понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4252 прочитания

    Български учен бе предложен за Орден „Стара планина“

    Красимир Атанасов ще бъде награден за приноса му за изкуствения интелект и информатиката
    04 април 2024, 10:45 a+ a- a

    Министерският съвет предлага на Президента на Република България да удостои акад. Красимир Атанасов с орден „Стара планина“- първа степен (без лента и без мечове) за неговите значителни научни успехи и приноси в областите на изкуствения интелект, информатиката и математиката и във връзка със 70-годишния му юбилей.

    Красимир Атанасов е роден на 23 март 1954 г. в Бургас. Завършва Физикоматематическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1978 г. и постъпва на работа в Изчислителния център на Физическия институт на Българската академия на науките (БАН). От 1998 г. е професор в Института по биофизика и биомедицинско инженерство на БАН, през 2012 г. е избран за член-кореспондент, а от 2021 г. е и академик. От 2014 г. акад. Атанасов е председател на Научния съвет на института.

    В началото на 80-те години на миналия век акад. Атанасов в няколко самостоятелни статии последователно дефинира три нови понятия: ,,Обобщена мрежа", „Интуиционистки размито множество" и „Индексирана матрица", а през следващите години в над 1000 публикации и 34 монографии, издадени у нас и в чужбина, той полага основите на техните теории и приложенията им в различни области на науката и практиката.

    По разработените от акад. Атанасов теории се работи в редица научни центрове в държави като Белгия, Германия, Великобритания, Полша, Италия, Испания, Русия, Китай, Австралия, САЩ, Южна Корея и др., в които са защитени дисертации в тези научни области.

    През 2014 г. акад. Атанасов съвместно с други автори предлага още едно понятие - ,,Интеркритериален анализ", което вече се използва като нов компонент на изкуствения интелект и намира приложения в биологията и медицината, екологията, икономиката, химията и фармацията.

    Акад. Атанасов е дългогодишен преподавател по различни дисциплини в Университета „Проф. д-р Асен Златаров", Бургаския свободен университет, Софийския университет, Техническия университет- София и Нов български университет.

    Носител е на наградата „Питагор" за утвърден учен в областта на Технически науки за 2013 г. и на почетен знак на Президента за 2021 г. за изключителен научен и приложен принос.

    В последните три издания на Станфордската класация за цялостно кариерно развитие на учените той заема първо място сред учените от България и е в първите 2% учени в света.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 4 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 5 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 7 часа
    преди 10 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата