сряда, 29 ноември 2023   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    732 прочитания

    Антиоксидантите могат да стимулират растежа на туморите

    Този тип добавки могат да бъдат вредни за пациенти с рак и хора с повишен риск от рак
    04 септември 2023, 09:46 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Хранителните добавки, съдържащи антиоксиданти, могат да стимулират образуването на нови кръвоносни съдове в туморите, които им помагат да растат и да се разпространяват, съобщиха изследователи след лабораторни експерименти.

    Антиоксидантите помагат за стабилизирането на силно реактивни молекули в тялото, които могат да увредят ДНК, понякога причинявайки мутации, които увеличават риска от рак и други заболявания, припомня „Ройтерс“. Чрез стабилизирането на тези молекули, наречени свободни радикали, антиоксидантите като витамините С и Е увеличават количеството използваем кислород в тялото. По-рано се смяташе, че повишаването на нивата на кислород предпазва от растежа на нови кръвоносни съдове в туморите – процес, известен като ангиогенеза.

    Сега изследователите откриха, че туморите могат да образуват нови кръвоносни съдове и в присъствието на нормални нива на кислород. В лабораторни експерименти със симулирани белодробни тумори те откриват, че когато антиоксидантите намаляват нивата на свободните радикали, като по този начин увеличават наличността на кислород, един резултат е активиране на протеин, наречен BACH1, който индуцира ангиогенеза. Проучването е публикувано в Journal of Clinical Investigation.

    Допълнителни експерименти с човешки тумори на гърдата и бъбреците показват, че образуването на нови кръвоносни съдове в резултат на употребата на антиоксиданти може да бъде ограничено от лекарства, инхибиращи ангиогенезата.

    „Нашето проучване отваря вратата към по-ефективни начини за предотвратяване на ангиогенезата в туморите“, каза в изявление съавторът на изследването Тинг Уанг от Karolinska Institutet в Швеция. „Например, пациенти, чиито тумори показват високи нива на BACH1, могат да се възползват повече от анти-ангиогенезната терапия, отколкото при пациенти с ниски нива на BACH1.“

    Ръководителят на изследването Мартин Берго от Karolinska Institutet каза, че няма нужда хората да се притеснявате за антиоксидантите в нормалната храна. „Но повечето хора не се нуждаят от допълнителни количества от тях. Всъщност (антиоксидантните добавки) могат да бъдат вредни за пациенти с рак и хора с повишен риск от рак.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Бизнес климатът през ноември отчита минимален ръст
    Според данните на НСИ мениджърите в строителството и услугите очакват известно увеличение на цените
    преди 3 часа
    Amazon.com надмина както UPS, така и FedEx по доставени пратки в САЩ
    Пощенската служба на САЩ все още е най-голямата колетна услуга по обем – обработва стотици милиони пакети и за трите компании
    преди 5 часа
    Подписахме споразумение с Intel в областта на изкуствения интелект
    Целта на меморандума е да осигури подготовка и достъп до ключови умения за работа с AI
    преди 5 часа
    Проучване: За 2/3 от хората по света AI ще е от полза за работата им
    В момента около 70% от служителите използват активно GenAI, сочи доклад на Adecco Group
    преди 21 часа
    ИКЕА отвори нов магазин във Велико Търново
    Това е 6-ият обект на шведския бранд в страната
    преди 1 ден
    Над 200 млн. долара финансиране са привлекли проптех компаниите у нас
    Над 1000 души са заетите в тези дружества у нас, сочи нов доклад