вторник, 14 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1321 прочитания

    Учени от Оксфорд разработиха нова ваксина срещу малария

    Данните към момента показват, че тя има до 80% ефективност
    09 септември 2022, 14:12 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Научното списание Lancet Infectious Diseases публикува проучване, което показва, че ефективността на нова ваксина срещу малария достига 80%. В клиничното проучване са участвали 409 деца от Буркина Фасо.

    Новата ваксина е разработена от екип учени от университета Оксфорд. Екипът очаква новата ваксина да започне да се разпространява още следващата година, като подчертава, че тя е лесна за производство и евтина, като вече има сключен договор за производство на 100 млн. дози годишно.

    Според благотворителната организация Malaria No More още в нашия живот може да станем свидетели на това деца повече да не умират от малария.

    Разработването на ефективна ваксина срещу малария отне повече от век, тъй като маларийният паразит, който се разпространява от комарите, е изключително сложен и неуловим. Той представлява постоянно движеща се мишена, променяща форми в тялото, което затруднява имунизирането срещу него.

    Миналата година Световната здравна организация (СЗО) даде историческа зелена светлина за първата ваксина, разработена от фармацевтичния гигант GSK, която да бъде използвана в Африка. Екипът от Оксфорд обаче твърди, че техният подход е по-ефективен и може да бъде произведен в много по-голям мащаб.

    Екипът ще започне процеса на одобрение на своята ваксина през следващите няколко седмици, но окончателното решение ще зависи от резултатите от по-голямо клинично изпитване, което включва 4800 деца и което трябва да се проведе преди края на годината.

    Най-големият производител на ваксини в света, Serum Institute of India, вече е готов да произвежда повече от 100 милиона дози годишно.

    Проф. Адриан Хил, директор на института Дженър към университета Оксфорд, каза, че ваксината, наречена R21, може да бъде направена за „няколко долара“ и „наистина можем да видим много значително намаляване на това ужасяващо бреме на маларията... Надяваме се, че това ще бъде разгърнато и налично и ще спасява животи, със сигурност до края на следващата година.“

    Маларията е един от най-големите бичове за човечеството от хилядолетия и убива предимно бебета и кърмачета. Болестта все още убива повече от 400 000 души годишно дори след драматичен напредък с мрежи за легла, инсектициди и лекарства.

    Тази ваксина срещу малария е 14-ата, върху която проф. Кейти Юър е работила в Оксфорд, тъй като „това не е като Covid, където имаме веднага седем ваксини, които ще работят... много, много по-трудно е“. Тя каза пред BBC, че е „невероятно приятно“ да се стигне дотук и „потенциалното постижение, което тази ваксина може да има, ако бъде разпространена, може наистина да промени света“.

    В момента има само една одобрена ваксина срещу малария в света, произведена от GSK, и тя споделя прилики с тази, разработена в Оксфорд. И двете са насочени към първия етап от жизнения цикъл на паразита, като го прихващат, преди да стигне до черния дроб и да установи опорна точка в тялото.

    Ваксините са изградени с помощта на комбинация от протеини от маларийния паразит и вируса на хепатит В, но версията на Оксфорд има по-висок дял на маларийни протеини. Екипът смята, че това помага на имунната система да се съсредоточи върху маларията, а не върху хепатита.

    Успехът на ваксината на GSK отчасти проправя пътя за Оксфорд да бъде оптимист за пускането на ваксината им през следващата година - например чрез оценка на това колко осъществима би била програма за ваксиниране в Африка.

    Трудно е да се направи пряко сравнение между двете ваксини. GSK е преминал през големи изпитания в реалния свят, докато данните на Оксфорд може да изглеждат по-ефективни поради това, че са дадени точно преди пиковия сезон на маларията в Буркина Фасо.

    Професор Азра Гани, председател по епидемиология на инфекциозни болести в Имперския колеж в Лондон, каза, че резултатите от изпитването са „много добре дошли“, но предупреди, че ще са необходими пари, за да се въведат ваксините в действие.

    „Без тази инвестиция рискуваме да загубим напредъка, постигнат през последните десетилетия, и да станем свидетели на нарастваща вълна от възраждане на маларията“, каза проф. Гани.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Димитър Радев, БНБ: България губи милиарди заради забавянето на еврото
    БНБ и банковият сектор ще бъдат напълно готови тази година за въвеждането на еврото, БНБ ще отсече пробно 8 милиона евромонети
    преди 2 часа
    3 нови ритейл парка ще бъдат открити у нас до лятото
    Нови брандове с планове за експанзия навлизат у нас
    преди 7 часа
    В този сектор рискът от забавени плащания у нас е най-голям
    Има индикации за увеличаване на просрочията и като време, и като брой у нас, сочи доклад на Allianz Trade
    преди 7 часа
    БНБ: Икономиката ще продължи да расте
    Инфлацията ще продължи да се забавя през второто и третото тримесечие на 2024, прогнозират от Централната банка
    преди 9 часа
    Държавата пое нов дълг за 200 млн. лева
    Заемът е под формата на 6-годишни държавни ценни книжа