неделя, 25 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1047 прочитания

  Български и швейцарски учени ще работят заедно

  Швейцарско-българската програма за научни изследвания е с бюджет 12 млн. швейцарски франка
  01 август 2023, 12:24 a+ a- a

  Снимка: Министерство на финансите

  Министърът на финансите Асен Василев, министърът на образованието проф. Галин Цоков и посланикът на Швейцария Н. Пр. Раймунд Фурер подписаха програмното споразумение за Швейцарско-българската програма за научни изследвания, част от Втория швейцарски принос към разширения Европейски съюз. С бюджет от почти 12 млн. швейцарски франка, програмата ще подкрепи съвместната работа и обмен на опит между български и швейцарски изследователи. Друга важна част е запазване на интереса на млади и обещаващи изследователи към научната професия и реализацията им в България. Програмен оператор е дирекция „Външни европейски програми“ в Министерство на образованието и науката“, а дирекция „Наука“ съвместно с Швейцарската фондация за научни изследвания ще координират изпълнението от българска и швейцарска страна.

  Швейцарско-българската програма за научни изследвания е първата официално одобрена и подписана програма в рамките на Втория швейцарски принос към разширения Европейски съюз, включващ 15 държави-членки на ЕС. Подписването на споразумението съвпада с националния празник на Конфедерация Швейцария, който се чества на първи август. 

  Програмата се състои от три компонента:
  •Многостранни съвместни научни проекти („MJRP”) ще подкрепи многостранни съвместни изследователски инициативи и създаване на устойчиви партньорства в областта на научните изследвания между учени и научни организации от България, Швейцария и други страни от ЕС;
  •Програмен компонент за научен обмен (“SCIEX”) цели подобряване на работата на българските висши училища и изследователски институции чрез развиване на научния потенциал на обещаващи млади учени, докторанти и постдокторанти и осигуряване на мобилност, позволяваща им да посетят швейцарски научно-изследователски институции;
  •“PROMYS” – подкрепа за насърчаване на млади изследователи от Европейския съюз и Швейцария, които са учили в Швейцария и искат да развиват академична кариера в България.

  Програмата ще се изпълнява до края на 2029 г., като за всеки от отделните компоненти ще се публикуват покани за набиране на предложения. Очаква се поканата за набиране на проектни предложения по “PROMYS” да бъде публикувана във втората половина на август 2023 г.

  На 20 септември 2022 г. България стана първата страна от държавите-членки, подписала двустранно рамково споразумение за сътрудничество с Швейцария. С подписването на споразумението за програма „Научни изследвания“ България е и първата страна, която започва реално изпълнение на активна мярка. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Nvidia стана 4-тата най-голяма компания в света
  Пазарната капитализация на производителя на чипове достигна $1,96 трилиона
  преди 1 ден
  ЕС прие 13-и пакет от санкции срещу Русия
  За първи път се налагат санкции на китайски фирми, които помагат на Кремъл
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Над 120 BILLA магазина ще имат каси на самообслужване до края на 2024
  Веригата започва да въвежда в обектите си хибридния модел на плащане още през 2020
  преди 1 ден
  МОН: Над 156 хиляди ученици се обучават в професионални паралелки
  Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни предприятия в света
  преди 1 ден
  преди 2 дни
  Colliers: Хибридният модел на работа ще се запази и тази година
  Развитието на споделени работни места вероятно ще се ускори през 2024, сочи доклад на компанията