваксина, повтаряйки изявление на AstraZeneca от миналата седмица, припомня „Ройтерс“. 

  „Въпреки появата на нови варианти през последната година, ваксините продължават да осигуряват много високи нива на защита срещу тежки заболявания и досега няма доказателства, че омикрон е различен“, се казва в изявление на университета. „Въпреки това, ние разполагаме с необходимите инструменти и процеси за бързо разработване на актуализирана ваксина срещу Covid-19, ако е необходимо.“

  Междувременно изпълнителният директор на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) Емер Кук заяви пред Европейския парламент, че дори новият вариант да стане по-широкоразпространен, съществуващите ваксини ще продължат да осигуряват защита. Тестовете за „кръстосана неутрализация“ ще отнемат около 2 седмици. Ако има нужда от актуализация на ваксините, новите могат да бъдат одобрени в рамките на 3 до 4 месеца, уточни още тя.

  Андреа Амон, председател на Европейските центрове за контрол на заболяванията (ECDC) съобщи, че са установени 42 случая на омикрон в 10 държави-членки на ЕС, като има други 6 „вероятни“ случая. Тя обясни, че случаите са леки или безсимптомни, въпреки че са в по-млади възрастови групи.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  DHL Freight отваря нова логистична база в София
  Ще бъдат открити 100 нови работи места
  преди 9 часа
  Основаната от българин Leanplum е придобита от CleverTap
  Офисът в София става вторият най-голям развоен център в новата компания, броят на служителите в България ще се увеличи с 20% до края на годината.
  преди 14 часа
  ЕК с план за 300 млрд. евро за намаляване на енергийната си зависимост от Русия
  С REPowerEU Брюксел предлага диверсификация на енергийните доставки, по-бързо въвеждане на възобновяеми енергийни източници и пестене на енергия
  преди 15 часа
  Лорер: Японски автомобилен концерн изгражда развоен център у нас, наема 50 инженери
  Швейцарска компания вдига завода за микрооптика в Първомай за 85 млн. лв и открива над 100 работни места, обяви министърът
  преди 15 часа