четвъртък, 02 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9783 прочитания

    Академията на Сирма: Научете повече от Ален Паунов

    За четвъртото издание на Sirma Academy, кой може да се включи и как ще протече, разказва Ръководителят на обучителната програма в Сирма
    18 април 2024, 17:49 a+ a- a

    Ален Паунов - Ръководител на образователната програма в Сирма. Снимка: Личен архив

    В новата рубрика на Economy.bg „Академиите в България“ компаниите разказват за вътрешни обучителни инициативи и възможностите за кариерен старт, които предлагат на начинаещи специалисти.

    Четвъртият сезон на техническата академия на Сирма започва на 13 май, а предстоящото издание ще включва нови лектори, нова програма и методологии с повече добавена стойност за курсистите. В рамките на 3 месеца курсистите ще изучават основните концепции и принципи в програмирането, общовалидни, независимо от технологията. 

    Повече за обучителната програма Sirma Academy, кой може да се включи и как ще протече обучението в следващото издание, разказва Ален Паунов - Ръководител на образователната програма в Сирма.

    Какво ви мотивира да създадете Sirma Academy?
    Като компания с повече от 30 години история, стотици проекти зад гърба, знаем, че в основата на всеки добър софтуер, всяко имплементирано решение, стоят хората, които могат да мислят и да разрешават проблеми. Които не само пишат код, които стигат до решенията, анализирайки и използвайки своя опит и умения. 

    Често срещаме изключително потенциални кандидати, които имат знания, но без да са развили достатъчно умението си за разрешаване на проблеми или с неразбиране защо се използва една структура, технология или концепция.

    Именно затова, прилагайки целия си опит в софтуерната разработка, създадохме обучителната програма на Sirma Academy, фокусирана върху разрешаването на проблеми и получаването на практически знания, като не по-малко се набляга и върху теорията. Идеята зад академията на „Сирма“ е, че всеки успешно завършил ще може не само да пише код, а и да разрешава проблеми, разбирайки концепциите „как“ и „защо“. Вярваме, че това е гаранция за един силен и успешен старт в кариерата.

    Кога стартира следващото издание и как ще протече?
    Четвъртото издание на Sirma Academy започва на 13 май, като в това издание първите четири седмици са под формата на встъпителна напълно безплатна IT програма, в края на която участниците имат възможност да тестват познанията си с входния изпит на Sirma Academy. Изпитът ще провери способностите им за разрешаване на проблеми, както и основните им умения по програмиране и алгоритмично мислене. При успешно полагане курсистите ще могат да продължат с направлението, в което искат да се развиват: Back-end Development с Java и Spring и съответно Front-end Development с JavaScript и React.

    Курсистите ни ще изучават основните концепции и принципи в програмирането, общовалидни  независимо от технологията. Изучават се алгоритми и структури от данни, работа с бази данни, популярни архитектури и технологични рамки. В процеса на обучение се работи по няколко реални проекта, с което се виждат проблемите от практиката и различните начини да ги разрешим.

    Колко души ще могат да се включат и колко време продължава обучението?
    Нямаме ограничения в бройката на курсистите, тъй като обучението е изцяло дистанционно. Академията ни е отворена за всеки амбициран и мотивиран човек, с отговорно отношение към процеса.

    Встъпителната ни програма продължава четири седмици с по три занятия на седмица. Лекциите се провеждат в 14:00 ч., а упражненията към тях са от 18:00 ч. 

    Занятията в професионалната програма започват на 13-ти юни и  се провеждат два пъти седмично.

    Как ще протече академията – присъствено или дистанционно, може ли да се съчетае работа с учене?
    Обучението е изцяло дистанционно и лесно може да се съчетае с работа или учене. Съобразихме се с динамиката на времето, в което живеем и адаптирахме програмата си спрямо настоящите изцяло дигитални тенденции. Дори и някой да няма възможност да присъства на някоя от лекциите, всяка от тях се записва и е достъпна за курсистите, които ще могат да наваксат с материала в удобно за тях време.  

