понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3036 прочитания

    Първият пациент с присаден свински бъбрек беше изписан

    Той се чувства добре, органът работи ефективно, а процедурата дава надежда за ксенотрансплантациите като метод на лечение
    05 април 2024, 11:48 a+ a- a

    Снимка: Massachusetts General Hospital

    Първият пациент, който получи бъбрек, трансплантиран от генетично модифицирано прасе, се справи толкова добре, че беше изписан от болницата в сряда (3 април), само две седмици след иновативната операция, съобщи New York Times. Трансплантацията и нейният обнадеждаващ резултат представляват забележителен момент в медицината, казват учените, вероятно възвестявайки ера на междувидова трансплантация на органи.

    Две предишни трансплантации на органи от генетично модифицирани прасета се провалиха. И двамата пациенти получиха сърца и двамата починаха няколко седмици по-късно. При един пациент имаше признаци, че имунната система е отхвърлила органа, което е постоянен риск.

    Но бъбрекът, трансплантиран на 62-годишния Ричард Слейман, произвежда урина, премахва отпадъчните продукти от кръвта, балансира телесните течности и изпълнява други ключови функции, според неговите лекари в Масачузетската болница (Massachusetts General Hospital – Mass Gen).

    Той каза, че е получил „изключителни грижи“ и благодари на своите лекари и медицински сестри, както и на доброжелателите, които са се свързали с него, включително пациенти с бъбречни заболявания, които чакат орган. „Днес бележи ново начало не само за мен, но и за тях“, каза Слейман.

    Процедурата значително доближава перспективата за ксенотрансплантация или трансплантация на органи от животно на човек до реалността, каза д-р Дейвид Класен, главен медицински директор на Обединената мрежа за споделяне на органи (UNOS), която управлява националната система за трансплантация на органи в САЩ.

    „Въпреки че остава да се свърши много работа, мисля, че потенциалът това да бъде от полза за голям брой пациенти ще бъде реализиран“, каза д-р Класен.

    Все още не е известно дали тялото на г-н Слейман в крайна сметка ще отхвърли трансплантирания орган, отбеляза д-р Класен. Има и други препятствия: една успешна операция ще трябва да бъде възпроизведена при много пациенти и проучена в клинични изпитвания, преди ксенотрансплантатите да станат широко достъпни. Ако тези трансплантации трябва да бъдат мащабирани и интегрирани в системата на здравеопазването, има „плашещи“ логистични предизвикателства, каза той, като се започне с осигуряването на адекватно снабдяване с органи от генетично модифицирани животни. Цената, разбира се, може да се превърне в съществена пречка. 

    Лечението на бъбречните заболявания вече е огромен разход. Крайният стадий на бъбречно заболяване, точката, в която органите се провалят, засяга 1% от бенефициентите на Medicare, но представлява 7% от разходите за Medicare, според Националната бъбречна фондация на САЩ.

    И все пак медицинският потенциал за трансплантация от прасе на човек е огромен. Слейман избира експерименталната процедура, защото няма почти никакви други възможности – изпитва затруднения с диализата поради проблеми с кръвоносните съдове и трябва да чака дълго за дарен бъбрек.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 4 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 5 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 6 часа
    преди 9 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата