сряда, 21 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  952 прочитания

  Български ученици със 79 медала по лингвистика

  Международната олимпиада по лингвистика събира тази година в Банско 51 отбора с над 200 ученици от цял свят
  25 юли 2023, 09:29 a+ a- a

  сн: МОН

  Българските ученици са спечелили 79 медала, от които 21 златни, в досегашните 19 издания Международната олимпиада по лингвистика. В отборната надпревара страната ни има 7 купи, две от които – златни. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков при откриването на юбилейното 20-о издание на най-престижното международно състезание по лингвистика, което тази година се провежда в Банско.

  “Предстои изграждане на нов Национален STEM център, където ще бъдат осигурени още по-модерни условия за подготовка за олимпиади на отборите по лингвистика, както и по други дисциплини”, каза министър Цоков. По думите му, лабораториите в новия Национален STEM център ще се оборудват след консултация с ръководителите на отборите, за да бъде закупена най-подходящата за олимпийците техника. „Осигуреното финансиране е за 18 млн. лева и се надяваме, че по-добрата материална база ще допринесе и за още по-високи резултати на българските състезатели в международните олимпиади“, допълни проф. Цоков.

  Международната олимпиада по лингвистика събира тази година в Банско 51 отбора с над 200 ученици от цял свят. „Надявам се да имате възможност не само да покажете знанията и уменията си в областта на лингвистиката, но и да се опознаете помежду си, да общувате, създадете контакти и намерите нови приятелства. А заедно с това да се насладите и на прекрасната българска природа“, обърна се министърът към участниците.

  Гимназистите ще се състезават в индивидуална и отборна надпревари, като целта е да решат изключително сложни задачи с езиков материал на непознат за решаващите език.

  Индивидуалното състезание е днес, когато участниците ще трябва да решат пет задачи за шест часа. В четвъртък е отборното състезание. В него се работи в екип, а задачите обикновено са по-сложни и по-близки до реални ситуации, с които се сблъскват учените лингвисти. В петък ще бъдат направени презентации на решенията и връчени награди на победителите.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  САЩ отпусна $1,5 млрд. на GlobalFoundries
  Третият по големина договорен производител на чипове в света, ще построи ново съоръжение в Ню Йорк
  преди 15 часа
  Accenture придобива българската фирма за анализ на данни GemSeek
  Експертите от GemSeek ще станат първите служители на Accenture Song в България, заедно със служителите от Технологичния и Оперативния център, които в момента са над 1100
  преди 15 часа
  Бундесбанк: Германия вероятно е в рецесия
  Германската централна банка очаква тя да е слаба, но широкообхватна и продължителна
  преди 16 часа
  Проучване: 70% от френските компании у нас планират увеличаване на персонала
  Липсата на квалифицирани кадри, бюрокрацията, несигурната регулаторна рамка и неефективната администрация са сред основните трудности пред френския бизнес в България
  преди 17 часа
  Nokia и Dell ще си сътрудничат
  Двете компании ще изграждат „частно 5G“ и облачни мрежи