    За кого е подходяща академията? Изисква ли се кандидатите да имат някакви поне начални ИТ познания, или академията е подходяща и за хора без знания и опит?
    Предварителен опит в сферата не е необходим, нито гарантира успешното справяне с входния изпит. Софтуерното инженерство представлява много повече разрешаване на проблеми и търсене на решения, отколкото просто писане на код, тоест няма много значение колко бързо пише някой човек на клавиатура или колко много редове код може да изпише, ако не успява да намери решението на даден проблем. Точно затова логическото и алгоритмично мислене, както и умението за разрешаване на проблеми са основен показател доколко един кандидат би се справил успешно в обучението си. Логическото мислене, както всяко друго умение, подлежи на трениране и с упражнения можем да го развием неимоверно. Стига участниците да подходят отговорно, да инвестират достатъчно време в упражнения и всеки път да дават малко повече от себе си в разбирането на материала и решаването на проблемите – нещата ще се получат.

    Как става кандидатстването и какви са сроковете?
    Кандидатстването е достъпно за всеки с интерес към света на технологиите, не е нужно CV или мотивационно писмо. Само с няколко клика може да се запишете до 12 май включително на официалната страница на академията: careers.sirma.com/sirmaacademy.  

    В какви направления ще могат да се развиват курсистите, които ще обучите?
    Програмата дава необходимите знания и умения за развитие  както в Back-end, така и във Front-end направленията. След като се фокусираме върху фундаменталните концепции и технологии всъщност пред всеки успешно завършил се открива възможност да продължи своето развитие във всяка сфера на информационните технологии. Разработката на мобилни приложения, десктоп и уеб апликации са само малка част от вратите, които се отварят пред курсистите. За една успешна кариера в сферата са необходими умения за разрешаване на проблеми – фокус на цялата академия.

    Върху какви проекти ще работят курсистите по време на обучението?
    Повече от 2000 проблема за разрешаване, които изискват логическо и алгоритмично мислене, осигуряват достатъчното познаване на синтаксиса на съответната технология, след което курсистите започват да работят върху по-комплексни системи, с които да разрешат поставените им проблеми. Няколко реални приложения от практиката ще ги срещнат с истинските предизвикателства, които през годините сме разрешавали.

    Какви са менторите/лекторите?
    Аз и Ивайло Папазов сме лекторите в четвъртото издание на Sirma Academy. Както в предишния сезон на академията, така и този път аз ще отговарям за обучителната пътека на курсистите с Back-end насоченост, а Ивайло ще ръководи Front-end направлението. Той има повече от 10 години опит в софтуерното инженерство, както и повече от 6 години опит като преподавател. 

    В края на обучението какво ще знаят и могат реално участниците? Как завършва курсът и какво получават курсистите?
    Последната стъпка от обучението на курсистите е техническо интервю след разрешаването на поставен практически проблем, който следва да разрешат и имплементират, съответно да защитят.

    Техническите интервюта продължават около час, когато се оценява предложеното решение и се валидират както концептуалните знания на курсиста, така и умението му да разрешава проблеми.

    Постарали сме се да предоставим всички необходими фундаментални знания и умения за успешно започване на кариера в сферата.

    Какви са плановете на компанията в бъдеще и каква роля играе Sirma Academy?
    ИТ сферата е и ще продължава да бъде основен двигател на човешкия прогрес. Глобалната дигитализация, новите решения, новите достижения на науката, прогресът, който постигаме в областта на изкуствения интелект, времето, в което живеем, изискват постоянно обучение, непрекъснато използване на нови технологии, концепции. Sirma Academy се опитва да даде възможност на всеки, който има желание да се учи.

    Фокусът остава върху разбирането на технологиите, начинa на мислене, разрешаването на проблеми. 

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на СИРМА СОЛЮШЪНС АД в JOBS.bg

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 1 ден
    преди 2 дни
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 2 дни
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично
    преди 2 дни
    3 студентски стартъпа печелят по 10 000 долара финансиране
    Вижте кои отбори спечелиха петия сезон на акселератора Elevate на Американския университет в България
    преди 2 дни
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места