четвъртък, 22 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  530 прочитания

  Отпускат над 8 млн. лв. за 3 национални програми в науката

  19 октомври 2023, 09:40 a+ a- a

  Правителството отпусна 8 500 000 лв. за изпълнението на вторите етапи на три национални програми в областта на науката.

  1 600 000 лв. са за Националната научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“. Тя е насочена към провеждане на целеви научни изследвания чрез създаване на мрежа от изследователи, която включва както преподаватели от България и чужбина, така и студенти, докторанти и млади учени, с интерес към българистиката и нейното популяризиране. До момента е изготвена база данни с 207 българисти от различни държави и континенти, подготвени са анкети, насочени към изследователските полета на българистиката. Създадена е онлайн библиографска платформа „Езиковедска българистика. Библиография на българска езиковедска литература“, както и „Концепция за дигитални образователни и изследователски програми за дистанционно обучение на студенти и докторанти“.

  За Националната програма за полярни изследвания „От полюс до полюс“ 2022 - 2025 г.“ се дават 3 600 000 лв.. Целта на програмата е провеждане на мултидисциплинарни научни изследвания и мониторинг на компоненти от полярната околната среда чрез изграждане на устойчива партньорска мрежа между научни организации и висши училища. Чрез включването на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ за първи път в полярните изследвания на България се повиши значително пространството за научна работа, както на българските учени, така и на техните чуждестранни колеги в полярните региони и Световния океан.

  3 300 000 лв. са за Националната научна програма „Сигурност и отбрана“, чиято цел е осигуряване на благоприятна среда за развитие на обществото и държавата чрез координирани и целеви фундаментални и приложни научни изследвания в областта на сигурността и отбраната. По програмата се извършва научноизследователска, научно-приложна и приложна дейност в областта на сигурността, киберсигурността и киберотбраната, както и отбрана и защита на населението при бедствия и аварии.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 37 минути
  Германската KAYSER Automotive инвестира в завод за автомобилни компоненти в Плевен
  Компанията ще развива дейността си в Логистичен парк БПД Плевен
  преди 1 час
  Nvidia отчете рекордни приходи
  Акциите на компанията отбелязват 200% ръст спрямо година по-рано
  преди 3 часа
  ЕК разследва TikTok за алгоритми, водещи до пристрастяване
  Китайската социална мрежа има над 1 млрд. потребители
  преди 7 часа
  Sameday България планира да инвестира над 17 млн. лева през 2024 г.
  През 2023 г., Sameday отчита 2,6 млн. доставени пратки, с 38% от тях получени чрез автоматизирани шкафчета за доставка извън дома
  преди 7 часа
  Capital One придобива Discover
  Сделката на стойност $35,3 млрд. ще обедини двете най-големи компании за кредитни карти в САЩ
  преди 8 часа
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас с ръст от 28% за година
  Най-големите вложения в страната за януари - декември 2023 са от Швейцария, Австрия и Белгия