вторник, 30 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2544 прочитания

    Български ученици с отличия от престижно състезание по бизнес в Ню Йорк

    Магдалина Боруджиева спечели първо място, а Александър Грънчаров стана втори
    16 април 2024, 14:23 a+ a- a

    сн: МОН

    Български ученици се представиха отлично на едно от най-престижните състезания по бизнес за гимназисти от икономическите училища, което се проведе в Ню Йорк. В Global Innovation Challenge представители на различни държави работеха в многонационални екипи, за да разрешат належащ глобален проблем около устойчивостта на климата. Участваха 250 ученици, 16 от които от Националната търговско-банкова гимназия (НТБГ) и Частна професионална гимназия по банково дело, търговия и финанси.

    Четирима от нашите ученици влязоха във финалите, като Магдалина Боруджиева от XI в клас на НТБГ спечели първо място, а Александър Грънчаров от X а клас на частната гимназия по банково дело стана втори.

    Участниците бяха разпределени на случаен принцип в отбори и в деня на събитието работеха съвместно върху решение, което да представят на журито. Rapid Prototyping Challenge е предизвикателство за бързо създаване на прототипи беше състезание, което включваше многонационални смесени екипи от 8-10 ученици, на които беше даден проблем за решаване чрез създаване на прототип с ниска точност, чрез използване на материалите, предоставени на масите в изпитната зала. Всички отбори получиха един и същ проблем за решаване и подготвиха кратко представяне и отговаряха на въпроси и отговори от журито. В това състезание взе участие отбор от осем ученици от НТБГ и се представи отлично.

    В съревнованията участие взеха 270 учебни фирми от 160 училища от САЩ (16 щата), България, Румъния, Австрия, Германия, Албания, Бразилия, Индонезия.

    България беше представена от две учебни фирми на Националната търговско-банкова гимназия.

    Състезанията по бизнес бяха част от срещата на върха на младежкия бизнес в конгресния център Jacob Javits в Хъдсън Ярдс, в която се включиха 4 500 участници от различни държави.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 11 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 12 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 14 часа
    преди 17 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата